Μίνι κραχ στις χρηματιστηριακές αγορές

Ελεύθερη πτώση στις διεθνείς αγορές μετά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Στο επίκεντρο των απωλειών ο τραπεζικός κλάδος. "Βουτιά" 230 μονάδων για Dow. Πτώση 5% για DAX 30. Σε ρεκόρ τo spread του ιταλικού 10ετούς.

Ελεύθερη πτώση στις διεθνείς αγορές μετά την αιφνιδιαστική αναγγελία διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Στο επίκεντρο των απωλειών ο τραπεζικός κλάδος. Βουτιά 230 μονάδες για Dow. Πτώση 5% για DAX 30.

Οι αναλυτές και οι επενδυτές με τη σημερινή τους στάση στις διεθνείς αγορές δείχνουν να θεωρούν ότι πιθανή απόρριψη του ευρωπαϊκού σχεδίου στήριξης από τους Έλληνες ψηφοφόρους θα μπορούσε να προκαλέσει την άτακτη χρεοκοπία της χώρας, με απρόβλεπτες συνέπειες εντός αλλά και εκτός της ευρωζώνης. 

Ο αναλυτής της Fiduciary Trust Michael Mullaney, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξεως των 9,5 δισ. δολ., αναφέρει: «Το ελληνικό δημοψήφισμα ενέχει πολλούς κινδύνους. Όλοι θεωρούσαμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους είχε ξεπεραστεί τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμη βάση. Ωστόσο, τώρα υπάρχουν νέα δεδομένα».

Από νωρίς το πρωί οι σημαντικότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης σημείωσαν διευρυμένες απώλειες: ο γερμανικός δείκτης DAX 30 βούλιαξε 5% στις 5.835 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 5,38% στις 3.068 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρέθηκε χαμηλότερα 2,21% στις 5.422 μονάδες.

Τις μεγαλύτερες ζημίες σε επίπεδο βασικών δεικτών εμφάνισε η αγορά στο Μιλάνο, που... συναγωνίστηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών (-6,9%) κλείνοντας με πτώση 6,8%.
 
Δραματικές οι απώλειες για τις τράπεζες: η Societe Generale έκλεισε με πτώση 16%, η BNP Paribas με 13%, η ING Group με 14%, η Banco Comercial Portugues με 13,6% και η Intesa Sanpaolo σχεδόν με 16%. Η Credit Suisse έκλεισε με πτώση 8,2% και η Barclays σχεδόν με 10%.

Τις ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές ακολούθησε και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με πρωταγωνιστή της πτώσης τον τραπεζικό κλάδο.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 2,48%, στις 11.657,96 μονάδες, ο S&P σημείωσε απώλειες 2,79% στις 1.218,28 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 2,89%, στις 2.606,96 μονάδες.

Πτώση 6,2% σημειώθηκε για την Bank of America, 7,6% για τη Citigroup και 4,4% για τη Wells Fargo.

Ενδεικτική του κλίματος στη Wall η εκτίναξη του δείκτη φόβου VIX πάνω από το 22% (το βαρόμετρο της μεταβλητότητας), που δείχνει τη δραματική νευρικότητα που επικράτησε σήμερα στη χρηματιστηριακή αγορά.

Επιπλέον, με ενδιαφέρον αναμένουν οι επενδυτές τις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στο πέρας της διήμερης συνεδρίασης που ολοκληρώνεται την Τετάρτη, με δεδομένη πλέον την αβεβαιότητα που προκαλούν στις διεθνείς αγορές οι εξελίξεις στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι εξαιτίας των ισχυρών ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν στη Wall πέρασαν σε αρνητικό πρόσημο για το έτος οι δείκτες S&P και Nasdaq.

Πρόσθετες πιέσεις
εκδηλώθηκαν και στην αγορά ομολόγων, μπροστά στον κίνδυνο εκτροχιασμού της προσπάθειας επίλυσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Σε ιστορικό ρεκόρ τα ιταλικά ομόλογα, που κινήθηκαν σε επικίνδυνα επίπεδα μετά τη δημοπρασία ομολόγων της Παρασκευής. Το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε στις 436 μονάδες βάσης, με την απόδοσή του στο 6,22%.

Στο υψηλότερο σημείο από τότε όπου συστάθηκε το ευρώ έφτασε την Τρίτη το spread του γαλλικού 10ετούς ομολόγου, στις 123 μονάδες βάσης.

Υψηλότερα και το spread του ισπανικού 10ετούς τίτλου, που διαμορφώθηκε στις 384 μονάδες (απόδοση 5,63%), του πορτογαλικού στις 1.027 μ.β. (12,05%) και του ιρλανδικού στις 663 μ.β. (8,41%).

Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού χρεογράφου υποχώρησε σε χαμηλό 30 ημερών, κάτω από το 2%, και οι επενδυτές πλέον στρέφονται δυναμικά σε λύσεις περιορισμένου ρίσκου.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,4% στα 90,96 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,4% στα 1.718 δολ./οz.

Τρίτη διαδοχική πτώση για το ευρώ έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία πλέον να διαμορφώνεται στο 1,3715 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v