Τα προβλήματα διαφάνειας και τα κρούσματα διαφθοράς δεν θα περιοριστούν, αλλά πιθανώς θα ενισχυθούν στην περίπτωση που εφαρμοστεί ως έχει το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία ενιαίου πλαισίου δημοσίων συμβάσεων για έργα, προμήθειες και υπηρεσίες, υποστηρίζει η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΕ).Στην ΠΕΣΕΔΕ, που εκπροσωπεί περίπου 3.500 ενεργές εργοληπτικές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, θεωρούν πως το σχέδιο νόμου στην ουσία επιτρέπει στις αναθέτουσες αρχές να λειτουργούν ασύδοτα. Η δημόσια διαβούλευση του πολυσέλιδου σχεδίου νόμου που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου, αλλά έχει δοθεί παράταση για πρόσθετες παρατηρήσεις από τους ενδιαφερόμενους.
Πρόσφατη είναι η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που περιγράφει απίστευτες υποθέσεις με τη διαχείριση χρημάτων σε πολλούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) οι οποίοι εξακολουθούν να προκαλούν με τις διαδικασίες επιλογής αναδόχων σε διαγωνισμούς. Ακόμα και σήμερα πολλοί δημοτικοί άρχοντες τεμαχίζουν σε εργολαβίες κάτω των 12.000 ευρώ πολλά έργα ώστε να μπορούν να τα αναθέσουν χωρίς ανοικτό διαγωνισμό.
Καταγράφονται, μάλιστα, περιπτώσεις όπου σε πολυσέλιδο σχέδιο δήμου δεν αναφέρεται κανένα μεγάλο έργο, αφού είναι όλα τεμαχισμένα στα λεγόμενα «12χίλιαρα» ώστε να ανατεθούν άνευ διαγωνισμού.
Το απίστευτο της υπόθεσης είναι πως τα «12χίλιαρα» είχαν καταργηθεί με νόμο που ψηφίστηκε το 2012, αλλά 20 ημέρες μετά επανήλθαν με άλλον νόμο!
Το σχέδιο νόμου όχι μόνο επιτρέπει τα «12χίλιαρα», αλλά κι αυξάνει το ύψος του έργου που μπορεί να αναθέσει άνευ ανοικτού διαγωνισμού ένας δήμαρχος στα 20.000 ευρώ συν ΦΠΑ.
Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Γιώργος Γάγαλης «το σχέδιο νόμου αποτελεί συνονθύλευμα ασαφών διατάξεων που προάγουν άμεσα την αυθαιρεσία, την αδιαφάνεια και τη διαφθορά».
Ο ίδιος προσθέτει πως στο σχέδιο νόμου «υπάρχει έλλειψη αντικειμενικών κριτηρίων, ασαφείς και γενικόλογες διαπιστώσεις σε μια σειρά άρθρα και επαναφορά διατάξεων που έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν και έχουν καταδικαστεί στην πράξη ως απαράδεκτες».
Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η επαναφορά της «αιτιολόγησης» των υπερβολικά χαμηλών προσφορών που στα μέσα της δεκαετίας του '90 είχε μετατρέψει τους διαγωνισμούς από μειοδοτικούς σε πλειοδοτικούς, δηλαδή κέρδιζε όποιος έδινε τα περισσότερα στην επιτροπή αξιολόγησης ώστε η έκπτωση που προσέφερε να θεωρηθεί «αιτιολογημένη». Το απίστευτο κύμα διαφθοράς που δημιούργησε η αιτιολόγηση οδήγησε στον περίφημο μαθηματικό τύπο επιλογής αναδόχου με τον οποίο στην ουσία νομιμοποιήθηκε η συναλλαγή των εργολάβων κάτω από το τραπέζι.
Ο κ. Γάγαλης ανέφερε χθες και το παράδειγμα του άρθρου 127 του σχεδίου νόμου που κατά την άποψη της ΠΕΣΕΔΕ «εναποθέτει στα χέρια ενός δημοσίου οργανισμού που πρωταγωνιστεί σε σκάνδαλα διαφθοράς την ευχέρεια να διενεργεί κατά βούληση κλειστούς διαγωνισμούς, δηλαδή να μοιράζει τα έργα (προμήθειες και υπηρεσίες) όπου αυτός θέλει, άρα σε αρεστούς και ημετέρους», αλλά και του άρθρου 129 που «θεσμοθετεί εκ νέου τις ελεύθερες απευθείας αναθέσεις, χωρίς προϋποθέσεις».
Οι εργολήπτες υποστηρίζουν, επίσης, πως «το νομοσχέδιο επιτρέπει και τις κατάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις στις προσφορές καθώς καταργεί το αυθημερόν άνοιγμά τους».
Η διοίκηση της ΠΕΣΕΔΕ έχει ζητήσει, επίσης, να διατηρηθεί το υφιστάμενο σύστημα των άνω και κάτω ορίων στους προϋπολογισμούς των έργων που μπορεί να λάβει ένας εργολήπτης ανάλογα με το πτυχίο που διαθέτει, για τα έργα που δεν εμπίπτουν στην κοινοτική νομοθεσία (δηλαδή προϋπολογισμού κάτω των 5 εκατ. ευρώ). Η Κομισιόν απειλεί τη χώρα μας με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν δεν καταργήσει τα συγκεκριμένα όρια και στο σχέδιο νόμου υπάρχει σχετική πρόβλεψη.
Η πολυετής κρίση έχει αφήσει, πάντως, τα σημάδια της και μεταξύ των μελών της ΠΕΣΕΔΕ. Από τα περίπου 7.000 μέλη που διαθέτει η Ένωση, η οποία εκπροσωπεί κυρίως τους μικρότερους εργολήπτες, μόνο τα 3.500 είναι πλέον ενεργά.