Κλάδος Αλουμινίου: Συναγερμός από ανεξέλεγκτες εισαγωγές

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις εισαγωγές αλουμινίου και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων έκρουσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου Ελευθέριος Ταφρόγλου. Η Βόρεια Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Κλάδος Αλουμινίου: Συναγερμός από ανεξέλεγκτες εισαγωγές

Άμεση απειλή για την εγχώρια βιομηχανία αλουμινίουν είναι οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές μη πιστοποιημένων προϊόντων από γειτονικές χώρες, κοινοτικές και μη. Τη στιγμή που η εγχώρια ζήτηση έχει μειωθεί κατά 75% σε σχέση με το 2007, λόγω της κρίσης στην οικοδομή, η αγορά της Βόρειας Ελλάδας έχει πλημμυρίσει από προϊόντα αλουμινίου, κουφώματα και άλλα, χαμηλής ποιότητας που δεν προσφέρουν θερμομόνωση.

Τα υλικά αυτά πωλούνται και εγκαθίστανται από συνεργεία αλλοδαπών, σε χαμηλότερες τιμές, καθώς δεν πληρούν τις προδιαγραφές της Ε.Ε. και δεν φέρουν το σήμα CE, ενώ επιπλέον διακινούνται χωρίς παραστατικά με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει από ΦΠΑ κ.λπ.

Τις καταγγελίες έκανε εχθές ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου Ελευθέριος Ταφρόγλου, ο οποίος τόνισε ότι ο ελληνικός κλάδος αλουμινίου που είναι απόλυτα καθετοποιημένος, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, κινδυνεύει με περαιτέρω συρρίκνωση, καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τα μη πιστοποιημένα, κακής ποιότητας και άρα φθηνότερα έως και 30% προϊόντα, που άρχισαν να εισέρχονται στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, η γεωγραφική περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο μέχρι στιγμής τουλάχιστον είναι η Βόρεια Ελλάδα, λόγω της γειτνίασης με τη Βουλγαρία. Ήδη, τονίζει ο κ. Ταφρόγλου, έχουν κλείσει τέσσερα εργοστάσια και οι μισές επιχειρήσεις εγκατάστασης κουφωμάτων.

Η εισαγωγή, τονίζουν τα στελέχη της Ένωσης, γίνεται με μικρά φορτηγά που μεταφέρουν υλικά και συνεργείο αλλοδαπών για την εγκατάστασή τους και τα οποία διασχίζουν τα σύνορα τις νυκτερινές ώρες. Εξυπακούεται ότι η όλη διακίνηση γίνεται χωρίς παραστατικά και χωρίς να γίνεται πουθενά ποιοτικός έλεγχος. Εδώ σημειώνεται ότι στην Ε.Ε. είναι υποχρεωτική η διακίνηση κουφωμάτων πιστοποιημένων με το σήμα CE, ώστε να καλύπτουν τις προδιαγραφές θερμομόνωσης, αντοχής κ.λπ. Τελευταία, σύμφωνα με τους ίδιους, στην αγορά άρχισαν να εισέρχονται και προϊόντα της Τουρκίας. Ωστόσο επειδή η χώρα αυτή δεν είναι κοινοτική, εξάγονται κατ' αρχάς στη Βουλγαρία και στη συνέχεια βαφτίζονται κοινοτικά, οπότε μπορούν άνετα να διακινηθούν και στην Ελλάδα.

Οι περισσότερες χώρες αντιμετωπίζουν τα προβλήματα αυτά με ελέγχους που έχουν δικαίωμα να κάνουν σε κομβικά σημεία διακίνησης. Στην Ελλάδα, τονίζει ο κ. Ταφρόγλου, παρόμοιοι έλεγχοι δεν γίνονται. Μετά από επανειλημμένες διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Ανάπτυξης, συμφωνήθηκε να δημιουργηθούν σημεία ελέγχου με μικτά συνεργεία και γεφυροπλάστιγγες στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν στα σύνορα με Βουλγαρία ώστε να πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Η προστασία της εγχώριας βιομηχανίας αλουμινίου, καταλήγουν τα στελέχη της Ένωσης Αλουμινίου, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις καθώς είναι από τους ελάχιστους καθετοποιημένους κλάδους με υψηλή προστιθέμενη αξία, αφού στην Ελλάδα η αλυσίδα παραγωγής ξεκινάει από την πρώτη ύλη, τον βωξίτη και καταλήγει στα τελικά προϊόντα, έτοιμα για χρήση. Παρά την κρίση στην εγχώρια αγορά, οι περισσότερες επιχειρήσεις έλασης και διέλασης έχουν αναπτύξει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, παρότι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της υψηλής τιμής ενέργειας (40% ακριβότερο το ηλεκτρικό, 60% ακριβότερο το φυσικό αέριο, πριν από τις πρόσφατες μειώσεις). Έτσι ο κλάδος αλουμινίου κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις εξαγωγές με 1,2 δισ. ευρώ το 2012, έχοντας παρουσία σε πάνω από 50 χώρες.

Τέλος να σημειωθεί ότι μετά το «μπουμ» των φωτοβολταϊκών το 2012 και το 2013 που απορρόφησαν μεγάλες ποσότητες αλουμινίου για την κατασκευή των πλαισίων, ο κλάδος της εγχώριας αγοράς στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά από το πρόγραμμα Εξοικονόμηση του ΥΠΕΚΑ.

Ωστόσο, και εδώ ο κλάδος πιέζει για κάποιες αλλαγές, που θα βοηθήσουν στην απορρόφηση εγχώριων ειδών μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς έτσι όπως είναι διατυπωμένο ευνοούνται πολλές φορές εισαγόμενα προϊόντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v