Ενέργεια: Μπαίνουν μπροστά οι εργαζόμενοι στις Χαλυβουργίες

Στον απόηχο της μη ανανέωσης της σύμβασης σε 45 εργαζόμενους στη Χαλυβουργία Θεσσαλίας, τις παραμονές των Χριστουγέννων, η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Μετάλλου-ΠΟΕΜ, παρουσίασαν τις θέσεις των συνδικάτων.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Ενέργεια: Μπαίνουν μπροστά οι εργαζόμενοι στις Χαλυβουργίες

Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αποβιομηχάνισης και της απώλειας θέσεων εργασίας, λόγω της υψηλής τιμής ενέργειας, αναλαμβάνουν και τα σωματεία των εργαζομένων.

Στον απόηχο της μη ανανέωσης της σύμβασης σε 45 εργαζόμενους στη Χαλυβουργία Θεσσαλίας, τις παραμονές των Χριστουγέννων, η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Μετάλλου -ΠΟΕΜ, παρουσίασαν τις θέσεις των συνδικάτων στο φλέγον πρόβλημα της κατάρρευσης των χαλυβουργικών επιχειρήσεων της χώρας.

Όπως τονίστηκε από τα συνδικαλιστικά στελέχη, λανθασμένοι χειρισμοί τόσο της κυβέρνηση, όσο και της τρόικας, δεν επέτρεψαν στη βιομηχανία να αποκτήσει πρόσβαση σε ενέργεια έναντι ανταγωνιστικών τιμών. Ως αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή από τις έξι παραγωγικές μονάδες χάλυβα, καμία δεν έχει πλήρη απασχόληση του παραγωγικού της δυναμικού, ενώ σε πολλές από αυτές η παραγωγή έχει διακοπεί πάνω από ένα χρόνο.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα κατ΄αρχήν, της κατάρρευσης της εσωτερικής αγοράς ο όγκος της οποίας περιορίστηκε στο 90% αυτού που ήταν πριν το 2009, λόγω μηδενικής δραστηριότητας στην οικοδομή και τα δημόσια έργα.

Οι προσπάθειες που έκαναν πολλές χαλυβουργίες να υποκαταστήσουν τις απώλειες της εσωτερικής αγοράς με εξαγωγές προσέκρουσε στο υψηλό ενεργειακό κόστος (υψηλή τιμή κιλοβατώρας και φυσικού αερίου, υπερβολική φορολόγηση) που καθιστά τα ελληνικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά στις αγορές της Μεσογείου.

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν φόβους ότι εφ΄ όσον συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση και δεν ληφθούν μέτρα αντίστοιχα με αυτά άλλων κοινοτικών χωρών, για μείωση του ενεργειακού κόστος στη βιομηχανία, σε λίγους μήνες δεν θα υπάρχουν εργοστάσια και εργαζόμενοι.

Μεγάλες ευθύνες επέρριψαν ΓΣΕΕ και ΠΟΕΜ στην αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει το θεσμοθετημένο μέτρο για τις «συμβάσεις διακοψιμότητας» στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο εφαρμόζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου έτσι να τροφοδοτείται η βιομηχανία τους με ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές.

Σύμφωνα δε με στοιχεία που έδωσαν, οι τιμές ηλεκτρικού στις χαλυβουργίες στην Ελλάδα διαμορφώνονται στα 57 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες) τη νύχτα, όταν μέσω των συμβάσεων διακοψιμότητας στην Ιταλία είναι 32 ευρώ, στη Γαλλία 25 ευρώ, και στην Ισπανία 30 ευρώ. Όσο για το κόστος φυσικού αερίου, αυτό όπως είναι γνωστό, για τους βιομηχανικούς καταναλωτές στην Ελλάδα είναι 40% υψηλότερο από ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η θέση της ΡΑΕ

Ας σημειωθεί εδώ ότι και η ηγεσία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας εκφράζει ανησυχίες για την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για την μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας.

Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο πρόεδρος της Αρχής Δρ Νίκος Βασιλάκος, επισημαίνει μεταξύ άλλων «ότι η υϊοθέτηση από την Πολιτεία και ταχύρυθμη υλοποίηση της δέσμης μέτρων που προτείνει η Αρχή, (σ.σ. μείωση των φόρων, μηχανισμοί αντιστάθμισης κόστους ρύπων κ.λπ.) θα συμβάλει αποφασιστικά στη στήριξη και σταδιακή ανάκαμψη της βαθιά χειμαζόμενης εγχώριας βιομηχανίας».

«Ο χρόνος για να δράσει η Πολιτεία, με ένα συγκροτημένο και ολοκληρωμένο προγραμματικό σχέδιο-πακέτο μέτρων, προς τις παραπάνω ή και προς άλλες κατευθύνσεις, είναι τώρα», τονίζει ο ίδιος.

«Αλλιώς, τυχόν καθυστερημένη υιοθέτηση και άτολμη εφαρμογή σποραδικών και αποσπασματικών μέτρων στήριξης, δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, παρά μόνο να επιταχύνει, μέσα στην καινούργια χρονιά, τη φθίνουσα πορεία μιας ήδη σημαντικά συρρικνωμένης εγχώριας βιομηχανικής δραστηριότητας», καταλήγει η τοποθέτηση του προέδρου της ΡΑΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v