Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΑ: Στο τραπέζι οι πτήσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Οι πτήσεις μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας ορίζονται από διμερή συμφωνία των δύο χωρών. Ωστόσο φαίνεται ότι οι ελληνικές εταιρείες είναι μάλλον «ριγμένες» στην υπόθεση αυτή.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΥΠΑ: Στο τραπέζι οι πτήσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Τη διένεξη που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τις χρονοθυρίδες (slots) που διαθέτουν οι δύο χώρες στις αεροπορικές εταιρείες για την εκτέλεση πτήσεων θα επιχειρήσουν να επιλύσουν ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ. Κούκης με τον Τούρκο ομόλογό του Bilal Eksi που θα βρεθεί στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι πτήσεις μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας ορίζονται από διμερή συμφωνία των δύο χωρών. Ωστόσο φαίνεται ότι οι ελληνικές εταιρείες είναι μάλλον «ριγμένες» στην υπόθεση αυτή, όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Aegean Airlines.

Ο κ. Ευτυχής Βασιλάκης είχε τονίσει ότι η τουρκική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αρνείται επί μακρόν να ικανοποιήσει αίτημα της Aegean Airlines για την χορήγηση χρονοθυρίδων στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να συνδέσει με την πόλη με την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

Μάλιστα στην περίπτωση του Ηρακλείου οι Τούρκοι έδωσαν τελικώς μετά από πολύ πίεση στην εταιρεία χρονοθυρίδα τα ξημερώματα, ώρες που θεωρούνται ιδιαίτερα αντιεμπορικές για την πραγματοποίηση πτήσεων. Αντίθετα, είχε σημειώσει, οι ελληνικές αρχές έχουν ικανοποιήσει σειρά αιτημάτων τουρκικών εταιρειών που διευρύνουν συνεχώς την παρουσία τους στην ελληνική αεροπορική αγορά.

Πάντως πρόσφατα η ελληνική ΥΠΑ αρνήθηκε στις Τουρκικές Αερογραμμές τη χορήγηση χρονοθυρίδας για την εκτέλεση δεύτερης ημερήσιας πτήσης μεταξύ Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης.

Η απόρριψη του αιτήματος αυτού προκάλεσε έντονη την αντίδραση της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, που θεώρησαν ότι με τον τρόπο αυτόν πλήττεται η προσπάθεια της πόλης να προσελκύσει τουριστικό κοινό από μακρινές αγορές όπως είναι η Ινδία, η Κίνα, το Αζερμπαϊτζάν και οι Αραβικές χώρες του Κόλπου.

Να σημειωθεί ότι οι αεροπορικές πτήσεις προς τρίτες χώρες ορίζονται από διμερείς συμφωνίες που υπογράφονται μεταξύ των κρατών. Ωστόσο σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τις τοπικές εταιρίες τα περισσότερα κράτη είναι ιδιαίτερα φειδωλά στην διάθεση χρονοθυρίδων σε αεροπορικές εταιρείες άλλων χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v