Αναδιοργάνωση ή κατάργηση του ΟΜΕΔ ζητά ο ΣΕΒΚ

Αναδιοργάνωση ή και κατάργηση του Οργανισμού Μεσολάβησης & Διαιτησίας ζητά ο ΣΕΒΚ, κάνοντας λόγο για αδιαφορία του υπουργείου Απασχόλησης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας.

Αναδιοργάνωση ή κατάργηση του ΟΜΕΔ ζητά ο ΣΕΒΚ
Για αδιαφορία του υπουργείου Απασχόλησης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργίας, κ. Ελευθέριος Κούρταλης, ο οποίος με υπόμνημά του που απέστειλε στην αρμόδια υπουργό, κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, ζητά μεταξύ άλλων αναδιοργάνωση ή και κατάργηση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:


"Κυρία υπουργέ,

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας αρκετών επιχειρήσεων, με συνέπεια την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας.

Στη σημερινή εποχή της συνεχιζόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, απειλείται με πρωτοφανή ύφεση και η ελληνική κλωστοϋφαντουργία - που ήδη βιώνει την τελευταία πενταετία τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση στην ιστορία της. Για το 2009 δυσοίωνες προβλέψεις οδηγούν στον κίνδυνο αφανισμού του κλάδου, εξαιτίας της παγκόσμιας αυτής δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μηνών να σας συναντήσουμε, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας, σχετικά με τις δυσχερείς συνθήκες που επικρατούν στα θέματα των εργασιακών σχέσεων, τούτο κατέστη αδύνατο.

Στα 90 χρόνια από της ιδρύσεως του συνδέσμου μας, είναι η πρώτη φορά που ο σύνδεσμός μας, ο οποίος εκπροσωπεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, εισπράττει την αδιαφορία από αρμόδιο περί τα εργασιακά υπουργό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, βάσει των ισολογισμών των τελευταίων τεσσάρων ετών, παρόλο που όλες οι κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις καταγράφουν μεγάλες ζημίες, ο κλάδος μας επιβαρύνεται επιπλέον τα δύο τελευταία χρόνια (εν μέσω της ασυνήθους παγκόσμιας οικονομικής κρίσης) με τεράστιο εργασιακό κόστος από τις προκλητικές διαιτητικές αποφάσεις του ΟΜΕΔ (Οργανισμού Μεσολάβησης & Διαιτησίας), που ανέρχονται συνολικά στο 12,1% (δηλ. αυξήσεις 6,6% για το 2008 και 5,5% για το 2009), όταν ο πληθωρισμός ήταν αντίστοιχα 2,8% το 2008 και 0,5% το 2009.

Είναι γνωστό ότι η ανταγωνιστικότητα του κλάδου έναντι των αντίστοιχων ευρωπαίων ανταγωνιστών μας υπολείπεται σημαντικά, λόγω του υψηλότερου εργασιακού κόστους στη χώρα μας, όπως αποδεικνύεται και από στοιχεία της WΕRNER INTERNATIONAL - MANAGEMENT CONSULTANTS  (διεθνώς αναγνωρισμένου οργανισμού συμβουλευτικής πρακτικής ειδικευομένου στον τομέα ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας), που αφορούν στο κόστος εργασίας του κλάδου στην Ε.Ε. Τα στοιχεία της WERNER INTERNATIONAL μας τοποθετούν το 2008 στη λίστα των ακριβότερων χωρών στο κόσμο και στην Ε.Ε. σε εργασιακό κόστος, και ειδικότερα από την Ισπανία κατά 9,6%, τη Μ. Βρετανία 13,8% τη Πορτογαλία 113,2%, τη Βουλγαρία 1089,2% κοκ.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε επισημάνει επανειλημμένα ότι: 

- Οι αποφάσεις του Οργανισμού Μεσολάβησης & Διαιτησίας δεν υπηρετούν πλέον τον σκοπό για τον οποίο είχε δημιουργηθεί ο οργανισμός αυτός. 

- Οι αποφάσεις του ΟΜΕΔ είναι πάντα πανομοιότυπες σε ποσοστά με αυτά της ΕΣΣΕ ή και μεγαλύτερα, επιπλέον δε ικανοποιούνται πολλά θεσμικά αιτήματα των εργαζομένων, που κοστίζουν οικονομικά και τελικά αθροιστικά υπερβαίνουν, κατά πολύ, σε ποσοστά αυτά της ΕΣΣΕ.

Ενώ, θα έπρεπε να έχει ως κριτήριο όχι μονομερώς τις θέσεις των εργαζομένων αλλά και την κατάσταση, την αντοχή, τη δυνατότητα εκάστου παραγωγικού κλάδου, χωρίς την επιβίωση του οποίου δεν θα υφίστανται θέσεις εργασίας. 

- Επίσης να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος όπου τελικά υπογράφονται οι διαιτητικές αποφάσεις, σε σχέση με τη χρονική στιγμή και την επικρατούσα κατάσταση της οικονομίας κατά την οποία υπογράφηκε η ΕΣΣΕ, όπως στην παρούσα φάση όπου η ΕΣΣΕ υπεγράφη πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που συνεχίζει ακόμη και σήμερα να πλήττει τις οικονομίες διεθνώς. 

- Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι η ΕΣΣΕ καθορίζει τα κατώτατα ημερομίσθια και πως οι κλαδικές συμβάσεις κρίνονται ανεξάρτητα και δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από την ΕΣΣΕ, καθότι τα ημερομίσθια είναι ήδη 20% - 30% πάνω από αυτά της ΕΣΣΕ και με την παροχή διαφόρων θεσμικών αιτημάτων τα τελικά ημερομίσθια φτάνουν σε ποσοστό 50% - 60% πάνω από την ΕΣΣΕ. 

- Πιστεύουμε ότι το μείζον ζητούμενο στη σημερινή κρίση είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και οποιαδήποτε ενέργεια που θα χειροτερεύει περισσότερο την ανταγωνιστικότητα του κλάδου μας θα πρέπει να αποφεύγεται.

Κατόπιν των ανωτέρω, πιστεύουμε ότι, κατ' αρχάς, ο ΟΜΕΔ θα πρέπει ή να αναδιοργανωθεί επί άλλης βάσης ή να καταργηθεί και να επανέλθουμε όπως παλαιότερα στη διαδικασία των δικαστικών αποφάσεων."

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v