Τράπεζες: Γιατί σπάνε κοντέρ οι επισφάλειες

Το «ξεκαθάρισμα» λόγω Black Rock, οι «μπαταχτσήδες» και ο «πονοκέφαλος» δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων. Άνοδος ως και 40% φέτος. Πότε βλέπουν κορύφωση στα κόκκινα δάνεια οι τραπεζίτες.

Τράπεζες: Γιατί σπάνε κοντέρ οι επισφάλειες
Κάθε κοντέρ αναμένεται να σπάσουν φέτος τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα λόγω της επιδείνωσης της ύφεσης και του ξεκαθαρίσματος των χαρτοφυλακίων, ως απόρροια του ελέγχου της BlackRock, των νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και της ραγδαίας αύξησης των «μπαταχτσήδων».

Τα πρώτα στοιχεία του δ΄ τριμήνου του 2011 δείχνουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν με ρυθμό πολλαπλάσιο σε σχέση με αυτόν όπου κινούνταν τα προηγούμενα τρίμηνα του περασμένου έτους. Τα στοιχεία της πρώτης τράπεζας, η οποία εξέδωσε αποτελέσματα 2011, είναι ενδεικτικά.

Η Τράπεζα Κύπρου είδε τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της να αυξάνονται από το 8,6% του χαρτοφυλακίου της στις 30/9/2011 στο 10,2% στις 31/12/2011. Μέσα σε ένα τρίμηνο, δηλαδή, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 1,6%, όταν στα τρία προηγούμενα τρίμηνα του έτους ο ρυθμός εμφάνισης νέων δανείων σε καθυστέρηση κινούνταν στο 0,3% με 0,4%.

Αντίστοιχη ή και χειρότερη εκτιμάται ότι θα είναι η εικόνα και για τις ελληνικές τράπεζες. Μέρος της σημαντικής αύξησης εξηγείται, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ως απόρροια της ανάθεσης από την Τράπεζα της Ελλάδος στην BlackRock Solutions διαγνωστικής μελέτης για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων.

Οι τράπεζες ξεκίνησαν στο δ΄ τρίμηνο του 2011 το ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, γνωρίζοντας ότι έτσι κι αλλιώς, βάσει και των αποτελεσμάτων της μελέτης της BlackRock θα υποχρεωθούν από την Τ.τ.Ε. να σχηματίσουν υψηλές πρόσθετες προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια την τριετία 2011-13.

«Στο τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς είδαμε την πρώτη πράξη του έργου», αναφέρει στέλεχος ελεγκτικής εταιρείας, σημειώνοντας ότι σε μια καμένη χρονιά οι τράπεζες επιδίωξαν να… καθαρίσουν, στο μέτρο του εφικτού, τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη της BlackRock προβλέπει για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) ότι μέσα στην τριετία 2011-13 θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αντιστοιχούν στο 8% - 13% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεών τους.

Το ύψος των πρόσθετων προβλέψεων για την κάθε μία από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες δεν ξεπερνά τα 2,2 δισ. ευρώ, σε βάθος πάντα τριετίας, ενώ σε κάποιες από αυτές είναι και χαμηλότερο από αυτό που είχε προϋπολογιστεί.

Η μελέτη πήρε ως βάση το εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο δανείων, εξαιρώντας όσα έχουν διαγράψει οι τράπεζες, αλλά και τα δάνεια προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ή τα δάνεια προς ιδιωτικές επιχειρήσεις, που φέρουν, όμως, εγγύηση δημοσίου.

Επομένως, στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν χορηγήσεις ύψους περίπου 205 δισ. ευρώ μαζί με τις γενικές προβλέψεις τις οποίες έχουν σχηματίσει οι τράπεζες. Αυτή η εξέλιξη αυξάνει τα περιθώρια χειρισμού των πρόσθετων προβλέψεων, οι οποίες πρέπει να διενεργηθούν.

Εκτίναξη ως και 40% των μη εξυπηρετούμενων από τις αρχές του έτους

Η δεύτερη πράξη της εκτίναξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων παίζεται ήδη από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «κόκκινα» δάνεια αυξάνονται ως και 40% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο της χρονιάς.

Η εκτίναξή τους αποδίδεται από τραπεζικά στελέχη σε τρεις βασικούς λόγους: στην επιδείνωση της ύφεσης, που πλήττει μικρομεσαίες, κυρίως, επιχειρήσεις, στην περικοπή των μισθών και των συντάξεων σε μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και στην αύξηση του αριθμού όσων συνειδητά καθυστερούν δόσεις εξαιτίας της αβεβαιότητας ως προς την πορεία της χώρας.

