«Καρφιά» Βενιζέλου προς Κομισιόν για την ενέργεια

Σαφείς αιχμές για a la carte αντιμετώπιση της Κομισιόν σε ενεργειακά θέματα, στα οποία όταν συνεργάζονται χώρες του Βορρά δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αλλά όταν αφορούν χώρες του Νότου ισχύει το αντίθετο, άφησε ο Ευάγγ. Βενιζέλος.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
«Καρφιά» Βενιζέλου προς Κομισιόν για την ενέργεια
Την ενιαία διαπραγμάτευση τιμών για το φυσικό αέριο για όλες τις χώρες της Κοινότητας ώστε να απαλειφθούν οι τεράστιες διαφορές ανάμεσα σε αυτές που απολαμβάνουν οι χώρες του Βορρά και σε αυτές στις χώρες του Νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα ζητήσει η Ελληνική Προεδρία από τον αρμόδιο επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος θα ενημερώσει το προσεχές Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για τα θέματα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.

Μιλώντας στο συνέδριο «Athens Energy Forum» ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με αφορμή τη θέση που έχει πάρει η Κομισιόν για το θέμα του αγωγού South Stream, άφησε σαφείς αιχμές για a la carte αντιμετώπιση παρόμοιων σχεδίων, στα οποία όταν συνεργάζονται χώρες του Βορρά δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αλλά όταν αφορούν χώρες του Νότου ισχύει το αντίθετο.

«Ο κ. Έτινγκερ οφείλει να ενεργεί, και ενεργεί σε διαβούλευση με τα άλλα μέλη» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα για τις θέσεις της Προεδρίας αλλά και άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. για τα θέμα ενεργειακών συνεργασιών με τρίτες χώρες.

Αναφερόμενος εξάλλου σε ιδέες που υπάρχουν για αξιοποίηση ενεργειακών πόρων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), τιτλοποιήσεις αποθεμάτων, σχεδίων ενεργειακών διασυνδέσεων (αγωγοί κ.λπ.) ο κ. Βενιζέλος είπε ότι για όλα αυτά υπάρχει πληθώρα προτάσεων, αλλά είναι πολύ δύσκολο να αξιολογήσει κάποιος τι σημαίνουν αυτά σε βάθος 30ετίας από οικονομική άποψη, κόστους, οφέλους κ.ά.

Θέλησε δηλαδή να δώσει σαφές μήνυμα ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση ότι οι σχεδιασμοί ενεργειακής αναβάθμισης της χώρας και αξιοποίησης ενεργειακών πόρων θα πρέπει να συζητιούνται και να δημοσιοποιούνται με μεγάλη προσοχή και πάντα λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά στοιχεία και κυρίως τις σχέσεις καλής γειτονίας που θέλει να αναπτύσσει η Ελλάδα με όλες τις όμορες χώρες.

Τέλος, αναφορικά με τον αγωγό TAP, είπε ότι προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για την Ελλάδα, καθώς μέσω αυτού θα μπορούν να τροφοδοτηθούν με αέριο η Βουλγαρία, τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και η πΓΔΜ.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο TAP αναδεικνύει καθημερινά τη λανθάνουσα δυναμική που έχει προσφέροντας στην Ελλάδα τη δυνατότητα άσκησης ενεργειακής διπλωματίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v