Ενέργεια: Το δημόσιο να εγγυηθεί τη ρευστότητα λέει ο ΛΑΓΗΕ

Καμπανάκι για το ζήτημα της ρευστότητας στην αγορά ενέργειας από τον πρόεδρο του ΛΑΓΗΕ. Επιβαρύνεται υπέρμετρα η βιομηχανία ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΒΙΚΕΝ. Από την πλευρά του ο Γ. Μανιάτης περιέγραψε τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής για το 2030.

Ενέργεια: Το δημόσιο να εγγυηθεί τη ρευστότητα λέει ο ΛΑΓΗΕ
Οι εγγυήσεις του Δημοσίου ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης μετά το new deal για τις ΑΠΕ, καθώς αγορά χωρίς ρευστότητα δεν μπορεί να υπάρξει. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), Αναστάσιος Γκαρής, μιλώντας στην ημερίδα της ΕΛΕΤΕΑΝ για τους στόχους στις ΑΠΕ ενόψει του 2030.

Στις εργασίες της ημερίδας τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι από όλο το φάσμα της ηλεκτροπαραγωγής, αναφερόμενοι στη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος της ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο στο σκέλος της παραγωγής, όσο και της κατανάλωσης, λόγω των υψηλών τιμών. Παρά τις πολλές επιμέρους διαφωνίες για τα αίτια και τις λύσεις, αυτή τη στιγμή όλοι είναι εναντίον όλων σημείωσε ομιλητής, ενώ κοινές παραδοχές υπήρξαν στο ότι το μοντέλο των εγγυημένων τιμών στις ΑΠΕ και πρωτίστως στις υψηλές τιμές που απολαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά έληξε. Τονίστηκε επίσης πως αυτό που προέχει σήμερα είναι η επίτευξη της ρευστότητας στην αγορά και η αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να «μεγαλώσει η πίτα» η οποία λόγω της κρίσης έχει συρρικνωθεί σημαντικά.

Για τις επιπτώσεις των νέων ρυθμίσεων στις ΑΠΕ και τα θέματα ρευστότητας στην αγορά, ο νομικός Αντώνης Μεταξάς, ειδικός σε θέματα ανταγωνισμού και κρατικών επιδοτήσεων, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει να «σταθεί» νομικά η ισχύς του νέου νόμου που καταργεί μονομερώς συμβάσεις με αντισυμβαλλόμενους ιδιώτες και Δημόσιο. Όπως δε τόνισε, το ερώτημα που θέτουν οι παραγωγοί είναι ότι ναι μεν το λογιστικό έλλειμμα μπορεί να εξαλειφθεί με τις νέες ρυθμίσεις. Τι γίνεται όμως με το ταμειακό, το οποίο έχει άμεση σχέση με την τακτικότητα των πληρωμών των παραγωγών; Μετέφερε δε τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε σε ξένους επιχειρηματικούς κύκλους αυτή η μονομερής τροποποίηση των συμβάσεων για τις ΑΠΕ, όχι μόνο για την προοπτική επενδύσεων στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά γενικότερα για την άσκηση δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της βιομηχανίας ο εκπρόσωπος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η βιομηχανία δεν είναι αντίθετη ούτε με την πράσινη ανάπτυξη, τις πολιτικές για το κλίμα και τις ΑΠΕ. Αυτό που ζητάει η βιομηχανία σχετικά με τις ΑΠΕ τόνισε, είναι να ισχύει στην Ελλάδα, ότι και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τα τέλη ΑΠΕ κλπ, καθώς τις βιομηχανίες τους ανταγωνίζεται στις διεθνείς αγορές. Ο ίδιος εξέφρασε φόβους ότι αν συνεχιστεί η σημερινή εικόνα θα συμπιεστεί η λιγνιτική παραγωγή, η οποία μπορεί να προσφέρει φθηνή ενέργεια στη βιομηχανία.

Τους φόβους της βιομηχανίας "στηρίζει" η μεγάλη παραγωγή ακριβής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και στην προοπτική ετήσιας αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος τους κατά 200 μεγαβάτ το χρόνο, σύμφωνα με το νέο νόμο.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η «φούσκα» των φωτοβολταϊκών φόρτωσε με 1 δισ.. τον καταναλωτή για τα επόμενα 25 χρόνια. Έτσι λόγω του υψηλού τέλους του ΕΤΜΕΑΡ δεν μπορούν να αυξηθούν τα οικιακά τιμολόγια, επειδή ο απλός καταναλωτής διαμαρτύρεται, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται υπέρμετρα η βιομηχανία.»

Ο εκπρόσωπος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Δρ Παναγιώτης Χαβιαρόπουλος, εξέφρασε φόβους για αναστροφή του κλίματος σε βάρος των ΑΠΕ λόγω του στρεβλού τρόπου που εισήλθαν κάποιες τεχνολογίες στην Ελλάδα. Με τα σημερινά δεδομένα στην Ελλάδα, ο ίδιος τόνισε ότι οι προτεραιότητες πρέπει να αφορούν την αύξηση της ζήτησης ώστε να στηριχθεί η παραγωγή, μέσω της διασύνδεσης των νησιών, την επέκταση της χρήσης του ηλεκτρικού στην κίνηση των οχημάτων και την υποκατάσταση συμβατικών καυσίμων στη θέρμανση, με σύγχρονες εφαρμογές που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια, όπως αντλίες θερμότητας κλπ, ώστε να υπάρξει υποκατάσταση εισαγόμενων καυσίμων.

Ο ΥΠΕΚΑ

Την έναρξη της ημερίδας χαιρέτησε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος όπως είπε θέση της Ελλάδας είναι να ο στόχος για τη διείσδυση των ΑΠΕ έως το 2030 από το 27% να αυξηθεί στο 30%. Επίσης αποδέχτηκε την πρόταση της Επιτροπής για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% ως το 2030, ενώ για την εξοικονόμηση ενέργειας, σημείωσε ότι ο στόχος θα πρέπει να οριστεί σε 30%.

Στους στόχους της ενεργειακής πολιτικής για το 2030, ο κ. Μανιάτης ενέταξε επίσης την εισαγωγή των έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής κατανάλωσης, σε όλους τους Έλληνες καταναλωτές και τη διασύνδεση όλων των νησιών μέχρι το 2030. Όπως δε είπε, οι στόχοι αυτοί θα περιλαμβάνονται και στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό που συντάσσεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο.

Τέλος, αναφερόμενος στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας τόνισε ότι σε αυτές εντάσσονται η προστασία των ευάλωτων καταναλωτών και η παροχή φθηνής ενέργειας στην βιομηχανία. Όπως δε είπε, η ελληνική βιομηχανία είναι σε πολύ πιο δυσμενή θέση σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή, καθώς το κόστος της στην Ελλάδα είναι 20- 30% πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό.

Ωστόσο την ευθύνη έριξε και στην φορολογική πολιτική, επισημαίνοντας ότι τα τιμολόγια δεν αντικατοπτρίζουν μόνο το ενεργειακό κόστος αλλά και επιβαρύνσεις από τέλη και φόρους που αποτελούν το 30- 40% του τιμολογίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v