Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένει μετεκλογικά ο ασφαλιστικός κλάδος

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως μετά τις προσεχείς εκλογές θα διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την εκκίνηση ενός ρεαλιστικού και ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης, Τραπέζης της Ελλάδος και ασφαλιστικών εταιρειών.

Τι περιμένει μετεκλογικά ο ασφαλιστικός κλάδος

Σημαντικές εξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούν στον ασφαλιστικό κλάδο μετά τις επικείμενες εκλογές του Μαΐου, καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσουν αρκετά ουσιαστικά ζητήματα που σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

• Η βασικότερη εξέλιξη που αναμένεται είναι η ανακοίνωση της μελέτης γύρω από δεύτερο ασφαλιστικό πυλώνα (επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία) που αρχικά αναμενόταν τον Απρίλιο, αλλά έχει καθυστερήσει.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως μετά τις προσεχείς εκλογές και με βάση τα πορίσματα της μελέτης, θα διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την εκκίνηση ενός ρεαλιστικού και ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης, Τραπέζης της Ελλάδος και ασφαλιστικών εταιρειών. Στόχος του διαλόγου αυτού είναι να ψηφιστεί μέσα στο έτος ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη δημιουργική εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα με στόχο την αντιμετώπιση -ή έστω την άμβλυνση- του συνταξιοδοτικού προβλήματος.

• Μια δεύτερη μετεκλογική εξέλιξη που αναμένεται είναι να συμφωνηθούν τρόποι συνεργασίας μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ασφαλιστικών εταιρειών. Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης έχει μιλήσει για τη δυνατότητα παροχής ασφαλιστικών πακέτων που να περιλαμβάνουν τα απογευματινά ιατρεία-χειρουργεία των κρατικών νοσοκομείων, ενώ παράλληλα αναμένεται να συζητηθούν και άλλες μορφές δυνητικής συνεργασίας, που αυτή τη φορά (σε αντίθεση με το παρελθόν) θα αποδειχτούν και ρεαλιστικές στην εφαρμογή τους.

• Μετά και την ψήφιση του τελευταίου φορολογικού πολυνομοσχεδίου, τα επιτελεία αρκετών ασφαλιστικών εταιρειών οργανώνονται με στόχο να δραστηριοποιηθούν πολύ πιο ενεργά στις πρόσθετες αμοιβές υψηλόβαθμων -και μη- επιχειρηματικών στελεχών (αντί για bonuses) μέσα από την προσφορά συνταξιοδοτικών προγραμμάτων .

• Οι ασφαλιστικές εταιρείες επίσης περιμένουν πως μετά τις εκλογές θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων (σήμερα εκτιμώνται γύρω στο ένα εκατομμύριο) μετά την εφαρμογή και έλεγχο των νόμων που ήδη έχουν ψηφιστεί. Στόχος είναι να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων, που σήμερα εκτιμάται γύρω στο ένα εκατομμύριο! Θετικά για τις ασφαλιστικές εταιρείες ο υπό ψήφιση νόμος που θα απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρείες την έκδοση ασφαλιστηρίων συμβολαίων στον κλάδο αυτοκινήτου, αν προηγουμένως δεν έχει καταβληθεί το αντίστοιχο τίμημα.

Επίσης, όλα δείχνουν πως και μετά τις εκλογές, θα συνεχιστεί η αυστηρή πολιτική που ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο οι νέες επισφάλειες των ασφαλιστικών εταιρειών και τελικά ο κλάδος να βαδίσει χωρίς μεγάλες απώλειες προς την υιοθέτηση του Solvency II από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Γενικότερα, στην ασφαλιστική αγορά που η παραγωγή έχει υποχωρήσει κατά 31% την τελευταία τετραετία, φέτος (βλέπε στοιχεία πρώτου διμήνου) φαίνεται να παρατηρούνται τάσεις σταθεροποίησης, με τις ακυρώσεις παλαιότερων συμβολαίων να περιορίζονται δραστικά. Τα πράγματα μάλιστα θα μπορούσαν να εξελιχθούν ακόμη καλύτερα στο βαθμό που η γενικότερη οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει και οι προαναφερθείσες θεσμικές αλλαγές προχωρήσουν.

Επιπρόσθετα, κύκλοι της αγοράς ελπίζουν πως κάπου προς το τέλος της φετινής χρονιάς -και σε περίπτωση που το δημοσιονομικό αποτέλεσμα κινηθεί σε θετική κατεύθυνση- θα τεθεί το ζήτημα της επαναφοράς κάποιων ευνοϊκών φορολογικών κινήτρων στα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v