Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιλάνο και BofA πιέζουν την Wall Street

Υποχωρεί μετά τα προηγούμενα ράλι τιμών η Wall, παρακολουθώντας την επάνοδο των ιταλικών επιτοκίων σε επίπεδα ρεκόρ. Εντονες τραπεζικές πιέσεις λόγω πώλησης κινεζικού μεριδίου από BofA. Πτώση ευρωαγορών.

Υποχωρούν μετά από δύο συνεδριάσεις με ράλι τιμών οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, εξαιτίας έντονων τραπεζικών πιέσεων λόγω BofA και της νέας ανόδου των επιτοκίων στα ιταλικά ομόλογα στα υψηλότερα επίπεδα από την ένταξη στο ευρώ.

Στην Wall Street, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,81% στις 12.055 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 1,12% στις 1.250 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,91% στις 2.654 μονάδες.

Με την σημερινή πτώση, οι βασικοί δείκτες στην Wall Street επιστρέφουν σε αρνητικά επίπεδα για το 2011.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,4% στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας.

Αισθητές είναι οι απώλειες στον τραπεζο-ασφαλιστικό κλάδο, εξαιτίας της ανακοίνωσης της Bank of America (-2,3%) ότι πώλησε 10,4 δισ. μετοχές της China Construction Bank.

Η J.P Morgan Chase, η Travelers και η American Express υποχωρούν περί το 2%, ενώ Citigroup και Regions Financial SunTrust Banks καταγράφουν απώλειες άνω του 3,5%.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι πώλησε ένα ακόμη τμήμα, αξίας γύρω στο 1 δισ. δολ., από τη θέση της στην Industrial and Commercial Bank of China.

Στις λοιπές εξελίξεις στην Wall, η μετοχή της International Business Machines ενισχύεται 1% μετά την ανακοίνωση ότι ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett έχει «χτίσει» μετοχικό μερίδιο 5,4% στην εταιρία, με εξαγορά 10,7 δισ. δολ. σε μετοχές.

Η General Electric επίσης ενισχύεται μετά την ανακοίνωση συμβολαίου συντήρησης κινητήρων 6 δισ. δολ. με την Emirates Airlines.

Παρά την αρχική θετική «επίδραση Monti» στις αγορές, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά τις δυνατότητες των Ευρωπαίων ηγετών να θέσουν υπό έλεγχο την κρίση χρεών στην ευρωζώνη και τα πρόσημα στα διεθνή χρηματιστήρια διαμορφώνονται ήπια πτωτικά.

Οι επενδυτές αντέδρασαν με επιφυλακτική αισιοδοξία στην προσπάθεια του πρώην Επιτρόπου κ. Mario Monti να σχηματίσει νέα, τεχνοκρατική, κυβέρνηση στην Ιταλία, όπως είχαν αντιδράσει και στην ανάληψη της ελληνικής πρωθυπουργίας από τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, κ. Λουκά Παπαδήμο, λίγες ημέρες πριν.

Η αρχική αντίδραση στις ιταλικές εξελίξεις ήταν ιδιαίτερα θετική, με ράλι τιμών σε ομόλογα και μετοχές την περασμένη εβδομάδα, αλλά η σημερινή επαναφορά των επιτοκίων των ιταλικών ομολόγων σε επίπεδα ρεκόρ από τότε που εισήλθε η χώρα στο ευρώ, επανέφερε την νευρικότητα.

Αναλόγως, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με θετικά πρόσημα, στον απόηχο των ταχύτατων εξελίξεων στην ιταλική πολιτική σκηνή, αλλά οι μετοχές γρήγορα διολίσθησαν σε αρνητικά επίπεδα, μετά την επίμονη άρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου να δεχτεί έκδοση κοινού ευρωομολόγου, την μείωση της βιομηχανικής παραγωγής της ευρωζώνης 2% τον Σεπτέμβριο και την άνοδο στα ιταλικά επιτόκια.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,48% χαμηλότερα στις 5.519 μονάδες, ο DAX με πτώση 1,19% στις 5.985 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 1,28% στις 3.109 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB διολίσθησε 2,4% κλείνοντας στις 15.399 μονάδες. Η μετοχή της UniCredit βούλιαξε 5,8% κατόπιν ανακοίνωσης ζημιών άνω των 10 δισ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v