Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: «Μαγνήτης» τα νούμερα για ξένους

Πώς η BlackRock στρώνει... χαλί για τις ΑΜΚ. Η επάρκεια προβλέψεων, το μαξιλάρι ασφαλείας στην κερδοφορία και η εφεδρεία του αναβαλλόμενου φόρου για το EBA stress test. Από το 2015 η αποκλιμάκωση των NPLs. «Γυρίζουν» πρώτα τα στεγαστικά.

Τράπεζες: «Μαγνήτης» τα νούμερα για ξένους

Σαν μαγνήτης λειτουργούν τα νούμερα που θα εμφανίσουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους η Alpha και η Πειραιώς καθώς διαμορφώνεται η πεποίθηση μεταξύ των ξένων επενδυτών ότι οι δύο τράπεζες δεν θα χρειασθούν, εν συνεχεία, νέα κεφάλαια.

Το κλίμα που μεταφέρεται από τις παρουσιάσεις σε Αμερική και Ευρώπη είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξο. Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και οι επενδυτές υιοθετούν την εκτίμηση των Πειραιώς και Alpha ότι μετά τις ΑΜΚ θα διαθέτουν αφενός ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, αφετέρου τη δυνατότητα να βγάλουν κέρδη σημαντικά υψηλότερα από αυτά που υπολόγισε το πρόσφατο stress test της ΤτΕ.

Τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης, παρά την γκρίνια, φαίνεται ότι στρώνουν... χαλί για τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι οι αυστηρές παραδοχές της άσκησης και τα μαξιλάρια που διαθέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα, εν όψει του EBA stress test, καθιστούν πιθανό το ενδεχόμενο αυτά να είναι τα τελευταία κεφάλαια που αντλούν για την επόμενη τριετία από τις αγορές.

Ο βαθμός στον οποίο θα παγιωθεί αυτή η αντίληψη θα κρίνει αν όντως οι αγορές αντιμετωπίζουν τις αυξήσεις κεφαλαίου της Πειραιώς και της Alpha ως δεύτερη ευκαιρία καθορίζοντας και την τιμολόγηση των δύο εκδόσεων.

Για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό stress test η BlackRock όχι μόνο εκτίμησε τις αναμενόμενες ζημίες από το χαρτοφυλάκιο δανείων των τραπεζών, αλλά προχώρησε και σε προσαρμογή τυπικά ενήμερων δανείων, τα οποία όμως έχουν ρυθμισθεί τουλάχιστον μία φορά.

Για τη συγκεκριμένη υποκατηγορία η BlackRock υπολόγισε πιθανότητα πτώχευσης της τάξης του 30%, αυξάνοντας έτσι το ύψος των NPLs και τις αναμενόμενες ζημίες για τις τράπεζες.

Με την παραπάνω προσαρμογή τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα είναι καλύτερα προετοιμασμένα για τον έλεγχο στην ποιότητα χαρτοφυλακίου δανείων που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο οποίος θα επικεντρωθεί στην αξιολόγηση δανείων που έχουν υποστεί κάποιας μορφής ρύθμιση (αναχρηματοδότηση, αναθεώρηση όρων κ.ά.).

Ταυτόχρονα, η άσκηση προσομοίωσης βελτιώνει σημαντικά την ορατότητα των επενδυτών ως προς το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών: την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την κεφαλαιακή επάρκεια για τον σχηματισμό των απαραίτητων προβλέψεων.

Προκειμένου να αυστηροποιήσει τα κριτήρια η Τράπεζα της Ελλάδος υπολόγισε τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με βάση τις εξής παραδοχές: στο μεν βασικό σενάριο (το δεσμευτικό) να έχουν επαρκείς προβλέψεις ως το τέλος του 2016 για το 95% των αναμενόμενων ζημιών του χαρτοφυλακίου δανείων στη διάρκεια ζωής του, στο δε δυσμενές να έχουν επαρκείς προβλέψεις για το 85% των ζημιών.

Η Πειραιώς και η Alpha εφόσον ολοκληρώσουν επιτυχώς τις αυξήσεις κεφαλαίου θα πληρούν με άνεση συτά τα κριτήρια.

