Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε έργο διαχείρισης απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) προχωρά ο διαγωνισμός για την περιφέρεια Ηπείρου καθώς υποβλήθηκαν πέντε δεσμευτικές προσφορές. Ετσι, στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού, για τη διαχείριση περίπου 105.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, θα ανταγωνιστούν οι ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΗΛΕΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Archirodon – Intrakat – Envitec, Τοξότης και ΕΡΕΤΒΟ – ΔΟΜΟΣΠΟΡ – ΕΓΝΩΝ.
Η αυξημένη συμμετοχή συνδέεται από παράγοντες που παρακολουθούν τα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων με το γεγονός πως ο θεσμός ωριμάζει και εμπεδώνεται εμπιστοσύνη μεταξύ των ομίλων που ενδιαφέρονται για τη διεκδίκησή τους. Ηδη η ειδική γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης έχει αναδόχους σε τέσσερα έργα (για τις περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας και για τους Νομούς Σερρών και Ηλείας) και αναμένεται να υπογραφούν συμβάσεις μετά τις δημοτικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες πιθανώς και εντός διμήνου αναμένεται να εγκριθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες για το μεγάλο έργο της Πελοποννήσου στο οποίο επικράτησε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Ο διαγωνισμός της Περιφέρειας Ηπείρου προχωρά με ταχύτητα ρεκόρ αφού έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από την έγκριση του έργου (από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ) μέχρι την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Στην αγορά κατασκευών υποστηρίζουν πως οι συμπράξεις, εξαιτίας του μακροχρόνιου χαρακτήρα τους, δημιουργούν στενούς δεσμούς μεταξύ των επιχειρήσεων που θα αναλάβουν τα έργα και των τοπικών αρχών. Μέσω των συγκεκριμένων δεσμών μπορούν να προχωρήσουν και άλλα έργα ή ιδέες αφού οι όμιλοι που θα παραμείνουν για χρόνια στην περιοχή θέλουν να ενισχύσουν την παρουσία τους και να επωφεληθούν. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν οφέλη και για τις τοπικές κοινωνίες, όχι μόνο σε επίπεδο απασχόλησης.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο ανάπτυξης, «το έργο επεξεργασίας απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση για την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την προστασία της δημόσιας υγείας, συνδυάζοντας την περιβαλλοντική προστασία με την ανάπτυξη βιώσιμων έργων. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη συμμόρφωση της χώρας μας προς τις ευρωπαϊκές οδηγίες και την εθνική νομοθεσία αναφορικά με την διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.
Το έργο εγκρίθηκε από τη Διϋπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) τον Μάρτιο του 2013. Ο διαγωνισμός διενεργείται από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Η τεχνική αξιολόγηση των προσφορών θα ξεκινήσει άμεσα και βασικό κριτήριο για την επιλογή του αναδόχου είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων. Ο ανάδοχος που θα επιλεγεί θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας στερεών αστικών αποβλήτων για διάστημα 27 ετών και το έργο θα χρηματοδοτηθεί με ιδιωτικούς και κοινοτικούς πόρους.
Το έργο της Περιφέρειας Ηπείρου είναι το πέμπτο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα που βρίσκεται στο τελικό στάδιο μετά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τις Σέρρες και την Ηλεία».