Τα «έψαλαν» στην τρόικα οι βιομηχανίες για ενεργειακό κόστος

Ευήκοα ώτα στους εκπροσώπους των δανειστών φαίνεται ότι βρήκαν οι βιομήχανοι, στα αιτήματα για μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους. Καμία αντίρρηση για διακοπτόμενα τιμολόγια και μηχανισμό αντιστάθμισης κόστους αγοράς ρύπων. Αιχμές για το υπουργείο.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Τα «έψαλαν» στην τρόικα οι βιομηχανίες για ενεργειακό κόστος

Ενδείξεις ότι η τρόικα άρχισε να κατανοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους διαφάνηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι βιομηχανικών επιχειρήσεων με το τεχνικό της κλιμάκιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη συνάντηση, στους εκπρόσωπους των δανειστών διαμηνύθηκε ότι η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, έτσι όπως λειτουργεί, δεν επιτρέπει στις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας να επωφεληθούν από μηχανισμούς και πρακτικές που στις άλλες κοινοτικές χώρες είναι κοινός τόπος και επιτρέπουν την απρόσκοπτη και με ανταγωνιστικούς όρους λειτουργία των ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αδυναμία πραγματοποίησης εισαγωγών, οι οποίες είναι μπλοκαρισμένες από τη ΔΕΗ, στη μη εφαρμογή διακοπτόμενων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας και των μηχανισμών αντιστάθμισης του κόστους αγοράς ρύπων. Δεν είναι δυνατόν ομοειδείς με τις ελληνικές επιχειρήσεις να τιμολογούνται με 40 και 50 ευρώ τη μεγαβατώρα και οι ελληνικές να πληρώνουν 100 ευρώ. Ζητήθηκε δε ό,τι ισχύει στις άλλες κοινοτικές χώρες να ισχύει και στην Ελλάδα και ειπώθηκε ότι εν τέλει στην Ε.Ε. δεν ισχύουν ίσοι όροι στον ανταγωνισμό.

Αναφορικά με την εφαρμογή στην Ελλάδα των διακοπτόμενων τιμολογίων και των μηχανισμών αντιστάθμισης κόστους αγοράς ρύπων, οι εκπρόσωποι της τρόικας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, είπαν ότι δεν έχουν αντίρρηση για την εφαρμογή τους. Αρκεί, όπως σημείωσαν, η λειτουργία των μηχανισμών αυτών να υποστηριχθεί από την κυβέρνηση και να εξηγηθεί στην τρόικα ποια προβλήματα θα λύσει και με τι πόρους θα χρηματοδοτηθούν.

Άφησαν δε να εννοηθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση από το αρμόδιο υπουργείο, παρά μια απλή περιγραφή των μέτρων και η κοστολόγησή τους. Οι ίδιοι αναφέρθηκαν επίσης στη συμβολή που μπορεί να έχει στο κόστος ενέργειας η μείωση του ειδικού φόρου, ο οποίος ως γνωστόν επιβλήθηκε για λόγους δημοσιονομικούς.

Τέλος από την ελληνική πλευρά επισημάνθηκαν θέματα οργάνωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως το γεγονός ότι μειώνεται η λιγνιτική παραγωγή που προσφέρει τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v