Ήδη ακόμη και καλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας. Οι ξένοι προμηθευτές έχουν κόψει κάθε πίστωση, ζητώντας ως και προκαταβολή σημαντικών ποσών για αγορές, προϊόντα ασφάλισης πιστώσεων δεν διατίθενται, ενώ οι χρόνοι εξόφλησης στο οργανωμένο λιανεμπόριο τείνουν να ξεπεράσουν και τις 160 ημέρες.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι επιχειρήσεις να ρίχνουν πίσω την εξυπηρέτηση δανείων ή και να δηλώνουν αδυναμία πληρωμών, ζητώντας συνεχώς νέες ρυθμίσεις.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι «μπαταχτσήδες»: όσοι συνειδητά δεν καταβάλλουν δόσεις δανείων εξαιτίας του κλίματος αβεβαιότητας που κυριαρχούσε μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου για το αν η χώρα θα μείνει ή όχι στο ευρώ. Η αβεβαιότητα αυτή υποχωρεί μεν, η κατάσταση όμως πόρρω απέχει ακόμη από το να χαρακτηριστεί ομαλή.

Τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι στο καλό σενάριο -αν δηλαδή επιβεβαιωθούν οι νέες προβλέψεις της τρόικας και της κυβέρνησης για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας- η επίδραση των δύο παραπάνω παραμέτρων στην πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά από το β΄ εξάμηνο της χρονιάς.

Υπό τις παραπάνω συνθήκες, η ύφεση θεωρούν ότι θα κορυφωθεί εντός του α΄ εξαμήνου και θα αρχίσει να επιβραδύνεται από το γ΄ τρίμηνο.

Σπάει και η «βιτρίνα» των καλών δανείων

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για τους ίδιους είναι η συμπεριφορά των δανείων (στεγαστικών κυρίως και δευτερευόντως καταναλωτικών) που έχουν λάβει μισθωτοί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, οι οποίοι βλέπουν ήδη τους μισθούς τους να μειώνονται σημαντικά και τους φόρους να αυξάνονται.

Πρόκειται για τους καλούς πελάτες των τραπεζών. Δηλαδή, για δανειολήπτες που πληρώνουν, σε συντριπτικά υψηλό ποσοστό, κανονικά τα δάνειά τους.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι ρυθμίσεις δανείων που διενεργούνται θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων, θεωρούν όμως βέβαιο ότι με την όξυνση της ανεργίας και τις περικοπές των μισθών τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν και σε αυτήν την κατηγορία, προκαλώντας -αντιμετωπίσιμες- επιπλοκές στα τιτλοποιημένα δάνεια.

Στα παραπάνω προβλήματα προστίθενται και οι επιπλοκές που προκαλεί το «κούρεμα» δανείων, τα οποία έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε προβληματικές ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΑΣ, ΕΑΒ) με όρους αντίστοιχους του PSI. Οι τράπεζες καλούνται να γράψουν πρόσθετες ζημίες από τη διαγραφή δανείων προς προβληματικές ΔΕΚΟ.

Κορύφωση των επισφαλειών το 2013

Η τρίτη πράξη του έργου αναμένεται να παιχθεί μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η κυβέρνηση ήδη «διαφημίζει» ότι η ρευστότητα των περίπου 30 δισ. ευρώ που θα πέσει στις τράπεζες θα μετακυλιστεί στην αγορά.

Σημειώνει δε ότι το δημόσιο, ως μεγαλομέτοχος των τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα εγγυηθεί τη μεταφορά της ρευστότητας στην αγορά με προτεραιότητα τη χρηματοδότηση εγκεκριμένων επενδύσεων, προγραμμάτων του ΕΣΠΑ κ.ά.

Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι εφόσον το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας δεν εκτροχιαστεί και πάλι εξαιτίας της ύφεσης και κυρίως της απροθυμίας του πολιτικού συστήματος να προχωρήσει σε γρήγορες διαρθρωτικές αλλαγές, που να θέτουν φρένο στην περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας, από το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα αρχίσει να παρατηρείται επιβράδυνση στον ρυθμό δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι ίδιοι πιστεύουν ότι η κορύφωση των μη εξυπηρετούμενων θα έρθει εντός του 2013, με το ποσοστό τους να ξεπερνά και το 20% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v