Η Πειραιώς εφόσον αντλήσει 1,75 δισ. ευρώ καλύπτει το κεφαλαιακό της έλλειμμα και με το δυσμενές σενάριο (757 εκατ. ευρώ) και διατηρεί «μαξιλάρι» 250 εκατ. για τους επικείμενους ελέγχους από ΕΚΤ και ΕΒΑ.

Στην περίπτωση της Alpha η κατάσταση είναι ακόμη καλύτερη, καθώς στην άσκηση προσομοίωσης ελήφθησαν πιο αυστηρές παραδοχές.

Υπολογίστηκε, δηλαδή, και με την πρόσθετη δικλίδα ασφαλείας, ότι θα έχει την κεφαλαιακή επάρκεια να καλύψει ως το τέλος του 2016 τις αναμενόμενες ζημίες που θα βγουν στη διάρκεια ζωής του συνόλου των δανείων, όχι μόνο με το δυσμενές σενάριο της πρόσφατης διαγνωστικής μελέτης, αλλά και με το αντίστοιχο της BlackRock I!

Ορατή η αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Ο διευθύνων σύμβουλος και CEO της Τράπεζας Πειραιώς Α. Θωμόπουλος εκτίμησε πρόσφατα ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται φέτος και η αποκλιμάκωσή τους θα ξεκινήσει από το 2015, σημειώνοντας ότι ο ρυθμός αύξησής τους έχει ήδη μειωθεί κατά 50% στα τελευταία τρίμηνα.

Στην Alpha παρότι συμμερίζονται την εκτίμηση του κ. Θωμόπουλου έχουν λόγους να είναι πιο αισιόδοξοι.

Όπως ανέλυσε η στήλη Χαμαιλέων η τράπεζα εμφάνισε στο δ΄ τρίμηνο του 2013 ανάκτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Η ανάκτηση προήλθε κυρίως από ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων που ήταν σε καθυστέρηση και δευτερευόντως από την ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων της Εμπορικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τάση ρύθμισης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων συνεχίζεται και στο α΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς και αν δεν ανατραπεί άρδην τότε η αποκλιμάκωση των επισφαλειών στα στεγαστικά δάνεια έχει ήδη ξεκινήσει.

Μαξιλάρι ασφαλείας για την κερδοφορία

Η άσκηση προσομοίωσης υιοθέτησε και πολύ αυστηρές παραδοχές ως προς την εκτιμώμενη κερδοφορία των τραπεζών ως το τέλος του 2016, θέτοντας τόσο χαμηλά τη βάση ώστε να δημιουργείται σύμφωνα με αναλυτές μαξιλάρι ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, προσμετρήθηκαν για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες προ προβλέψεων κέρδη ως το τέλος του 2016 μόλις 10,26 δισ. ευρώ. Κατά μέσο όρο δηλαδή προ προβλέψεων κέρδη ετησίως μόλις 730 εκατ. ευρώ ανά κάθε μία.

Πρόκειται για νούμερο πολύ χαμηλό με βάση τη σημερινή τάση σύμφωνα με αναλυτές και ως εκ τούτου οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν κεφαλαιακό απόθεμα από τις καλύτερες επιδόσεις τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την εξέλιξη της προ προβλέψεων κερδοφορίας ως το 2016, τη μεγαλύτερη προσαρμογή την έχει υποστεί στο stress test η Εθνική (μόλις 1,45 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2016) και τη μικρότερη η Alpha Bank (4,047 δισ.).

Εφεδρεία ο αναβαλλόμενος για το EBA stress test

Οι καλύτερες επιδόσεις κερδοφορίας σε σχέση με αυτές που υιοθέτησε η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνδυασμό με την εφεδρεία του αναβαλλόμενου φόρου κάνουν τις τράπεζες να αισθάνονται πιο σίγουρες και ως προς το αποτέλεσμα του EBA stress test (αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2015).

Η άσκηση προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής θα προσμετρήσει στα βασικά εποπτικά κεφάλαια το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, και όχι το 20% όπως έπραξε η Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για εξέλιξη που προσθέτει αυτόματα ένα μαξιλάρι της τάξης των 3 - 4 δισ. ευρώ στην κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων, πέραν των προ προβλέψεων κερδών που θα προστεθούν ως τον Ιούνιο του 2015.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v