Το ιταλικό χρέος προβλημάτισε τη Wall

Απώλειες στη Wall Street μετά τη νέα άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της Ιταλίας. Σημαντικές ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο. Δυναμική είσοδος Buffett στην ΙΒΜ. Πιέσεις για το ευρώ. Πτώση στις ευρωαγορές.

Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψαν για το 2011 οι δείκτες στη Wall Street μετά τη νέα άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της Ιταλίας. Σημαντικές ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο. Σε αρνητικό έδαφος ο S&P για το 2011. Πιέσεις για το ευρώ.

Ο αρχικός ενθουσιασμός για την αλλαγή κυβέρνησης στην Ιταλία γρήγορα κόπασε -όπως αντίστοιχα συνέβη και με τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Ελλάδα- μετά τη σημερινή άνοδο σε επίπεδα-ρεκόρ των επιτοκίων δανεισμού της Ιταλίας.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι αγορές ουσιαστικά κρίνουν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο που αναλαμβάνει ο πρώην επίτροπος Mario Pronti αναφορικά με τον περιορισμό του χρέους της χώρας.

Αντίστοιχα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στον τραπεζικό κλάδο στη Wall μετά την ανακοίνωση πώλησης 10,4 δισ. μετοχών της China Construction Bank από την Bank of America.
Ειδικότερα, λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, η μετοχή της Bank of America υποχωρεί 2,9%, της Citigroup 3,9% και της Wells Fargo 2,4%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της IBM ενισχύθηκε 1% μετά τη γνωστοποίηση απόκτησης ποσοστού 5,4% από τον μεγαλοεπενδυτή Warren Buffett έναντι 10,7 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ο κ. Buffett, κόντρα στη φιλοσοφία κάθε επενδυτή -και του ίδιου-, αγοράζει τη μετοχή κοντά στα υψηλά 2011 προσδοκώντας προφανώς ακόμα καλύτερες μέρες τόσο για τη μετοχή όσο και για το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Σε θετικό έδαφος και η μετοχή της General Electric, καθώς η εταιρία έκλεισε συμβόλαιο συντήρησης κινητήρων της τάξεως των 6 δισ. δολαρίων με την Emirates Airlines.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,4% στα 97,79 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,5% στα 1.779 δολ./oz.
Επιπλέον, στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχώρησε 0,7% σε σχέση με το δολάριο στο 1,365 δολ.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε πτώση 4,3%, στα 54 σεντς και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 0,4%, στα 17,92 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 0,61%, στις 12.078,98 μονάδες, ο S&P σημείωσε απώλειες 0,96%, στις 1.251,78 μονάδες, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,8%, στις 2.657,22 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με θετικά πρόσημα, στον απόηχο των ταχύτατων εξελίξεων στην ιταλική πολιτική σκηνή, αλλά οι μετοχές γρήγορα διολίσθησαν σε αρνητικά επίπεδα, μετά την επίμονη άρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου να δεχτεί έκδοση κοινού ευρωομολόγου, τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής της ευρωζώνης 2% τον Σεπτέμβριο και την άνοδο στα ιταλικά επιτόκια.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,48% χαμηλότερα στις 5.519 μονάδες, ο DAX με πτώση 1,19% στις 5.985 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 1,28% στις 3.109 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB διολίσθησε 2,4% κλείνοντας στις 15.399 μονάδες. Η μετοχή της UniCredit βούλιαξε 5,8% κατόπιν ανακοίνωσης ζημιών άνω των 10 δισ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v