Σε δημόσια διαβούλευση θέτουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης και ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, το σχέδιο νόμου για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ στην Ανοιχτή Διακυβέρνηση: http://www.opengov.gr/home/category/users/minenv
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, με το νέο πλαίσιο καθορίζονται επακριβώς οι αρμοδιότητες, τα επίπεδα σχεδιασμού και ελέγχου, αποφεύγονται οι αλληλεπικαλύψεις. Όλα τα αποτελέσματα του σχεδιασμού, οποιουδήποτε επιπέδου, καθώς και οι «θεσμικές γραμμές» συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά σε ενιαία βάση δεδομένων του ΥΠΕΚΑ και αποτυπώνονται στα ψηφιακά υπόβαθρα της ΕΚΧΑ. Αυτό σημαίνει ότι προοδευτικά δεν θα υπάρχουν πλέον επικαλύψεις στο σχεδιασμό, καθώς όλες οι πληροφορίες θα βρίσκονται σε μία βάση δεδομένων και ορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία επίλυσης τυχόν τέτοιων διαφορών.
Ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός απλουστεύεται και μειώνονται τα επίπεδα σχεδιασμού από επτά σε τέσσερα. Ταυτόχρονα όλες οι διαδικασίες θα έχουν μία κεντρική αξιολόγηση, παρακολούθηση και δέσμευση ολοκλήρωσης σε συγκεκριμένο χρόνο, με οργανωμένο τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο καταπολεμούνται αποτελεσματικά παθογένειες του παρελθόντος με τις αέναες και ατελέσφορες διαδικασίες σχεδιασμού.
Σε δηλώσεις τους, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης και ο Υπουργός Αναπληρωτής, Νίκος Ταγαράς, σημείωσαν:
«Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.
Τους τελευταίους μήνες στο ΥΠΕΚΑ όλοι δουλέψαμε για να ολοκληρωθεί μία νομοθετική πρωτοβουλία που απλοποιεί τις διαδικασίες, βοηθά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, προστατεύει το περιβάλλον. Θέσαμε ως βασικό στόχο την αποκέντρωση των λειτουργιών και την επιτάχυνση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Καλούμε τους πολίτες και τους φορείς να συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση, με προτάσεις, παρατηρήσεις και απόψεις, για να γίνει το νομοθέτημα αυτό ακόμη καλύτερο».
Ειδικότερα, το νέο πλαίσιο εξειδικεύεται με κύριο γνώμονα:
• Την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη διαδικασία κατάρτισης, έγκρισης, παρακολούθησης και ενιαίας καταγραφής όλων των θεσμικών γραμμών της χώρας.
• Την βάση για την κωδικοποίηση της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας για πρώτη φορά μετά το 1999.
• Την μείωση του χρόνου ολοκλήρωσης των σχεδίων.
• Την αποφυγή συγκρούσεων και αλληλοεπικαλύψεων των επιπέδων σχεδιασμού που παρατηρήθηκε την προηγούμενη νομοθετική περίοδο.
• Την σαφή διάκριση των επιπέδων σχεδιασμού σε στρατηγικό και κανονιστικό επίπεδο.
• Την σαφή κατανομή αρμοδιοτήτων σύμφωνα με την νέα διοικητική διαίρεση της χώρας και την νομική θωράκιση των πράξεων της διοίκησης.
• Την ασφάλεια δικαίου ως βάση για την ορθή οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
• Την καταγραφή κοινών κανόνων και προδιαγραφών.
• Την ολοκλήρωση μέχρι το 2020 ενός ψηφιακού χάρτη της Ελλάδας όπου θα απεικονίζονται όλες οι θεσμικές γραμμές του δικαίου μας και την δημιουργία ανά Δήμο ψηφιακών σχεδίων με κάθε πληροφορία απαραίτητη για την έκδοση πράξεων της Διοίκησης.
Με το προτεινόμενο σύστημα σχεδιασμού επιτυγχάνεται:
• Η δραστική μείωση των επιπέδων του ρυθμιστικού σχεδιασμού λαμβάνοντας υπόψη ότι καταγράφονται 4 κύριες κατηγορίες σχεδίων εφόσον η εθνική στρατηγική αποτελεί κείμενο αρχών πολιτικής και η απόδοση διακριτού ρόλου και περιεχομένου σε κάθε επίπεδο σχεδιασμού και κατηγορία σχεδίων. Έτσι, μειώνεται σημαντικά ή και εξαλείφεται ο κίνδυνος επικαλύψεων, αντιφάσεων και αντιθέσεων μεταξύ των χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων διαφορετικών επιπέδων. Κυρίως δε η έγκριση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου ως κείμενο αρχών μειώνει σε μεγάλο βαθμό τον συνολικό χρόνο εκπόνησης του συγκεκριμένου σχεδίου στρατηγικού περιεχομένου και επισπεύδει την ολοκλήρωση των υποκείμενων επιπέδων μετά τις κατευθύνσεις γενικού περιεχομένου σε εθνικό επίπεδο.
• Η πλήρης αντιστοίχηση των επιπέδων σχεδιασμού με τα επίπεδα άσκησης αναπτυξιακού προγραμματισμού. Ικανοποιείται κατ΄αυτό τον τρόπο ένα πάγιο αίτημα της πληρέστερης σύνδεσης των βασικών επιπέδων χωροταξικού σχεδιασμού με τα επίπεδα και τα εργαλεία του αναπτυξιακού προγραμματισμού.
• Η ελάφρυνση του κεντρικού κράτους από τον τεράστιο όγκο λεπτομερειακών και τεχνικού χαρακτήρα ρυθμίσεων. Η ελάφρυνση αυτή επιτυγχάνεται μέσω της ανάθεσης της αρμοδιότητας έγκρισης των Ρυμοτομικών Σχεδίων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας.
• Πέραν των ανωτέρω, προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις αναθεώρησης του σχεδιασμού για ειδικούς και εξαιρετικούς λόγους , ως κάθε φορά ανακύπτουν, ώστε να είναι εφικτή η προσαρμογή του σχεδιασμού με γρήγορη διαδικασία και η αποφυγή παραγωγής νέων αυτοτελών σχεδίων και έκδοσης κανονιστικών πράξεων.
***Αναλυτικά το Σχέδιο Νόμου, η Αιτιολογική Έκθεση και το Σχεδιάγραμμα Χωροταξικής Δομής, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".