Αναθεώρηση των στόχων ΑΠΕ ζητά η βιομηχανία

Το κόστος ενέργειας για τη βιομηχανία είναι 30-40% υψηλότερο από ό,τι στους Ευρωπαίους ανταγωνιστές, τονίζει ο εκπρόσωπος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας. Προβληματισμός για τη διείσδυση των ΑΠΕ. Τι λέει η Ε.Ε.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Αναθεώρηση των στόχων ΑΠΕ ζητά η βιομηχανία

H επανεξέταση του εθνικού στόχου για τις εκπομπές αερίων και τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ισοζύγιο θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος, λόγω αλλαγής των συνθηκών στην ενεργειακή αγορά και της κρίσης που διέρχεται η οικονομία και η εγχώρια μεταποίηση. Αυτήν τη στιγμή η οικονομία και η κοινωνία έχουν ανάγκη από φθηνή ενέργεια που θα επιτρέψει την αύξηση των θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη.

Τις θέσεις αυτές εξέφρασε σε ενεργειακό συνέδριο ο εκπρόσωπος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών (ΕΒΙΚΕΝ) Αντώνης Κοντολέων, αμφισβητώντας ευθέως τη σκοπιμότητα τήρησης του στόχου 20-20-20 (20% ΑΠΕ και 20% εξοικονόμηση ενέργειας το 2020). Η αντίθεσή του προήλθε κυρίως από την άμετρη στήριξη που δέχτηκαν στην Ελλάδα τεχνολογίες ΑΠΕ όπως τα φωτοβολταϊκά, με επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής, και με τελικό αποτέλεσμα την απώλεια ανταγωνιστικότητας από την ελληνική εξαγωγική βιομηχανία.

Όπως τόνισε ό ίδιος, εάν το κόστος ενέργειας μειωθεί στο επίπεδο των Ευρωπαίων ανταγωνιστών, η ελληνική βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης, καθώς θα επαναλειτουργήσουν γραμμές παραγωγής και βιομηχανικές μονάδες, θα αυξηθούν οι εξαγωγές, θα αναστραφεί το αρνητικό κλίμα και θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Θετικά αποτελέσματα θα υπάρξουν και στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στα έσοδα για το δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΒΙΚΕΝ, το κόστος ενέργειας για τη βιομηχανία είναι 30-40% υψηλότερο από ό,τι στους Ευρωπαίους ανταγωνιστές. «Παρ' όλα αυτά, δεν εφαρμόζονται μέτρα στήριξης της βιομηχανίας που έχουν αποφασιστεί με συνολικό κόστος που δεν υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ» επισημαίνει ο κ. Κοντολέων.

Αντίθετα, η βιομηχανία βλέπει να αυξάνει η παραγωγή από ΑΠΕ με μέσο κόστος 214 ευρώ τη μεγαβατώρα, και να μειώνεται η κατά πολύ φθηνότερη λιγνιτική παραγωγή, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους της χονδρεμπορικής κατά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Κατά τον εκπρόσωπο της ΕΒΙΚΕΝ, υπό τις σημερινές συνθήκες, η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα πρέπει να συνδυαστεί με μονάδες που θα έχουν δυνατότητα αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας όπως είναι τα έργα αντλησιοταμίευσης.

Στην Ε.Ε.

Σχετικά με το πρόβλημα του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος επίτροπος για τη βιομηχανία Antonio Tajani έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι χρειάζονται μέτρα για να αποφευχθεί η αποβιομηχάνιση της Ευρώπης θέτοντας ως στόχο να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής της βιομηχανίας στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν από 16% σε 20%.

Το κόστος ενέργειας για την ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι θέμα προτεραιότητας στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., ενώ μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται η ανακοίνωση μέτρων της Επιτροπής προς την κατεύθυνση αυτή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο προβληματισμός με τον στόχο για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ε.Ε. είναι έντονος, με την ευρωπαϊκή βιομηχανία να πιέζει για μετατροπή του σε προαιρετικό, και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για το αντίθετο. Η εικόνα αναμένεται να αποσαφηνιστεί στις 22 Ιανουαρίου, οπότε η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της, ώστε τον Μάρτιο να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις από τους ηγέτες των κρατών μελών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v