ΡΑΕ: Την 1η Μαρτίου οι τελικές αποφάσεις για τέλος ΑΠΕ

Η διατήρηση των σημερινών αμοιβών στα φωτοβολταϊκά θα σημάνει υποχρεωτική αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ μέχρι και 157% για τα αγροτικά τιμολόγια, 86% για τα οικιακά τιμολόγια και άνω του 100% για τα βιομηχανικά μέσης και χαμηλής τάσης.

  • Του Μιχάλη Καιταντζίδη
ΡΑΕ: Την 1η Μαρτίου οι τελικές αποφάσεις για τέλος ΑΠΕ
Για την πρώτη Μαρτίου μετατίθενται οι αποφάσεις για το τέλος ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ) που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού, καθώς μέχρι τότε θεωρητικά θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις για τις αμοιβές των φωτοβολταϊκών και άλλων ΑΠΕ (new deal), προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα του λογαριασμού από τον οποίο πληρώνονται.

Όπως δε διαμορφώνονται τα πράγματα, η διατήρηση των σημερινών αμοιβών στα φωτοβολταϊκά κυρίως, χωρίς να αποφασιστεί καμία μείωση, θα σημάνει υποχρεωτική αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ μέχρι και 157% για τα αγροτικά τιμολόγια, 86% για τα οικιακά τιμολόγια και άνω του 100% για τα βιομηχανικά μέσης και χαμηλής τάσης.

Τα παραπάνω προκύπτουν από απόφαση της ΡΑΕ, την οποία έλαβε όπως έχει υποχρέωση, καθώς στο τέλος κάθε εξαμήνου θα πρέπει να εισηγείται το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ, ώστε ο λογαριασμός ΑΠΕ να είναι ισοσκελισμένος.

Τις επιπτώσεις της καθυστέρησης στην αναπροσαρμογή των αμοιβών των παραγωγών ΑΠΕ, επισημαίνει και η ΡΑΕ με επιστολή της προς το ΥΠΕΚΑ στις αρχές ΔΕκεμβρίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι επείγει η λήψη απόφασης για τις αμοιβές των παραγωγών ΑΠΕ. διαφορετικά και στο πλαίσιο της μνημονικής υποχρέωσης για μηδενισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ, η ΡΑΕ είναι υποχρεωμένη να αποφασίσει την αύξηση του τέλους που καταβάλλουν οι καταναλωτές ώστε να κλείσει το έλλειμμα, ενώ συνηγορεί στην ανάγκη μετάθεσης της υποχρέωσης αυτής πέραν της 31 Δεκεμβρίου 2014.

Πόσο κοστίζει η καθυστέρηση

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση στη λήψη οριστικών αποφάσεων για τις αμοιβές των παραγωγών ΑΠΕ, είχε ως αποτέλεσμα τη διόγκωση του ελλείμματος του λογαριασμού απλό τον οποίο πληρώνονται.

Έτσι έναντι ελλείμματος 360 εκατομμυρίων το τέλος του 2012, αυτό εκτοξεύθηκαν στα 560 εκατομμύρια στο τέλος του 2013. Δηλαδή κάθε μήνας καθυστέρησης στην αναπροσαρμογής των αμοιβών των παραγωγών και κυρίως των φωτοβολταϊκών, αυξάνει το έλλειμμα κατά περίπου 20 εκατομμύρια.

Αν δε το ποσό αυτό επιμεριστεί στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών με βάση την ακολουθούμενη μεθοδολογία, προκαλεί επιβάρυνση έως και εννέα ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες για τα οικιακά τιμολόγια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v