Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτύπησαν κόκκινο οι αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Πτώση 250 μ. για Dow μετά την αποτυχία της υπερεπιτροπής να καταλήξει σε συμφωνία για το έλλειμμα. Ρευστοποιήσεις στις ευρωαγορές από την απουσία προόδου στην κρίση χρέους. Βουτιά 4,7% στο Μιλάνο.

Πτώση 250 μ. για τον Dow μετά την αποτυχία της υπερεπιτροπής να καταλήξει σε συμφωνία για το έλλειμμα. Κάτω από τις 2.000 μ. ο S&P. Ρευστοποιήσεις στις ευρωαγορές από την απουσία προόδου στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη. "Βουτιά" 4,74% για τον δείκτη MIB του Μιλάνου.

Ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς χρηματαγορές και τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια της Γερμανίας και της Γαλλίας σημειώνουν απώλειες άνω του 3% -εξαίρεση ο FTSE 100 του Λονδίνου με πτώση 2,6%-, μετά την προειδοποίηση για υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας από τη Moody’s και τις διαφωνίες που υπάρχουν εντός της ευρωζώνης για την έκδοση ευρωομολόγου.

Αντίστοιχα, και στη Wall, στην ψυχολογία των επενδυτών κυριάρχησε η διαφαινόμενη αποτυχία της υπερεπιτροπής του Κογκρέσου να καταλήξει σε συμφωνία για τη μείωση του αμερικανικού ελλείμματος.

Αναλυτικότερα, οι επενδυτές όχι μόνο στη Wall Street αλλά και παγκοσμίως κινούνται πλέον στους ρυθμούς της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές ήταν βαρύ από νωρίς, ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές, όταν η Moody’s σε έκθεσή της προειδοποίησε για ενδεχόμενη υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας σε περίπτωση όπου το κόστος δανεισμού παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρε ο Alexander Kockerbeck στο Weekly Credit Outlook, «εάν το κόστος δανεισμού παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, τότε θα ενισχυθούν οι δημοσιονομικές προκλήσεις, με επιπτώσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης».

Και παρά τις προειδοποιήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης για την ευρωπαϊκή κρίση, πουθενά στον ορίζοντα δεν φαίνεται να υπάρχει φως, καθώς στη φημολογούμενη πρόταση της Κομισιόν για την υιοθέτηση κοινού ευρωομολόγου που θα αντικαταστήσει την έκδοση κρατικών τίτλων από τα μέλη της ευρωζώνης φέρεται να αντιτίθεται σθεναρά η Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Τimes.

Επιπλέον, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της 6ης δόσης για την Ελλάδα, γεγονός που εντείνει την αβεβαιότητα των εξελίξεων εντός της ευρωζώνης.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η φημολογούμενη αποτυχία της υπερεπιτροπής του Κογκρέσου να καταλήξει σε συμφωνία πάνω σε ένα σχέδιο μείωσης του αμερικανικού ελλείμματος κατά 1,2 τρισ. δολάρια στα επόμενα 10 έτη καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών καθώς ενδέχεται η μείωση να περάσει αυτόματα στον προϋπολογισμό του 2013.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το πάνελ εμπειρογνωμόνων αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως αργά το βράδυ της Δευτέρας την αποτυχία εύρεσης λύσης για τις περικοπές.

Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα και το Κογκρέσο έχει διορία έως την Τετάρτη για να επικυρώσει τις συστάσεις της αποκαλούμενης υπερεπιτροπής μείωσης του ελλείμματος.

Σημειώνεται ότι εάν δεν υπάρξει τελικά σχέδιο… δαπάνες ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων θα κοπούν αυτόματα από τα κυβερνητικά κλιμάκια σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η προβλεπόμενη αποτυχία της υπερεπιτροπής θα δημιουργήσει «τρύπα» σε μια σειρά δημοσιονομικά ζητήματα που περιμένουν λύση εν όψει της λήξης του έτους, όπως η επικείμενη αύξηση του φόρου μισθοδοσίας και η εκπνοή της παράτασης των επιδομάτων ανεργίας.

Επιπλέον, η σημερινή προειδοποίηση του Πεκίνου για παρατεταμένη παγκόσμια ύφεση  αν δεν ληφθούν μέτρα ενέτεινε τις πιέσεις στις χρηματιστηριακές αγορές.

Στο εταιρικό μέτωπο, στη Wall, η εκτίμηση του διαχειριστή που έχει αναλάβει τη διανομή χρεογράφων πελατών που επέβλεπε η MF Global, ότι λείπουν κεφάλαια της τάξεως του 1,2 δισ. δολαρίων, κλονίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 1.700 δολ., καθώς σημείωσε απώλειες 2,8% στα 1.677 δολ./oz, και αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,3% στα 97,40 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος νέα πτώση για το ευρώ έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία πλέον να διαμορφώνεται οριακά κάτω από το 1,35 δολ.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε πτώση 7,5%, στα 45 σεντς και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 4,5%, στα 16,60 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησεε 2,11%, στις 11.548,59 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 1,86%, στις 1.192,99 μονάδες, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,92%, στις 2.523,14 μονάδες.

Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές, με τον δείκτη FTSE του Λονδίνου να ολοκληρώνει τις συναλλαγές του με πτώση 2,62% στις 5.223 μονάδες. Ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη είχε απώλειες 3,35%, στις 5.606 μονάδες, και ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε χαμηλότερα 3,41%, στις 2.895 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε 3,48% στις 8.021 μονάδες παρά την αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ βούλιαξε 4,74% στις 14.509,90 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v