Το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά, το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, το Ξενία Πλαταμώνα, 137 διαμερίσματα από τα προσφυγικά της Λεωφ. Αλεξάνδρας, πολλά κτίρια-οικόπεδα στην Πλάκα και ακίνητο στην Ουάσιγκτον περιλαμβάνονται στο τελευταίο κύμα των 168 ακινήτων που μεταβιβάζονται στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για να αξιοποιηθούν.
Τα ακίνητα μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ έπειτα από απόφαση που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, καθώς με βάση το μνημόνιο πρέπει να υπάρχει σταθερή ροή μεταβιβάσεων προς το Ταμείο.
Το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει τελικά και την αξιοποίηση των παραμελημένων ολυμπιακών ακινήτων, τα οποία βρίσκονται εδώ και δέκα χρόνια σε αχρηστία. Κορυφαία παραδείγματα είναι το Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο (και το γειτονικό Ολυμπιακό Σκοπευτήριο, που πιθανώς θα μεταβιβαστεί σε επόμενο στάδιο), το κωπηλατοδρόμιο στον Σχοινιά και το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου.
Το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, εκτάσεως 1.029.279,62 τ.μ., δεν περιλαμβάνεται στον εν εξελίξει διαγωνισμό για το ιπποδρομιακό στοίχημα (που έχει βαλτώσει εξαιτίας θεσμικών εκκρεμοτήτων). Για την κατασκευή του ιππικού κέντρου η κυβέρνηση φόρτωσε με δάνεια 200 εκατ. ευρώ τον Οργανισμό του Ιπποδρόμου (ΟΔΙΕ) τα οποία ο τελευταίος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει. Αρκετοί αναρωτιούνται πώς ακριβώς θα αξιοποιηθούν οι τεράστιες εγκαταστάσεις του Μαρκοπούλου αν δεν αναστηθεί ο ιππόδρομος.
Περισσότερο ελκυστική στην αγορά θεωρείται η εγκατάσταση του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου Σχοινιά στον Μαραθώνα η οποία επίσης έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της. Όσο για τον Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου (επιφάνειας περί τα 93.000 τ.μ.), χρειάστηκαν χρόνια για να επισημοποιηθεί το ναυάγιο του σχεδίου κατασκευής εμπορικού κέντρου από τον όμιλο Χαραγκιώνη.
Με την τελευταία απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής μεταβιβάζεται στο ΤΑΙΠΕΔ και το Ξενία Πλαταμώνα, συνολικής εκτάσεως 7.043 τ.μ., καθώς και δύο κτίρια του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων («ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.») στη Μεσσήνη (έκταση οικοπέδου 660 τ.μ.) και στον Δήμο Σιντίκης Σερρών (έκταση οικοπέδου 2.682,50 τ.μ.). Μεταφέρονται, επίσης, περίπου 20 ακίνητα στην Πλάκα.
Πωλητήριο μπαίνει και σε οικόπεδο με κτίσμα στη Βορειοδυτική Ουάσιγκτον. Πρόκειται για τετραώροφο κτίριο γραφείων το οποίο αποκτήθηκε από το ελληνικό δημόσιο το 1949. Την ίδια τύχη θα έχει και κτίριο στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής.
Πρόκειται για οικόπεδο έκτασης 1.766 τ.μ. επί του οποίου έχει ανεγερθεί διώροφο κτίριο επιφανείας 350 τ.μ. και πρόσθετο κτίσμα επιφανείας 50 τ.μ. που είχε αγοραστεί από το δημόσιο το 1996. Πωλείται, επίσης, ακίνητο στο Ερεβάν της Αρμενίας, το οποίο αποτελείται από ένα κτίριο συνολικού εμβαδού 1.156,7 τ.μ. και τέσσερα ξεχωριστά βοηθητικά κτίρια συνολικού εμβαδού 361,7 τ.μ.
Στο ΤΑΙΠΕΔ μεταφέρονται και 137 διαμερίσματα του Αστικού Προσφυγικού Συνοικισμού της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το συγκρότημα των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1933 και 1935, με σχέδια των αρχιτεκτόνων Κίμωνος Λάσκαρι και Δημητρίου Κυριακού, και στέγασαν ξεριζωμένους της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Πρόκειται για οκτώ πολυκατοικίες με 228 διαμερίσματα, τα οποία άρχισαν να απαλλοτριώνονται σταδιακά από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Τα σχέδια κατεδάφισης κάποιων κτιρίων συνάντησαν αντιδράσεις κατοίκων και επιστημονικής κοινότητας και τα κτίρια κηρύχθηκαν διατηρητέα το 2008 από το υπουργείο Πολιτισμού.
***Αναλυτικά η απόφαση της μεταφοράς 168 ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".