Πώς θα "περάσει" στις τιμές η μείωση ΦΠΑ εστίασης

Στη Γαλλία, σημείωσε ο υπουργός, τα επιμελητήρια στη συγκεκριμένη περίπτωση εξέδιδαν ένα ειδικό σήμα το οποίο ανέγραφε επάνω "χαμηλότερος ΦΠΑ, χαμηλότερες τιμές" το οποίο ήταν μια πιστοποίηση γι' αυτούς που έμπαιναν στα συγκεκριμένα εστιατόρια.

Πώς θα περάσει στις τιμές η μείωση ΦΠΑ εστίασης

Τη φόρμουλα ώστε η δοκιμαστική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση να "περάσει" στην τελική τιμή των προϊόντων αλλά και να οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων αναζητά το υπουργείο ανάπτυξης. 

Στο πλαίσιο αυτό, επήλθε συμφωνία με τις εμπορικές ενώσεις την Κυριακή, για την εφαρμογή μέτρων όπως η έκδοση ειδικού σήματος για τις επιχειρήσεις που μειώνουν ανάλογα τις τιμές.   

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι "η συμφωνία με την τρόικα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ήταν μια δύσκολη συμφωνία και ήταν μια επιτυχία του Πρωθυπουργού, του κ. Σαμαρά προσωπικά. Χάρη στην επιμονή του φτάσαμε ως εδώ".

Σημείωσε ότι το μέτρο είναι προσωρινό, δοκιμαστικό και ότι ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου. "Όλοι μας πρέπει να δείξουμε την απαιτούμενη εθνική και κοινωνική ευθύνη έτσι ώστε το μέτρο να μονιμοποιηθεί. Και γι' αυτό το λόγο δεν χρειάζονται απλά και μόνο καλές προθέσεις και διακηρύξεις, χρειάζονται πράξεις και αυτοδέσμευση όλων, ότι εννοούμε αυτά τα οποία λέμε".

Γι' αυτό το λόγο, συνέχισε, "από την πλευρά του Υπουργείου επιδιώξαμε να μη μείνουμε σε αοριστολογίες, ούτε να εφεύρουμε δικές μας πατέντες. Το μέτρο είχε εφαρμοστεί ήδη στη Γαλλία το 2009 και εκεί έγινε ένα σύμφωνο ανάμεσα στην πολιτεία και τους συναρμόδιους φορείς προκειμένου η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση να λειτουργήσει στην πράξη και όχι θεωρητικά. Την πρακτική της Γαλλίας λοιπόν, αυτή την πρακτική, προτείναμε σήμερα στους αρμόδιους φορείς, αυτούς που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με την εστίαση και οι φορείς αυτοί τη δέχθηκαν".

Εντός της εβδομάδας, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου θα συζητήσουν με τους αρμόδιους φορείς τις λεπτομέρειες εφαρμογής της συμφωνίας αυτής ως προς τις τιμές.

Στη Γαλλία, σημείωσε ο υπουργός, τα επιμελητήρια στη συγκεκριμένη περίπτωση εξέδιδαν ένα ειδικό σήμα το οποίο ανέγραφε επάνω "χαμηλότερος ΦΠΑ, χαμηλότερες τιμές" το οποίο ήταν μια πιστοποίηση γι' αυτούς που έμπαιναν στα συγκεκριμένα εστιατόρια, ότι τα εστιατόρια αυτά όντως είχαν χαμηλότερες τιμές. Αυτή είναι και η λογική του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την περίπτωση της Ελλάδας. Όποια εστιατόρια μπαίνουν σε αυτό το σύμφωνο θα υποχρεούνται να έχουν παλιές και νέες τιμές προκειμένου ο πελάτης να μπορεί να συγκρίνει".

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι από τη μεριά του το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε μέτρα τα οποία θα είναι και προς την κατεύθυνση της αυστηρότερης τιμωρίας και προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης κατάλληλων κινήτρων, προκειμένου ο χαμηλότερος πλέον ΦΠΑ, που θα είναι στο 13% να αποδίδεται στις εφορίες και να μην μπαίνει παρανόμως στις τσέπες ορισμένων επιτήδειων.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς, ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι διοικήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v