Ευκαιρίες στην αγορά σύγχρονων ξενοδοχείων σε μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως και η Κέρκυρα αναζητεί η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (ICI) του ομίλου του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Άρη Χαλικιά.
Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2012, έχει μέχρι σήμερα κάνει μόνο μία επένδυση αποκτώντας έναντι 45 εκατ. ευρώ 14 ακίνητα της Εμπορικής Τράπεζας.
Η διοίκηση της ICI υποστηρίζει πως εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2014 προγραμματίζει τις επόμενες κινήσεις με επίκεντρο τα ξενοδοχεία, «δεδομένου ότι ο τουρισμός συνεχίζει να καταγράφει θετική πορεία και ως εκ τούτου η λειτουργική κερδοφορία των μονάδων αυξάνεται».
Στο πεδίο ενδιαφέροντος της επενδυτικής εντάσσονται και «καλής ποιότητας εμπορικά ακίνητα - γραφεία και καταστήματα - με έμφαση στο κέντρο της Αθήνας όπου ήδη παρουσιάζονται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες».
Στόχος της εταιρείας είναι «να δημιουργήσει ένα ελκυστικό και καλά διεσπαρμένο χαρτοφυλάκιο μέχρι την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, που προβλέπεται να γίνει στις αρχές του 2016».
Τα στελέχη της ICI υποστηρίζουν πως συνεχίζουν να αναζητούν «ευκαιρίες ανάπτυξης ακινήτων στη χώρα, ειδικά καθώς το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εξελίσσεται» και η εταιρεία «είναι σε θέση να αναλάβει, μόνη ή σε κοινοπραξία, έργα που μπορεί να περιλαμβάνουν εμπορικές ή τουριστικές χρήσεις».
Η ICI είχε εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον τόσο στον διαγωνισμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων για τα 28 κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, όσο και στον διαγωνισμό για τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Και στις δύο περιπτώσεις δεν κατέθεσε τελικά δεσμευτική οικονομική προσφορά.
Τώρα η διοίκηση υποστηρίζει πως το 2013 «ήταν ένας μεταβατικός χρόνος και οι επενδυτές επέλεξαν να τηρήσουν στάση αναμονής εν όψει εξελίξεων και μεταβολής του περιβάλλοντος. Πλέον διαφαίνονται σημάδια στην αγορά ανάπτυξης καθώς σταδιακά βελτιώνονται και τα μακροοικονομικά της χώρας».
Ο Μιχάλης Χαλικιάς, πατέρας του Άρη Χαλικιά και ισχυρός «παίκτης» στην τραπεζική αγορά και στην αγορά ακινήτων του Σικάγου, είχε βρεθεί το 1999 αντιμέτωπος με την αμερικανική δικαιοσύνη για εξαπάτηση επενδυτών.
Ωστόσο η οικογένεια του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία συνέχισε τη δραστηριότητά της με τον Άρη Χαλικιά να αναλαμβάνει τα ηνία της Republic Bank of Chicago.
Η τελευταία πρόσφατα ενίσχυσε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της, μέσω της απόκτησης της προβληματικής AztecAmerica Bank (Berwyn, Ιλινόις), στην οποία επιβλήθηκε διακοπή λειτουργίας από το αρμόδιο νομισματικό ελεγκτικό όργανο.
Πρόκειται για την 5η τράπεζα σε κατάσταση distress που εξαγοράζει ο όμιλος μέσα στην κρίση, μετά τη συγκατάθεση από τις Αμερικανικές Ρυθμιστικές Αρχές.
Ο όμιλος Χαλικιά έχει ιστορία 35 ετών στον χρηματοπιστωτικό τομέα και σε περίοδο κρίσης έχει αποκτήσει τις τράπεζες Lincolnwood (2009), Bank of Commerce (2009), Citizens Bank (2010), DuPage (2014) και τώρα την AztecAmerica, που όλες απορροφήθηκαν από τη Republic Bank.