Η κ/ξ της Energean προτείνεται ανάδοχος για Κατάκολο

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τους επιμέρους όρους της σύμβασης παραχώρησης για την περιοχή του Κατάκολου. Αρχικές επενδύσεις στην έρευνα ύψους περίπου 18 εκατομμυρίων σχεδιάζει η κοινοπραξία.

Η κ/ξ της Energean προτείνεται ανάδοχος για Κατάκολο

Η επιλογή του σχήματος Energean Oil & Gas - Trajan Oil & Gas Ltd - Schlumberger για την περιοχή του Κατάκολου, έγινε υποχρεωτική μετά την αποτυχία σύμπραξης της παραπάνω κοινοπραξίας με το σχήμα της GreKoil που επίσης είχε καταθέσει προσφορά για την από κοινού διαμόρφωση κοινής πρότασης.

Τη λύση της υποχρεωτικής σύμπραξης των δύο σχημάτων είχε συστήσει το ΥΠΕΚΑ, με το αιτιολογικό ότι οι δύο προσφορές είχαν ελάχιστες διαφορές. Ωστόσο στη συνέχεια διαφάνηκε ότι ο κύριος μέτοχος της GreKoil, η εταιρεία Viking αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με τη διαχείριση παραχωρήσεων σε διάφορες χώρες και αδυνατούσε να προσκομίσει τις απαραίτητες εγγυήσεις για τη συμμετοχή της στο επενδυτικό πρόγραμμα του Κατάκολου.

Έτσι με καθυστέρηση πολλών μηνών, η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ κατέληξε στο αυτονόητο, δηλαδή στην επιλογή της κοινοπραξίας υπό την Energean, με την οποία θα διαπραγματευθεί τους επιμέρους όρους της σύμβασης παραχώρησης για την περιοχή του Κατάκολου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις τρεις περιοχές που περιλάμβανε η διαγωνιστική διαδικασία open door δηλαδή Ιωάννινα, Δυτικός Πατραϊκός και Κατάκολο, η τελευταία είναι η μόνη που αφορά σε υπαρκτό κοίτασμα το οποίο έστω και αν είναι μικρό σε μέγεθος (εκτιμάται σε 3-8 εκατομμύρια βαρέλια), είναι ερευνημένο σε σημαντικό βαθμό. Σύμφωνα δε με πηγές της Energean, από τη στιγμή που θα ληφθούν οι απαραίτητες άδειες, η παραγωγή από το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να ξεκινήσει με χερσαίες και όχι θαλάσσιες εγκαταστάσεις.

Ήδη τα στελέχη της εταιρείας έχουν προσδιορίσει τους χώρους που θα χρησιμοποιηθούν ως εργοτάξιο και οι οποίοι κρίνεται ότι δεν θα προκαλούν οπτική ή άλλη ρύπανση στην περιοχή, με δεδομένο ότι στο λιμάνι του Κατάκολου προσεγγίσουν κάθε χρόνο εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια, οι επιβάτες των οποίων επισκέπτονται την Ολυμπία.

Από την πλευρά της Energean, τονίζεται επίσης ότι η εταιρεία, η οποία ελέγχει την εκμετάλλευση πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας (Πρίνος) έχει μεγάλη εμπειρία στα θέματα περιβαλλοντικής η διαχείρισης καθώς η περιοχή του Πρίνου γειτνιάζει με τουριστικές περιοχές της Καβάλας και της Θάσου, που δέχονται χιλιάδες παραθεριστών κάθε καλοκαίρι, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποιο πρόβλημα.

Οι επενδύσεις

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταστρώσει η Energean, στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης για το Κατάκολο, θα πραγματοποιήσει αρχικές επενδύσεις στην έρευνα ύψους περίπου 18 εκατομμυρίων. Στην πρώτη φάση του προγράμματος που θα διαρκέσει δύο χρόνια, θα γίνουν σεισμικές έρευνες δύο διαστάσεων και επαναξιολόγηση των δεδομένων που έχουν προκύψει από τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Εφ΄όσον δε, προκύψουν ικανοποιητικά στοιχεία, θα πραγματοποιηθεί επιβεβαιωτική κεκλιμένη χερσαία γεώτρηση, η οποία τοποθετείται στο τέλος της διετίας από την έναρξη του προγράμματος. Οι επενδύσεις θα είναι φυσικά πολλαπλάσιες, όταν ληφθεί η οριστική απόφαση για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

H ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ

Με επιτυχία ολοκλήρωσε το έργο της η Επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών για την Έρευνα και Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και στην τρίτη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, εκείνη του Δυτικού Κατακόλου, στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων με την διαδικασία της «Ανοικτής Πρόσκλησης» (Open Door), που είχε προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ στις 2 Ιανουαρίου 2012, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, για την θαλάσσια περιοχή του Δυτικού Κατακόλου προτείνεται ως ανάδοχος η κοινοπραξία Energean Oil & Gas / Trajan Oil & Gas Limited/ Schlumberger.

Η Επιτροπή, προέβη σε διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους παραχωρησιούχους, με βασική επιδίωξη την βελτίωση του αρχικά προτεινόμενου προγράμματος εργασιών και στόχο την ολοκληρωμένη έρευνα της περιοχής, την πρόσκτηση νέων αναβαθμισμένων δεδομένων, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση όλων των δυνατών στόχων ενδιαφέροντος, καθώς και τη βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών (μίσθωμα ελληνικού δημοσίου, ανταλλάγματα υπογραφής σύμβασης και παραγωγής, ετήσιο καταβαλλόμενο ποσό για εκπαίδευση προσωπικού), πέραν της φορολογίας, που συντελούν στην αύξηση του Δημόσιου οφέλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v