Τον δρόμο για την υπογραφή συμβάσεων σε πολλά έργα Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), τα οποία, ενώ υπάρχει ανάδοχος, καθυστερούσαν επειδή οι τράπεζες αδυνατούσαν να συμβάλουν στη χρηματοδότηση, ανοίγει απόφαση-σταθμός της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp.) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η DG Comp. ενέκρινε τη συμμετοχή του κοινοτικού ταμείου Jessica στη χρηματοδότηση έργων ΣΔΙΤ με αφορμή το έργο κατασκευής 14 σχολικών μονάδων στην Αττική, ύψους 58 εκατ. ευρώ, που έχει ανατεθεί από τα τέλη του 2010 στην κοινοπραξία ΑΤΕΣΕ - Δομική Κρήτης.
Οι ελληνικές τράπεζες αδυνατούσαν να χρηματοδοτήσουν το έργο εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων ρευστότητας, με αποτέλεσμα σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ όπως τα σχολεία και οι μονάδες απορριμμάτων να υπάρχουν ανάδοχοι, αλλά να μην υπογράφονται συμβάσεις. Έτσι στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης πέτυχαν έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μια ευρωπαϊκή πρωτιά: την κάλυψη της συμμετοχής των τραπεζών μέσω του Jessica, με ταυτόχρονη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κομισιόν, δρομολογείται η υπογραφή της σύμβασης για τα 14 σχολεία εντός του προσεχούς διμήνου, ενώ θα ακολουθήσει η υπογραφή σύμβασης για αντίστοιχο έργο (κατασκευή και 25ετή διαχείριση 12 σχολικών μονάδων), στο οποίο είχε επικρατήσει η J&P ΑΒΑΞ.
Οι υπηρεσίες της DG Comp. αναφέρουν στην απόφασή τους, που εκδόθηκε προ ημερών, πως η συμμετοχή του ταμείου Jessica στη χρηματοδότηση των ΣΔΙΤ για τα 14 σχολεία δεν είναι παράνομη κρατική ενίσχυση.
Στο πολυσέλιδο κείμενο της Κομισιόν γίνεται εκτενής αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες στην παροχή δανείων, αλλά και στο γεγονός πως ορισμένες εξ αυτών αποσύρθηκαν από τη συμμετοχή τους σε ΣΔΙΤ λόγω των γνωστών προβλημάτων ρευστότητας. Ταυτόχρονα, όμως, επισημαίνουν πως τα κεφάλαια που βάζει το Jessica δεν είναι «δανεικά και αγύριστα», αλλά είναι δάνειο με συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής από τον ανάδοχο του έργου και συγκεκριμένες εγγυήσεις.
Επιπλέον, ξεκαθαρίζεται πως οι εμπορικές τράπεζες παραμένουν στο έργο, όπως θα παραμείνουν και στα υπόλοιπα ΣΔΙΤ αφού σκοπός του ΥΠΑΝ δεν ήταν να τις αντικαταστήσει, αλλά να στηρίξει τη συμμετοχή τους. Γι' αυτό, εκτός από την ΕΤΕπ και το Jessica, που καταβάλλουν από 19,37 εκατ. ευρώ έκαστο, στη χρηματοδότηση του έργου για τα 14 σχολεία συμμετέχει και ο ανάδοχος με 9,62 εκατ. ίδια κεφάλαια και η Alpha Bank, η οποία στην ουσία θα καλύψει (με 9,7 εκατ. ευρώ) τον ΦΠΑ στη διάρκεια της κατασκευής.
Μετά τα έργα για τις νέες σχολικές μονάδες, η έγκριση της Κομισιόν για συμμετοχή του ταμείου Jessica στη χρηματοδότηση ΣΔΙΤ, παράλληλα με την ΕΤΕπ, ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή συμβάσεων και στα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για χρηματοδότηση από το Jessica του έργου κατασκευής της μονάδας στην Ηλεία, όπου επικράτησε η κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ - Μεσόγειος - ΑΑΓΗΣ, ενώ το ίδιο ενδεχόμενο εξετάζεται και για πολλές από τις άλλες μονάδες.
Μέχρι σήμερα έχουν επιλεγεί προσωρινοί ανάδοχοι στο έργο διαχείρισης απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου (όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), στο αντίστοιχο έργο της Δυτικής Μακεδονίας (όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και στο έργο των Σερρών (κοινοπραξία Archirodon Hellas - Intrakat - Envitec).
Για το ταμείο Jessica έχουν δεσμευτεί περί τα 258 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ αντίστοιχο ταμείο αναμένεται να δημιουργηθεί για την επόμενη προγραμματική περίοδο (2014 - 2020).