Σε τροχιά... διάσωσης η φέτα

Στη χρήση του όρου φέτα από τους Καναδούς υπάρχει ρήτρα "κεκτημένων δικαιωμάτων". Η χρήση του όρου επιτρέπεται μόνο αν συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως τύπου φέτας, στύλ φέτας, απομίμηση φέτας. Τι περιλαμβάνει η συμφωνία ΕΕ-Καναδά.

Σε τροχιά... διάσωσης η φέτα

Πολύ καλή για τα ελληνικά συμφέροντα χαρακτηρίζουν έλληνες αξιωματούχοι την εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά, η οποία περιλαμβάνει ρήτρες για τη χρήση του όρου "φέτα". 

Σημειώνεται ότι το αρχικό κείμενο της σύμβασης Ε.Ε.-Καναδά, έδινε τη δυνατότητα στις βιομηχανίες του Καναδά να χρησιμοποιούν το όνομα "φέτα" σε τυριά αυτού του τύπου που παρασκευάζουν. 

Με το θέμα είχε ασχοληθεί η ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, ενώ το είχε θέσει και ο Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο. 

Τη διατύπωση διαπραγματεύτηκε, ως σημαντική για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, απευθείας ο Πρόεδρος Μπαρόζο με τον Καναδό Πρωθυπουργό Χάρπερ. 

Κύκλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης πάντως, τονίζουν ότι υπάρχουν σημεία στη συμφωνία που επιδέχονται περαιτέρω βελτίωσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκαν τα εξής:

Στη χρήση του όρου φέτα υπάρχει ρήτρα "κεκτημένων δικαιωμάτων".

Η χρήση του όρου επιτρέπεται μόνο αν συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως τύπου φέτας, στύλ φέτας, απομίμηση φέτας και σε συνδυασμό με ευανάγνωστη και ευδιάκριτη αναφορά στη γεωγραφική θέση προέλευσης του προϊόντος. Το ανάλογο προβλέπεται να ισχύσει και για τα άλλα ευρωπαϊκά τυριά Ασιάγκο, Φοντίνα, Γκοργκοντζόλα και Μίνστερ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v