Φυσικό Αέριο: Ανοιγμα της αγοράς για να αξιοποιηθεί ο ΤΑΡ

Οι ομιλητές, εκπρόσωποι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, εξήραν τον ρόλο του νέου αγωγού στη διαφοροποίηση των προμηθειών για τις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Φυσικό Αέριο: Ανοιγμα της αγοράς για να αξιοποιηθεί ο ΤΑΡ

Ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας. Ωστόσο για να αξιοποιηθούν πλήρως τα πλεονεκτήματά του, θα πρέπει να υπάρξει απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου. Τα παραπάνω τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μ+Μ Gas Παναγιώτης Κανελλόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο Athens Εnergy Forum 2014.

Στο πάνελ του συνεδρίου που ασχολήθηκε με τα θέματα των διεθνών διασυνδέσεων, οι ομιλητές, εκπρόσωποι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εξήραν το ρόλο του νέου αγωγού στη διαφοροποίηση των προμηθειών για τις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης.

Ο Σπύρος Παλαιογιάννης, αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, επεσήμανε ότι με τις επιπλέον ποσότητες αερίου που θα φέρει από το Αζερμπαϊτζάν ο νέος αγωγός θα επιτρέψει την τροφοδοσία γειτονικών χωρών, όπως της Βουλγαρίας μέσω του αγωγού IGB τον οποίο θα κατασκευάσει η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με τη βουλγαρική BEH και την ιταλική Edison.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο ΤΑΡ, σε συνδυασμό με άλλα έργα, όπως ο νέος πλωτός τερματικός στην Καβάλα, τον οποίο σχεδιάζει η ΔΕΠΑ, θα επιτρέψει να διαμορφωθούν συνθήκες για τη λειτουργία κόμβου-hub στη Βόρεια Ελλάδα, όπου θα μπορούν να διαμορφώνονται και τιμές, κάτι που λείπει από τη ΝΑ. Ευρώπη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Οικονομικών και Ενέργειας της Βουλγαρίας Κρασίν Ντιμιτρόφ, ο οποίος τόνισε τον σημαντικό ρόλο που θα έχει για τη χώρα του ο διασυνοριακός αγωγός IGB, καθώς μέχρι στιγμής η Βουλγαρία τροφοδοτείται αποκλειστικά με ρωσικό αέριο, μέσω αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία.

Ο ίδιος εξήρε τη στενή συνεργασία της Βουλγαρίας με την Ελλάδα στον τομέα αυτό, ενώ όπως είπε δεν θα καθυστερήσει άλλο η έναρξη κατασκευής του συγκεκριμένου αγωγού.

Gas release

Από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα, ο διευθύνων σύμβουλος της Μ+Μ Gas Παναγιώτης Κανελλόπουλος, τόνισε ότι ο αγωγός ΤΑΡ υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να διευκολύνει σημαντικά την αγορά φυσικού αερίου, καθώς θα επιτρέψει να εισέλθουν επιπλέον ποσότητες από άλλες πηγές εφοδιασμού.

Ωστόσο ειδικά για την Ελλάδα, μπορεί να έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα. Η υπερδεσπόζουσα εταιρεία, η ΔΕΠΑ, έχει ήδη δεσμεύσει ποσότητα 1 δισ. κυβικών μέτρων, με αποτέλεσμα να προκαλείται συμφόρηση στην εσωτερική αγορά.

Υπάρχει ανάγκη για άνοιγμα της αγοράς με ρυθμιστικές παρεμβάσεις, ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός προς όφελος των καταναλωτών, επισήμανε ο ίδιος. Έφερε δε ως παράδειγμα τις περιπτώσεις του Βελγίου, αλλά και της Τουρκίας. Στις χώρες αυτές, προκειμένου να ανοίξει η αγορά σε επίπεδο προμήθειας αποδεσμεύτηκαν από τα μονοπώλια ποσότητες φυσικού αερίου, οι οποίες διατέθηκαν σε τρίτους με διαγωνιστικές διαδικασίες (gas release). Έτσι με την είσοδο και άλλων παικτών άρχισε να αναπτύσσεται ανταγωνισμός με συμπίεση των τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v