ΑΠΕ: Παράταση για τα ελλείμματα ζητά η Αθήνα

Η αδυναμία του υπουργείου να μηδενίσει εντός χρονοδιαγράμματος το έλλειμμα των ΑΠΕ οδηγεί σε αίτημα για παράταση. Ο γόρδιος δεσμός των χρεών, οι πιέσεις για εξόφληση και τα αλληλομαχαιρώματα. Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα ενεργειακά.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΑΠΕ: Παράταση για τα ελλείμματα ζητά η Αθήνα

Επί τάπητος τίθεται η χρονική παράταση της προθεσμίας που έχει τεθεί από την τρόικα για τον μηδενισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο στόχος αυτός δεν καθίσταται εφικτός στο τέλος του 2014, όπως αρχικά προβλεπόταν.

Την ίδια στιγμή, οι παραγωγοί από ΑΠΕ αναμένουν τους τελικούς σχεδιασμούς του ΥΠΕΚΑ για τον τομέα, ενώ πιέζουν ώστε να εξορθολογιστεί η κατανομή των εισπράξεων και να καταργηθούν οι -κατά την άποψή τους- αδικίες που έχουν σχέση με την ταχύτερη εξόφληση των παραγωγών οικιακών φωβτοβολταϊκών και αυτών που έχουν μονάδες στα νησιά, έναντι όσων έχουν μονάδες στο ηπειρωτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, με βάση τις πληροφορίες που έχει το Euro2day. gr, οι περισσότερες από τις εκκρεμότητες που αφορούν τις ΑΠΕ και για τις οποίες θα επιδιωχθεί να δοθεί βιώσιμη λύση μέσω του αποκαλούμενου «new deal» για τις ΑΠΕ έχουν κωδικοποιηθεί και έχουν δοθεί για έγκριση στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Κανονικά η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να έχει λήξει από τον προηγούμενο μήνα, προκειμένου το νέο καθεστώς να αρχίσει να εφαρμόζεται από το νέο έτος. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό, οπότε κατά την άποψη του ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να τεθεί σε νέα βάση και το χρονοδιάγραμμα μηδενισμού του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ, το οποίο «τρέχει» με περίπου 500 εκατομμύρια. Πηγές του ΥΠΕΚΑ θεωρούν ότι τα επιχειρήματά του είναι ισχυρά. Ως εκ τούτου θα επιδιώξει να δοθεί παράταση ενός ακόμα χρόνου για την επίτευξη του στόχου.

Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί με τις καθυστερήσεις στις εξοφλήσεις τιμολογίων που εκδίδουν συνεχίζει να ταλανίζει την αγορά και να θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων, ιδίως όσων έχουν δανειακές υποχρεώσεις. Αυτήν τη στιγμή οι καθυστερήσεις ξεπερνούν τους επτά μήνες, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) προς του παραγωγούς αισίως πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ. Οι δε συνολικές οφειλές, δηλαδή ληξιπρόθεσμες συν τρέχουσες, ξεπερνούν τα 1.150 εκατομμύρια ευρώ.

Την κατάσταση περιέγραφαν ως δραματική οι παραγωγοί ΑΠΕ, στο χθεσινό συνέδριο του ΙΕΝΕ, ενώ τόνιζαν ότι όπως λειτουργεί το σύστημα προκαλεί μεγάλες αδικίες μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών παραγωγών. Όπως τόνισε στο συνέδριο ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ Στέλιος Λουμάκης, το επτάμηνο της καθυστέρησης στους παραγωγούς θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό, αν το ταμειακό έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ κατανεμόταν σε όλους τους παραγωγούς από ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παραγωγοί ΑΠΕ στα νησιά και στα οικιακά φωτοβολταϊκά εξοφλούνται ανά δίμηνο λόγω της εμπλοκής της ΔΕΗ.

Την ίδια στιγμή, το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ αυξάνει λόγω των οφειλών της ΔΕΗ προς τον ίδιο («αγοράζει» ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ). Με βάση πληροφορίες, αυτές στο τέλος Νοεμβρίου ήταν 178 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχες οφειλές προς τον ΛΑΓΗΕ, περίπου 160 εκατομμυρίων, έχει και ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ).

Απαξίωση επενδύσεων

Με τα δεδομένα αυτά, τονίζουν οι άνθρωποι των ΑΠΕ, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει η αγορά, ενώ ένας ολόκληρος κλάδος οδηγείται στην απαξίωση. Τον προβληματισμό έθεσε με έμφαση ο διευθύνων σύμβουλος της EDF Energies Nouvelles Λουκάς Λαζαράκης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του συντελεστή country risk για την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την επιβολή κρατήσεων επί του τζίρου των επιχειρήσεων (εισφορά αλληλεγγύης, τέλη υπέρ ΟΤΑ), το υψηλό κόστος χρήματος και τις δυσκαμψίες του κρατικού μηχανισμού, θα οδηγήσει νομοτελειακά τους επενδυτές εκτός Ελλάδας, λόγω χαμηλής απόδοσης και υψηλού ρίσκου των χαρτοφυλακίων που διατηρούν στη χώρα μας.

Να σημειωθεί ότι για το θέμα της ενέργειας έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με ατζέντα το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, δεδομένου ότι έρχεται στην Αθήνα και ο αρμόδιο επίτροπος για θέματα ενέργειας. κ. Έτινγκερ αλλά και το κόστος ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v