Ακίνητα: Η Hines «σκανάρει» την εγχώρια αγορά

O κολοσσός της Hines διερευνά την ελληνική αγορά real estate. Διαθέτει παρουσία σε 110 πόλεις, γραφεία σε 18 χώρες, ενώ το χαρτοφυλάκιό της ξεπερνά τα 25,2 δισ. Στην Ελλάδα εστιάζει σε ξενοδοχεία και λιανική.

Ακίνητα: Η Hines «σκανάρει» την εγχώρια αγορά

Ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων αναζητά η αμερικανική Hines, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο παγκόσμιο real estate, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις ανωτάτων στελεχών της.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού ομίλου στην Ευρώπη Michale J. G. Topham, υπό τη διαχείριση του οποίου βρίσκονται κεφάλαια περί τα 25,2 δισ. δολάρια, δήλωσε προ ημερών στη Wall Street Journal πως η Hines μελετά τις αγορές ξενοδοχείων και λιανικής της Ελλάδας καθώς «οι τουρίστες συνωστίζονται», την ίδια στιγμή που πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων και οι πιστωτές τους αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. «Μας χρειάζονται», είπε ο Μ. Topham στην αμερικανική εφημερίδα.

Ο όμιλος Hines, που ιδρύθηκε το 1957 από τον Gerald D. Hines, έχει σήμερα παρουσία σε περισσότερες από 110 πόλεις του κόσμου και γραφεία σε 18 χώρες. Κινείται σε τρεις βραχίονες, και συγκεκριμένα στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων με χαρτοφυλάκιο που σήμερα ξεπερνά τα 25,2 δισ. δολάρια σε ολόκληρο τον κόσμο. Στα περίπου 1.300 ακίνητα που ελέγχει ή διαχειρίζεται περιλαμβάνονται ουρανοξύστες, βιομηχανικά πάρκα, νοσοκομεία, πολυτελή θέρετρα και οικιστικές αναπτύξεις. Ένα από τα τελευταία έργα του ομίλου στην Ευρώπη είναι το υπό σχεδιασμό πολυώροφο κτίριο 400 διαμερισμάτων στο Βερολίνο, με σχέδια του γνωστού αρχιτεκτονικού γραφείου Gehry Partners.

Ο δεύτερος βραχίονας είναι οι επενδύσεις στα ακίνητα μέσω 42 επενδυτικών οχημάτων, με συνολικό χαρτοφυλάκιο που προσεγγίζει τα 30 δισ. δολάρια. Τα 16 από τα επενδυτικά οχήματα τοποθετούνται στην Ευρώπη και στις αναδυόμενες αγορές (Βραζιλία, Ρωσία κ.α.).

Ο τρίτος βραχίονας του ομίλου είναι η διαχείριση - συντήρηση εγκαταστάσεων (property & facility management). Τα ηνία της Hines έχει αναλάβει πλέον ο γιος του ιδρυτή Jeffrey C. Hines ο οποίος προς το παρόν επιμένει στο μοντέλο της μη εισηγμένης, παρά το τεράστιο μέγεθος του ομίλου.

Η Hines ακολουθεί κατά πόδας τους άλλους αμερικανικούς ομίλους που τοποθετήθηκαν τους τελευταίους μήνες στην ελληνική αγορά και κυρίως σε ναυτιλιακές εταιρείες, ακίνητα και ενέργεια.

Κορυφαία παραδείγματα είναι η York Capital (μπήκε στην Πανγαία ΑΕΕΑΠ μαζί με την Invel Real Estate), η Oaktree Capital Management (που συμφώνησε πρόσφατα με την ελληνική ΣΑΝΗ να προχωρήσει σε επενδύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία στην Ελλάδα), αλλά και η καναδική Fairfax, η οποία ελέγχει τη Eurobank Properties και την Τετάρτη ανακοινώθηκε πως εξαγόρασε την Praktiker Hellas.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v