ΣΑΤΕ: Στον "αέρα" κατασκευαστές και έργα

Τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί για τους κατασκευαστές και τα έργα η καθυστέρηση ή μη έγκαιρη θέσπιση διατάξεων που αφορούν στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων, επισημαίνει σε επιστολή του προς τον υπουργό Υποδομών ο ΣΑΤΕ.

ΣΑΤΕ: Στον αέρα κατασκευαστές και έργα
Ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ), με επιστολή του προς το νέο υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επισημαίνει τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί για τις κατασκευαστικές εταιρίες, όσο και -κυρίως- τα έργα, η καθυστέρηση ή και παράλειψη έγκαιρης θέσπισης, από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, διατάξεων που αφορούν στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ).

Ειδικότερα, εν όψει επανάκρισης πλήθους εργοληπτικών εταιριών μετά την 30η Ιουνίου 2013, υπογραμμίζεται, ότι η καθυστέρηση της αναγκαίας πλήρους νομοθετικής ρύθμισης των θεμάτων ΜΕΕΠ, απειλεί την ομαλή εκτέλεση των έργων και κατά συνέπεια την απορρόφηση των, ιδιαίτερα αναγκαίων, κοινοτικών πόρων από την χώρα, τονίζοντας πως το γεγονός αυτό είναι ανεπίτρεπτο, δεδομένης της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας και της προσπάθειας που καταβάλλεται για έξοδο από την οικονομική και κοινωνική κρίση.

Στην επιστολή επισυνάπτονται τα αλλεπάλληλα έγγραφα που είχαν σταλεί στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στα οποία γίνεται αναφορά στις διατάξεις που πρέπει να θεσπιστούν ή τροποποιηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΑΤΕ, σε σύμφωνη γνώμη με την Επιτροπή αναθεώρησης του ΜΕΕΠ, την οποία είχε συγκροτήσει το υπουργείο, είχε προτείνει, μεταξύ άλλων:

1. Τη μείωση της σταθεράς του κύκλου εργασιών, όπως περιλαμβάνεται στον παρανομαστή του τύπου κατάταξης των εταιριών του ΜΕΕΠ, τουλάχιστον κατά 25%, δεδομένου ότι η πραγματική υποχώρηση του κύκλου εργασιών των εταιριών ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε 40% περίπου, λόγω της συρρίκνωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αλλά και των καθυστερήσεων στην συμβασιοποίηση, εξέλιξη και πληρωμή των έργων, δηλαδή, για λόγους που δεν ανάγονται στην ευθύνη των εργοληπτικών επιχειρήσεων.

2. Την αποτροπή της πριμοδότησης με τον αυξητικό συντελεστή Γ στις συγχωνεύσεις νέων εταιριών 3ης τάξης (κάτω της 3ετίας), προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της ίδρυσης πλασματικών εταιριών 3ης τάξης, με σκοπό και μόνο την ενίσχυση άλλης εταιρίας.

3. Τον περιορισμό της προαπαιτούμενης στελέχωσης των επιχειρήσεων, ώστε να σταματήσει «το εμπόριο των πτυχίων ΜΕΚ και η πλασματική στελέχωση» (που είναι αδύνατον να αστυνομευτεί), φαινόμενο που «αποτελεί όνειδος για την όλη διαδικασία κρίσεως των ΜΕΕΠ και δεν συνάδει με την σημερινή πραγματικότητα που απαιτεί τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».

4. Το συνυπολογισμό στον κύκλο εργασιών των κατασκευών, που έχουν μεν υλοποιηθεί, αλλά δεν έχουν πουληθεί (όπως κτίρια, διαμερίσματα κ.λπ.), πράγμα σύνηθες σήμερα και σπάνιο στο παρελθόν, και, επιπλέον, να περιληφθούν στον υπολογισμό και τα διαμερίσματα που κατασκευάζουν οι εργολάβοι για λογαριασμό του οικοπεδούχου, στην περίπτωση της αντιπαροχής.

5. Την πρόβλεψη ειδικής μεταβατικής διάταξης, ώστε στη πρόσφατη ρύθμιση για μείωση των πρόσθετων εγγυητικών καλής εκτέλεσης, να συμπεριληφθούν και οι υφιστάμενες συμβάσεις και να αποτραπεί κατ' αυτόν τον τρόπο μια στρέβλωση της αγοράς, αφού από τη διάταξη ευνοούνται μόνο όσες εργοληπτικές εταιρίες αναλαμβάνουν νέα έργα.

Γι' αυτά και μια σειρά άλλα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, ο οποίος από το τρίτο τρίμηνο του 2008 έως σήμερα έχει απολέσει πάνω από 230 χιλιάδες θέσεις εργασίας, με προφανείς επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας, ο ΣΑΤΕ ζητά επείγουσα συνάντηση με το νέο υπουργό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v