Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικό: Ο Λάτσης, οι Κινέζοι και οι Άραβες

Μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρίες της Ασίας και η γνωστή από τη συμμετοχή της στη Folli κινεζική Fosun είναι οι σύμμαχοι της Lamda Development στη δεσμευτική προσφορά για το Ελληνικό. Το προφίλ των εταιριών και ο... ΣΥΡΙΖΑ.

Ελληνικό: Ο Λάτσης, οι Κινέζοι και οι Άραβες

Σε συνεργασία με αραβικά (Al Maabar από το Αμπού Ντάμπι) και κινεζικά (όμιλος Fosun) επενδυτικά κεφάλαια που συνδέονται με τον επιχειρηματία Σπ. Λάτση υπέβαλε χθες προσφορά για τη διαχείριση του Ελληνικού η Lamda Development.

Στο σχήμα της τελευταίας συμμετέχουν δύο από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρίες της Ασίας, η Al Maabar (θυγατρική του κρατικού επενδυτικού οχήματος του Αμπού Ντάμπι, της Mubadala Development Company με υπό διαχείριση κεφάλαια περί τα 50 δισ. ευρώ) και η κινεζική Fosun. Οι δύο διεθνείς όμιλοι αναμένεται να ελέγχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών στην εταιρία που θα αναλάβει την εκμετάλλευση του σημαντικότερου ακινήτου της χώρας στην περίπτωση που προχωρήσει ο διαγωνισμός.

Η Al Maabar International Investments είναι μία από τις ισχυρότερες εταιρίες ακινήτων και επενδύσεων της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής κι έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, τέσσερις σημαντικές αναπτύξεις στην περιοχή.

Ναυαρχίδα των επενδυτικών σχεδίων της στο εξωτερικό είναι η τουριστική επένδυση «Marsa Zayed» στην Άκαμπα της Ιορδανίας, συνολικού ύψους περί τα 10 δισ. δολάρια, σε έκταση 3.200.000 τετραγωνικών μέτρων η οποία είχε αγοραστεί το 2008 έναντι 500 εκατ. δολαρίων. Στην Ιορδανία ελέγχει, επίσης, οικιστικό έργο στο Αμμάν. Στα έργα της εταιρίας περιλαμβάνεται επίσης ένα μεγάλο τουριστικό project, το Bab Al Bahr στο Ραμπάτ του Μαρόκου.

H Fosun International τα τελευταία χρόνια καλπάζει με τεράστιες επενδύσεις ανά τον κόσμο. Μία από τις τελευταίες συμφωνίες, η οποία ολοκληρώθηκε προ ημερών, είναι η εξαγορά του ασφαλιστικού βραχίονα της πορτογαλικής Caixa Geral de Depositos, μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της χώρας, έναντι 1 δισ. δολαρίων. Η εταιρία έχει τέσσερις κύριους βραχίονες: τις ασφάλειες, τη διαχείριση κεφαλαίων και τις επενδύσεις καθώς και τη βιομηχανία. Ειδικά στον τομέα της βιομηχανίας ελέγχει ορυχείο σιδήρου στην Κίνα, φαρμακοβιομηχανίες κ.λπ., ενώ στον χώρο των ακινήτων δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής FORTE.

Στην Ελλάδα έγινε γνωστή μέσω της απόκτησης σημαντικού ποσοστού της Folli Follie (συμμετέχει στον κινεζικό όμιλο Yuyuan που κινείται στον ίδιο χώρο με την ελληνική επιχείρηση), αλλά και της συμμετοχής στα πρώτα στάδια του διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ. Επιπλέον φερόταν ως υποψήφια και για τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Τώρα διαπιστώνεται πως αποσύρθηκε από τον Αστέρα, όπως και η Lamda Development, καθώς θεώρησε πως η αξιοποίηση του Ελληνικού προσφέρει μεγαλύτερες ευκαιρίες. Στον τουριστικό τομέα, ο όμιλος Fosun συμμετέχει, μεταξύ άλλων, στο Club Med, ενώ ελέγχει τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις.

Ο Liang Xinjun, επικεφαλής της Fosun, δήλωνε πρόσφατα στη Wall Street Journal (WSJ) πως στόχος του ομίλου είναι να φέρει στους Κινέζους καταναλωτές τα καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες του πλανήτη. Η Fosun ιδρύθηκε το 1992 από τέσσερις αποφοίτους του Πανεπιστημίου Fudan, με αρχικό κεφάλαιο περί τα 3.500 ευρώ, και σήμερα, έπειτα από δύο δεκαετίες, αυτοί εξακολουθούν να εργάζονται μαζί και να ελέγχουν περί το 70% της εταιρίας.

Τα ηχηρά ονόματα δεν ήταν αρκετά για να δελεάσουν την αξιωματική αντιπολίτευση και τοπικούς φορείς που αντιδρούν στην παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου. Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του κόμματος στην παραχώρηση του Ελληνικού και παράλληλα δεσμεύθηκε ότι «όλες οι συμβάσεις, όλες οι παραχωρήσεις δημόσιου πλούτου, θα επανελεγχθούν ως προς τη νομιμότητα και ως προς τη διασφάλιση του κρατικού συμφέροντος, από τη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές που σύντομα θα δώσουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, στον ΣΥΡΙΖΑ».

Από την πλευρά του, πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε ότι «η συνολική επενδυτική πρόταση, που αποτελεί το μεγαλύτερη ιδιωτικό έργο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, εφόσον υλοποιηθεί, θα ξεπεράσει τα €7δισ. και θα έχει - μεταξύ άλλων - ως άμεσο αποτέλεσμα τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων άμεσων θέσεων εργασίας, την αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και την ουσιαστική περιβαλλοντική αναβάθμιση της Αττικής με τη δημιουργία ενός βιώσιμου πάρκου 2.000.000 τ.μ., το οποίο θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της επένδυσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v