Τελευταίος «γύρος» στο παζάρι για φυσικό αέριο

Η αντιπροσωπεία της ΔΕΠΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Χάρη Σαχίνη έχει θέσει μια σειρά ζητήματα. Ερώτημα η στάση των Ρώσων. Από τη Δευτέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Τελευταίος «γύρος» στο παζάρι για φυσικό αέριο

Την Παρασκευή και το Σάββατο κρίνεται στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας με ποια τιμή θα αγοράζει η ΔΕΠΑ το ρωσικό αέριο, κι οι πιθανότητες προσφυγής της στη διαιτησία παραμένουν ισχυρές.

Συγκεκριμένα, σήμερα ξεκινούν οι συζητήσεις ΔΕΠΑ-Gazprom πάνω στις τελικές προτάσεις των δύο πλευρών για νέες χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου, αναδρομικότητα ισχύος των νέων τιμών και όρους ρήτρας «take or pay».

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η αντιπροσωπεία της ΔΕΠΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Χάρη Σαχίνη, έχει θέσει ως προτεραιότητες κατά σειρά την επίτευξη της πλέον χαμηλής τιμής ανά 1.000 κυβικά μέτρα, αναδρομική ισχύ αυτής της τιμής από την αρχή του 2013 και εφαρμογή της ρήτρας «take or pay» για ποσότητες έως 2 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο.

Όπως έχει επισημάνει το προηγούμενο διάστημα το Euro2day.gr, η ρωσική εταιρεία, έναντι των αρχικών προτάσεών της που δεν διαφοροποιούσαν ουσιαστικά το σημερινό καθεστώς υπερτιμολόγησης του αερίου προς τη ΔΕΠΑ (αυξημένη τιμή πάνω από 30% έναντι του μέσου όρου στην Ευρώπη), έχει υποχωρήσει κυρίως ως προς τον χρόνο αναδρομικότητας της νέας τιμής υπερβαίνοντας τους έξι μήνες.

Όσο για τη νέα χαμηλότερη τιμή, αυτή βρίσκεται οριακά κάτω από τα 400 δολάρια. Ουσιαστικά δηλαδή προτείνει μείωση στα επίπεδα του 13%, έναντι ελληνικού αιτήματος 20%. Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, προκύπτει ότι η Gazprom παρέμενε ανυποχώρητη στο θέμα του «take or pay», δηλαδή αυτό να ισχύει για ποσότητες 2 δισ. κυβικών μέτρων και όχι 2,4 δισ. που είναι σήμερα.

Η διοίκηση της ΔΕΠΑ δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα αυτό, καθώς εκτιμά ότι μειώνοντας το κατώφλι για όλες τις επιπλέον ποσότητες θα μπορεί να εξασφαλίζει πολύ καλύτερες τιμές με βάση τα ισχύοντα στη σύμβαση.

Ωστόσο, διαφορετική άποψη διατυπώνουν οι μεγάλοι καταναλωτές φυσικού αερίου της χώρας. Όπως τονίζουν σχετικά στο Euro2day.gr, το άμεσα ζητούμενο για την ελληνική βιομηχανία είναι η τιμή του ρωσικού αερίου για την Ελλάδα να μειωθεί στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρώπης ώστε να ανακτήσει η μεταποιητική βιομηχανία μέρος της χαμένης ανταγωνιστικότητάς της.

Εντελώς δευτερεύουσα σημασία δίνουν στο take or pay, υποστηρίζοντας ότι τα οφέλη που θα μεταφερθούν στους καταναλωτές είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που θα προκύψουν από μία τιμή στα επίπεδα του μέσου ευρωπαϊκού όρου και αναδρομικότητα της τιμής αντίστοιχη με αυτήν που έδωσε η Gazprom σε άλλους Ευρωπαίους πελάτες της.

Ας σημειωθεί εδώ ότι για το τρίτο τρίμηνο του 2013 η μέση τιμή είχε διαμορφωθεί κάτω από τα 370 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα, ενώ για χώρες με μεγάλη κατανάλωση ρωσικού αερίου, όπως η Γερμανία, ήταν ακόμη χαμηλότερα γύρω στα 340 δολάρια. Επίσης για ειδικές περιπτώσεις, όπως η Ουκρανία, από όπου διέρχονται οι μεγαλύτερες ποσότητες αερίου προς την Ευρώπη, η χθεσινή συμφωνία της ουκρανικής Naftogas με τη ρωσική Gazprom προβλέπει τιμή μόλις 268,5 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα.

Με δεδομένο ότι όλα είναι ανοιχτά για τη μη επίτευξη συμφωνίας και άρα την προσφυγή της ΔΕΠΑ στη διεθνή διαιτησία, η διοίκηση της εταιρείας προετοιμάζεται και ήδη έχει έλθει σε επαφή με το δικηγορικό γραφείο Freshfields, το οποίο ανέλαβε και έφερε εις πέρας υπέρ της γερμανικής RWE τη διαιτησία με την Gazprom.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του ισολογισμού της γερμανικής εταιρείας, η Gazprom της κατέβαλε το 2013 αναδρομικά ποσά πάνω από 1 δισ. δολάρια. Συνολικά δηλαδή η ρωσική εταιρεία το 2012 και το 2013 κατέβαλε στους Ευρωπαίους πελάτες της αναδρομικά, λόγω αλλαγής της φόρμουλας υπολογισμού της τιμής αερίου, τα οποία ξεπερνούν τα 3,5 δισ. δολάρια.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ, οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση ενδεχομένως την προσεχή Δευτέρα ή και αργότερα, ενώ σχετική εισήγηση θα κάνει και η διοίκησή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v