Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η υποβάθμιση από S&P "κοκκίνισε" τη Wall

Η υποβάθμιση των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας από την Standard & Poor’s, οδήγησε σε πτώση τους δείκτες της Wall άνω του 1%. Νέο ιστορικό υψηλό για το χρυσό. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Η υποβάθμιση των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας από την Standard & Poor’s οδήγησε σε πτώση τους δείκτες της Wall άνω του 1%. Νέο ιστορικό υψηλό για το χρυσό. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, η απροσδόκητη υποβάθμιση των μακροπρόθεσμων προοπτικών της οικονομίας των ΗΠΑ σε «αρνητικές» από «σταθερές» εξαιτίας της διόγκωσης του χρέους της χώρας, ώθησε τους επενδυτές σε μαζικές ρευστοποιήσεις παρά τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα α’ τριμήνου.

Συνέπεια τούτου το 97% των τίτλων του δείκτη S&P διαπραγματευόταν στο κόκκινο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και αντίστοιχα στον Dow το σύνολο των μετοχών διατηρήθηκαν με αρνητικό πρόσημο έως το πέρας της χρηματιστηριακής μέρας. 

Αισόδοξος ωστόσο παραμένει ο αναλυτής της Cozad Asset Management, Ron Kiddoo, που σημειώνει ότι “δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το χρέος στις ΗΠΑ όσο η οικονομία διατηρεί σταθερή ανοδική πορεία."

Παράλληλα παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την κρίση χρέους εντός της Ευρωζώνης ενώ συνεχίζονται οι φήμες για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Από πλευράς εταιρικών αποτελεσμάτων, η μεγαλύτερη της αναμενόμενης κερδοφορίας α’ τριμήνου 2011 που ανακοίνωσε η Citi δεν κατάφερε να γυρίσει το κλίμα στη Wall αν και η μετοχή ενισχύθηκε 1,5%.

Σημειώνεται ότι 110 εισηγμένες στον S&P 500 θα ανακοινώσουν εταιρικά αποτελέσματα εντός της εβδομάδας.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό στα 1.497 δο./oz ενώ η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,2% στα 107,21 δολ. ανά βαρέλι.

Παράλληλα, η υποβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας των ΗΠΑ πίεσαν χαμηλότερα τις τιμές των μακροπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων με την απόδοση στο 10ετές να διαμορφώνεται στο3,42% και την απόδοση του 30ετές στο 4,5%.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρεί 3,5% στα 1,62 δολάρια και το δικαίωμα της κινείται πτωτικά 1% στα 27,48 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 1,14% στις 12.201,59 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 1,1% στις 1.305,13 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 1,06% στις 2.735,38 μονάδες.

Η κλιμάκωση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη και την υποβάθμιση των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας από την S&P, άσκησαν έντονες πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια.

Με βαριές απώλειες στις τράπεζες, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 2,1% στις 5.870 μονάδες, ο DAX 2,11% στις 7.027 μονάδες, ενώ ο CAC 2,35% στις 3.881 μονάδες.

Μικτή ήταν η εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια, με κέρδη 0,2% στην Σαγκάη αλλά απώλειες στο Τόκιο και το Χονγκ Κονγκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v