Καυτό β’ εξάμηνο για την ενέργεια

Τον Ιούνιο η Κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει πρόταση νόμου στη Βουλή για άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου σε όλους τους βιομηχανικούς καταναλωτές. Τι ζητά για τις ΕΠΑ. Που εντοπίζει στρεβλώσεις.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Καυτό β’ εξάμηνο για την ενέργεια

Το δεύτερο εξάμηνο θα πρέπει να ξεκινήσουν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, με στόχο το πλήρες άνοιγμα των δύο αγορών και την πρόσβαση των καταναλωτών, οικιακών και μη σε πιο φθηνή ενέργεια. 

Σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, τον Ιούνιο η Κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει πρόταση νόμου στη Βουλή για άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου σε όλους τους βιομηχανικούς καταναλωτές από την 1η Οκτωβρίου και στη συνέχεια για όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές, ενώ από την 1η Ιουλίου 2015 οι τοπικές Εταιρείες Παροχής Αερίου θα πρέπει να έχουν διαχωρίσει τις δραστηριότητες διαχείρισης δικτύου από αυτές της εμπορίας φυσικού αερίου.

Στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με την έκθεση, την 1η Ιουλίου 2014 η ΔΕΗ θα πρέπει να αποφασίσει την αναθεώρηση της δομής των τιμολογίων της, λαμβάνοντας υπόψη και τις εκπτώσεις που αποφάσισε η γενική συνέλευση του περασμένου Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, η έκθεση της Επιτροπής για τον ενεργειακό τομέα, αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει μέχρι στιγμής βήματα για το άνοιγμα των αγορών. Ωστόσο σημειώνει ότι παραμένουν ακόμη πολλές στρεβλώσεις και εμπόδια στην άσκηση του ανταγωνισμού, στα οποία αποδίδει και το υψηλό κόστος ενέργειας με το οποίο επιβαρύνονται οι Έλληνες καταναλωτές βιομηχανικοί και μη.

Ειδικά για τους πρώτους, αναγνωρίζει ότι λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας, έχουν χάσει μεγάλος μέρος της ανταγωνιστικότητας τους στις διεθνείς αγορές και παρά τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. Ωστόσο, τις αιτίες του υψηλού ενεργειακού κόστους τις αποδίδει σχεδόν αποκλειστικά στις στρεβλώσεις και στη μονοπωλιακή δομή των δύο αγορών, χωρίς να κάνει αναφορά στις επιπτώσεις της υψηλής φορολογίας που επιβλήθηκε στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο εν μέσω οικονομικής κρίσης και μείωσης της ζήτησης στις αγορές.

Αξίζει εδώ να επισημανθεί η παρατήρηση που κάνει η έκθεση, αναφορικά με το κατά πόσο επηρεάζουν οι ιδιωτικοποιήσεις τη λειτουργία της αγοράς. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με αφορμή την ΔΕΠΑ, παρά το ότι η μη ιδιωτικοποίησή της ήταν κάτι το αρνητικό στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, η ιδιωτικοποίηση ενός μονοπωλίου που λειτουργεί στα όρια της νομιμότητας, θα παρέτεινε τις σημερινές δυσλειτουργίες της αγοράς φυσικού αερίου, που είναι σε βάρος των βιομηχανικών και οικιακών καταναλωτών.

Στην ουσία δηλαδή η Ε. Επιτροπή, παραδέχεται ότι αυτό που προέχει είναι η σωστή και υπέρ των καταναλωτών λειτουργία των αγορών, ενώ η ιδιωτικοποίηση των δεσποζουσών επιχειρήσεων έρχεται σε δεύτερη φάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v