Φουντώνει η ονοματολογία για ΔΕΚΟ - τράπεζες

Η… γαλάζια εφόρμηση, τα… τρικ εξαφάνισης του Βενιζέλου και γιατί ανησυχεί η αγορά. Το παρασκήνιο στην ΕΤΕ, ο φόβος νέων άκομψων κινήσεων και παράλυσης του κράτους. Οι θέσεις και τα ονόματα που παίζουν

Φουντώνει η ονοματολογία για ΔΕΚΟ - τράπεζες
Με ανησυχία και προβληματισμό παρακολουθεί η αγορά την έξαρση της κομματικής πίεσης για άμεσες και σαρωτικές αλλαγές στις διοικήσεις οργανισμών, δημόσιων επιχειρήσεων και τραπεζών, φοβούμενη νέους άκομψους ή άτσαλους χειρισμούς από την πλευρά της κυβέρνησης.

Παρότι η νεότευκτη κυβέρνηση μετράει ήδη δύο παραιτήσεις υπουργών εξαιτίας λάθος επιλογών αλλά και χειρισμών, δείχνει τις ίδιες παθογένειες και στο μέτωπο των αλλαγών σε αυτό που αποκαλείται, ενώ δεν είναι, κρατικός μηχανισμός.

Θεωρητικά, τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση είχαν συμφωνήσει να επιλέξουν, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων και να προχωρήσουν από κοινού σε κάποιες πρώτες αλλαγές στις διοικήσεις κάποιων στρατηγικού χαρακτήρα δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Οι υπόλοιπες αλλαγές σε δημόσιες επιχειρήσεις και σε κρατικές τράπεζες είχε συμφωνηθεί, με βάση πληροφορίες, να διενεργηθούν σταδιακά -και όπου απαιτείται- ως τον Σεπτέμβριο.

Η παραίτηση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, Β. Ράπανου, και κυρίως οι φήμες που προηγήθηκαν και τη συνόδευσαν τίναξαν στον αέρα, σε επίπεδο κλίματος τουλάχιστον, τον παραπάνω σχεδιασμό.

Και αυτό γιατί το υπαρκτό ή φημολογούμενο παρασκήνιο, που συνόδευσε την παραίτηση, ενίσχυσε την αίσθηση ή την προσδοκία άμεσων και σαρωτικών αλλαγών, με αποτέλεσμα να εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες ένα γαϊτανάκι ονοματολογίας, την ώρα όπου η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει φλέγοντα θέματα στο εσωτερικό και μία από τις κρισιμότερες συνόδους κορυφής της ευρωζώνης.

Παρότι στην επιστολή του ο κ. Ράπανος επικαλείται τους ίδιους λόγους υγείας, που τον ανάγκασαν να μην αποδεχθεί τη θέση του υπουργού Οικονομικών, οι πληροφορίες επιμένουν ότι η παραίτησή του συνδέεται και με τη φημολογούμενη κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει και την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, Απ. Ταμβακάκη.

Άλλωστε, ήδη από το τέλος της περασμένης εβδομάδας υπήρχε η πληροφορία ότι ο κ. Ράπανος, ως νέος ΥΠΟΙΚ, είχε ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό για την πρόθεσή του να προχωρήσει αμέσως σε ευρείες αλλαγές τόσο σε πρόσωπα όσο και σε σχήματα στον τραπεζικό τομέα.

Αυτή η ενημέρωση μπορεί να μη μέτρησε τελικώς στην απόφασή του να μην αποδεχθεί τη θέση του υπουργού Οικονομικών, φαίνεται όμως ότι έπαιξε ρόλο στην παραίτησή του και από τη θέση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, μια και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός ήθελε ο κ. Ράπανος να παραμείνει στη θέση του.

Αν και προς το παρόν δεν έχουν ζητηθεί άλλες παραιτήσεις διοικήσεων κρατικών τραπεζών, η αγορά δεν κρύβει τον προβληματισμό της για το timing της κίνησης στην ΕΤΕ, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίον συνεχίζουν να πολιτεύονται η κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν διέψευσε τις πληροφορίες που τη θέλουν να έχει ζητήσει την παραίτηση Ταμβακάκη αφενός δείχνει ότι πέραν του καπνού υπάρχει και φωτιά κι αφετέρου ενισχύει την κομματική πίεση στη Ν.Δ. για σαρωτικές αλλαγές στις διοικήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και τραπεζών.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει στην τακτική του κρυφτού, επιδιώκοντας για λόγους μικροκομματικής τακτικής να αφήνει την κυβέρνηση να συμπεριφέρεται και κυρίως να δείχνει ολότελα… γαλάζια, ενώ αισθητή είναι και η απουσία της ΔΗΜΑΡ.

«Αυτήν την ώρα προέχει η ανάληψη δράσεων που να οδηγούν σε αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και σε ανάσχεση της καταρρέουσας οικονομίας και όχι ένα κύμα σαρωτικών αλλαγών, που θα εντείνει τα φαινόμενα παραλυσίας», σημειώνει στέλεχος της αγοράς.

Πέραν των αλλαγών στην ΕΤΕ, έχει υποβάλει την παραίτησή του και ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου, Ιωάννης Κουκιάδης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κάτι ανάλογο προτίθεται να πράξει και ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου Κ. Μητρόπουλος. Βέβαιη είναι και η αντικατάσταση της εκπροσώπου του ΛΑΟΣ στο Δ.Σ. του ταμείου.

Για τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ παίζει το όνομα του κ. Α. Βαρθολομαίου, ο οποίος είναι ήδη μέλος του Δ.Σ. του ταμείου, ως εκπρόσωπος της Ν.Δ., ενώ ακούγεται και το όνομα του καθηγητή Δ. Χιόνη, αν δεν τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Σημειώνεται ότι τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να έχουν την έγκριση καταλληλότητας από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με πλειοψηφία των 2/3 των μελών της.

Πρώτο κύμα οι αλλαγές σε προς αποκρατικοποίηση εταιρείες

Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, το πρώτο κύμα αλλαγών θα έρθει σε εταιρείες που θα πρέπει να αποκρατικοποιηθούν εντός της φετινής χρονιάς ή τους πρώτους μήνες του 2013. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ενδέχεται να εξαιρεθούν από τις αλλαγές οι περιπτώσεις εταιρειών όπου οι διαδικασίες για διενέργεια διαγωνισμών (ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ) έχουν ήδη ξεκινήσει

Για την καίρια θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ ακούγεται έντονα τις τελευταίες ώρες, χωρίς να διαψεύδεται, το όνομα του κ. Γ. Παπαθανασίου, πρώην υπουργού Οικονομικών στην τελευταία κυβέρνηση Κ. Καραμανλή και επιλαχόντα βουλευτή.

Για την «ηλεκτρική» καρέκλα της ΔΕΗ τα πράγματα είναι περισσότερο περίπλοκα. Ορόσημο για τις αλλαγές είναι πιθανότατα η διενέργεια της τακτικής γενικής συνέλευσης, η οποία μετατέθηκε για τις 12 Ιουλίου.

Λόγω των ιδιομορφιών που εμφανίζει η Επιχείρηση, εικάζεται ότι τα πρόσωπα ή το πρόσωπο που θα επιλεγούν για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου θα συμφωνηθούν από τους τρεις αρχηγούς, με κριτήρια τόσο την ικανότητά τους, όσο και τη δυνατότητα να χειριστούν, χωρίς περιττούς κραδασμούς με τα συνδικάτα, τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v