Aνοίγει η αγορά ενέργειας στα νησιά

Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος (πέραν της ΔΕΗ) έχει πλέον τη δυνατότητα άμεσης δραστηριοποίησης στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε οποιοδήποτε νησιωτικό σύστημα επιθυμεί. Τι προβλέπει η απόφαση της ΡΑΕ.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Aνοίγει η αγορά ενέργειας στα νησιά

Tην δραστηριοποίηση και ιδιωτών στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά και σε δεύτερη φάση και στην παραγωγή, σηματοδοτεί η δημοσίευση από τη ΡΑΕ του Κώδικα Διαχείρισης των Ηλεκτρικών Συστημάτων των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και σειράς αποφάσεων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα αυτή.

Μέχρι τώρα η παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά είχε ανατεθεί στη ΔΕΗ, κατά παρέκκλιση των όσων ισχύουν στην απελευθερωμένη αγορά και έως ότου εκδοθεί ο Κώδικας Διαχείρισης ΜΔΝ.

Η καθυστέρηση στη σύνταξη του Κώδικα, αιτιολογείται από τη ΡΑΕ επειδή τα ηλεκτρικά συστήματα των νησιών έχουν σημαντικές ιδιαιτερότητες, ενώ θα έπρεπε να διασφαλιστεί ότι η άσκηση δραστηριότητας σε αυτά, δεν θα πρέπει να διαφέρει από το ηπειρωτικό (διασυνδεμένο) σύστημα. Προκειμένου να ανταπεξέλθει η ΡΑΕ στο έργο σύνταξης του Κώδικα ανέπτυξε μακροχρόνια συνεργασία τόσο με τον Διαχειριστή των Μη Διασυνδεμένων Νησιών που είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, όσο και με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας και κυρίως το ΕΜΠ.

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας (πώληση ηλεκτρικού σε τελικούς καταναλωτές), οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος (πέραν της ΔΕΗ) έχει πλέον τη δυνατότητα άμεσης δραστηριοποίησης σε οποιοδήποτε νησιωτικό σύστημα επιθυμεί. Θα μπορεί δηλαδή να παρέχει τιμολόγια, ανά κατηγορία καταναλωτή, ίδια με αυτά που παρέχει στους καταναλωτές του Διασυνδεδεμένου Συστήματος, και λαμβάνοντας το αντίστοιχο αντάλλαγμα για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας-ΥΚΩ, ανεξαρτήτως του κόστους παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα αυτό. Να σημειωθεί εδώ ότι από τη στιγμή που άνοιξε η αγορά της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελεί πάγιο αίτημα των εναλλακτικών προμηθευτών να εξυπηρετούν πελάτες τους αλυσίδες ξενοδοχείων που διαθέτουν μονάδες και στα νησιά και κυρίως σε Κρήτη, Ρόδο και Κω.

Σε ό,τι αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που μονοπωλείται από τη ΔΕΗ, η άμεση δραστηριοποίηση ιδιωτών δεν φαίνεται ότι είναι δυνατή. Όπως σημειώνει η ΡΑΕ, θα ακολουθήσει η έκδοση εγχειριδίων και αποφάσεων με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα εξειδικεύουν τις σχετικές διαδικασίες και τιμολογήσεις. Σημειώνει ωστόσο, ότι από τις διατάξεις του Κώδικα καθίσταται σαφές ότι η δραστηριότητα της παραγωγής στα νησιά αποτελεί μια επένδυση σχετικά χαμηλού ρίσκου, με μια εύλογη απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων, εφ' όσον βεβαίως ο ενδιαφερόμενος παραγωγός ξεπεράσει τα εμπόδια και προβλήματα που υπάρχουν στη χωροθέτηση συμβατικού δυναμικού σε νησιωτικό σύστημα.

Καταληκτικά επισημαίνει η ΡΑΕ ότι το πλαίσιο που τίθεται σε εφαρμογή με την έκδοση του Κώδικα, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά, αποτελώντας το θεμέλιο λίθο για την καθιέρωση ισότιμων και διαφανών κανόνων και διαδικασιών στην αγορά αυτή, με απώτερο στόχο την προστασία του Έλληνα καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

* Δείτε την ανακοίνωση της ΡΑΕ στη στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v