Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικός κλάδος: Ζητά ουσιαστικό διάλογο με πολιτεία

Ο Αλ. Σαρηγεωργίου τόνισε τη μεγάλη συνεισφορά του κλάδου στην «Ελλάδα της κρίσης». Παράλληλα χαρακτήρισε γεγονός που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός είναι και αδύναμος και ανασφάλιστος.

Ασφαλιστικός κλάδος: Ζητά ουσιαστικό διάλογο με πολιτεία

Τάσεις σταθεροποίησης παρουσιάζει η ασφαλιστική παραγωγή στο πρώτο τρίμηνο του 2014, καθώς ο κλάδος Ζωής σημείωσε αύξηση κατά 2,5%, ενώ ο κλάδος Ζημιών υποχώρησε κατά 2,5%, πτώση ωστόσο που παρουσιάζει επιβραδυνόμενη τάση.

Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε σημερινή εκδήλωση ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στο παρόν και στο μέλλον της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Σαρηγεωργίου τόνισε τη μεγάλη συνεισφορά του κλάδου στην «Ελλάδα της κρίσης» (π.χ. καταβολή αποζημιώσεων 3,5 δισ. ευρώ πέρυσι, καμία επίπτωση από το PSI στους πελάτες), ενώ αναφέρθηκε επίσης σε θέματα όπως η αυστηρή σημερινή εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, η ικανοποιητικές κερδοφορίες των εταιριών, καθώς και η δρομολόγηση του Solvency II από την 1η/1/2016.

«Το Solvency II είναι ότι καλύτερο υπάρχει σε εποπτικό επίπεδο, όχι μόνο λόγω των πρόσθετων κεφαλαίων αλλά και των αλλαγών που δρομολογεί σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας», δήλωσε ο κ. Σαρηγεωργίου.

Ουσιαστικός διάλογος με την πολιτεία

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο κοινωνικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ασφαλιστικός κλάδος στο μέλλον, ιδίως σε μια περίοδο που τα όρια του κοινωνικού κράτους δείχνουν να έχουν εξαντληθεί.

Παράλληλα, ζήτησε ουσιαστικό διάλογο σε μια σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

Δεύτερος πυλώνας: Χρειάζεται πολύ στενότερη συνεργασία των ασφαλιστικών εταιριών με την πολιτεία, ενώ το θέμα του νομοθετικού πλαισίου φαίνεται να αναβάλλεται και να μεταφέρεται στο τέλος Ιουνίου του 2015.

Κλάδος Υγείας: Οι ασφαλιστικές εταιρίες δουλεύουν προς τη συνεργασία με τα κρατικά νοσοκομεία, αλλά χρειάζεται να ανταποκριθεί και η πολιτεία. Χρειάζονται προγράμματα που να μπορούν να στέλνουν τους πελάτες στα κρατικά νοσοκομεία.

Φυσικές καταστροφές: Χρειάζεται η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης έναντι σεισμού, προκειμένου οι ενδεχόμενες ζημιές να καλύπτονται από ξένα κεφάλαια και όχι από τα άδεια ταμεία του κράτους όταν προκύπτει το κακό.

Solvency II: Θα πρέπει να υπάρξει διάλογος προκειμένου να μην υπάρξουν «λάθη στη μετάφραση» του ευρωπαϊκού νόμου που θα προκαλέσουν γραφειοκρατία και πολύ υψηλά κόστη στις ελληνικές εταιρίες.

Τέλος, ο κ. Σαρηγεωργίου κατέληξε ότι είναι προς όφελος της κοινωνίας η ασφάλιση, καθώς σήμερα ο ελληνικός λαός είναι και αδύναμος και ανασφάλιστος, γεγονός που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους.

 

***Αναλυτικά τα κύρια σημεία της ομιλία του προέδρου της ΕΑΕΕ, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v