Μαϊμού προϊόντα made in Greece

Σε είδη ευρείας κατανάλωσης επεκτείνεται πλέον το πρόβλημα των μαϊμού προϊόντων. Τι αποκάλυψε έρευνα της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη σε μεγάλο σούπερ μάρκετ. Ακόμα και... απορρυπαντικά "αντιγράφονται" με στόχο το κέρδος.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Μαϊμού προϊόντα made in Greece
Μέχρι και χθες γνωρίζαμε ότι τα προϊόντα «μαϊμού» αφορούσαν απομιμήσεις γνωστών οίκων μόδας του εξωτερικού που διακινούνταν κυρίως από το... πεζοδρόμιο.

Χθες διαπιστώσαμε ότι πλέον τα προϊόντα μαϊμού δεν αφορούν μόνο τα είδη ένδυσης και υπόδησης αλλά και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης ,τα οποία διακινούσε μέσα από τα ράφια της βορειοελλαδίτικη αλυσίδα σούπερ μάρκετ με 150 καταστήματα.

Την αποκάλυψη και το ξεσκέπασμα αυτού του κυκλώματος έκανε η Ελληνική Αστυνομία. Μετά από έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν δύο αποθήκες στο Λάκκωμα Χαλκιδικής στις οποίες παρασκευάζονταν απομιμητικά προϊόντα απορρυπαντικών.

Συγκεκριμένα κατασχέθηκαν 4.400 φιάλες απομιμητικών προϊόντων απορρυπαντικού, ενώ ερευνάται και η προέλευση καλλυντικών προϊόντων, η ποσότητα των οποίων υπερβαίνει τις 22.000 φιάλες. Γι' αυτήν την απάτη συνελήφθη ο 52χρονος ιδιοκτήτης της εν λόγω αλυσίδας και ο 45χρονος συνεργός του, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για παραβάσεις των Νόμων Περί Σημάτων, Περί Αθέμιτου Ανταγωνισμού και Πλαστογραφία.

Μπορεί η συγκεκριμένη πρακτική, μαϊμού προϊόντα - απομιμήσεις διεθνών brands ευρείας κατανάλωσης ακόμη και τροφίμων να αποτελεί κάτι σύνηθες, π.χ. στην Ασία, στην Ελλάδα όμως ήταν κάτι άγνωστο. Όχι πλέον. Η αποκάλυψη του σκανδάλου στη Βόρεια Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμό τόσο στις διωκτικές αρχές όσο και στις εταιρείες καθώς φοβούνται ότι το συγκεκριμένο περιστατικό μπορεί να είναι η κορυφή του παγόβουνου. Πολλοί άλλωστε δεν αποκλείουν να υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα εργαστήρια παραγωγής τέτοιων προϊόντων.

Η «πειρατεία» και η τέχνη της απομίμησης έχουν βρει φανατικούς θιασώτες ανά την υφήλιο και με τη συνδρομή της σύγχρονης τεχνολογίας συντηρούν μια παραοικονομία ο συνολικός τζίρος της οποίας ξεπερνά τα 800 δισ. δολ., εκ των οποίων τα 60 δισ. δολ. αφορούν μόνο είδη διατροφής!

Στην Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, ο τζίρος του παραεμπορίου κυρίως προϊόντων ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ, υπολογίζεται στα 20 δισ. ευρώ με την απώλεια για τα κρατικά ταμεία να φθάνει τα 6-8 δισ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v