Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: "Καμπανάκι" για τράπεζες της ΚΑ. Ευρώπης

Αν ενταθεί η κρίση στην ευρωζώνη, οι πιέσεις στις τράπεζές της μπορεί να τις αναγκάσουν να κόψουν τη χρηματοδότηση στις θυγατρικές τους που βρίσκονται στην αναδυόμενη Ευρώπη, προειδοποιεί η Fitch.

Fitch: Καμπανάκι για τράπεζες της ΚΑ. Ευρώπης
Αν ενταθεί η κρίση στην ευρωζώνη, οι κεφαλαιακές και χρηματοδοτικές πιέσεις στις τράπεζές της μπορεί να τις αναγκάσουν να κόψουν τη χρηματοδότηση στις θυγατρικές τους στην αναδυόμενη Ευρώπη, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της διαθεσιμότητας πιστώσεων και την αποδυνάμωση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ σε πολλές χώρες, προειδοποιεί η Fitch.

Σύμφωνα με την ανάλυσή της, ο δανεισμός από τις μητρικές τράπεζες της ευρωζώνης προς τις χώρες της περιοχής της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός το α΄ εξάμηνο του 2011, ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες, όπως προκύπτει από τη σχετική ανάλυση, έχουν μειώσει τον δανεισμό περισσότερο σε σχέση με τις άλλες τράπεζες της ευρωζώνης. Αυτό υποδηλώνει, σύμφωνα με τη Fitch, ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης, αν τεθούν υπό σοβαρή πίεση στην εγχώρια αγορά, μπορεί να περιορίσουν την έκθεσή τους στις βασικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Κατά τη Fitch, ο σημαντικότερος κίνδυνος που προκύπτει από τη βάθυνση της κρίσης στην ευρωζώνη είναι η μείωση της διαθεσιμότητας χρηματοδότησης από τις μητρικές τράπεζες, γεγονός που θα ανάγκαζε τις θυγατρικές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης να γίνουν αυτάρκεις. Αν και οι θυγατρικές των τραπεζών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να αντέξουν κάποια μείωση της χρηματοδότησής τους από τις μητρικές, θα αναγκάζονταν να κόψουν την παροχή πίστωσης και να μειώσουν περισσότερο τους ισολογισμούς τους και αυτό θα είχε επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, οι τράπεζες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης έχουν μικρή άμεση έκθεση σε ελληνικά ομόλογα ή σε κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης. Ωστόσο, οι ισχνότερες προοπτικές ανάπτυξης και η δυσμενής επίπτωση της υποτίμησης των νομισμάτων θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα των assets.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Fitch, χρεοκοπία της Ελλάδας ή των τραπεζών δεν θα οδηγούσε σε επαναπατρισμό κεφαλαίων που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στις θυγατρικές τους στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη, αν και θα είχαν λιγότερο περιθώριο να παράσχουν νέα κεφάλαια αν χρειαζόταν. Ούτε αναμένεται οι θυγατρικές να έρθουν αντιμέτωπες με μαζικό σήκωμα καταθέσεων. Ωστόσο, όπως τονίζει ο οίκος, οι επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη δεν μπορούν να αποκλειστούν και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και οι εθνικές αρχές θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v