Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριψήφια άνοδος για τον Dow Jones

Tα επιχειρηματικά deals, τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα και η επιβεβαίωση τερματισμού της ύφεσης στις ΗΠΑ, τον Ιούνιο 2009, από το NBER, ώθησαν τον δείκτη S&P σε υψηλό 4 μηνών.

Η επιβεβαίωση τερματισμού της ύφεσης στις ΗΠΑ τον Ιούνιο 2009 από το NBER, τα επιχειρηματικά deals και τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα, ώθησαν τον δείκτη S&P σε υψηλό 4 μηνών και πάνω από το επίπεδο στήριξης των 1.130 μονάδων.

Αναλυτικά, η επίσημη λήξη της ύφεσης στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2009 που ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικών Μελετών (NBER), τόνωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street.

Υπενθυμίζεται ότι η απουσία επιβεβαίωσης από πλευράς NBER του τερματισμού της ύφεσης στις ΗΠΑ είχε προκαλέσει τον προβληματισμό αναλυτών και επενδυτών παρά τα «συμπεράσματα» της Fed ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκαμψης.

Παράλληλα την ισχυρή άνοδο στη Wall στήριξαν και μια σειρά από επιχειρηματικές εξαγορές και συγχωνεύσεις στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα η IBM ανακοίνωσε την εξαγορά της Netezza Corp. έναντι 1,7 δισ. δολαρίων με την μετοχή της δεύτερης να σημειώνει σημαντική άνοδο κοντά 18%.

Αντίστοιχα, άνοδος σχεδόν 20% για τον τίτλο της L-1 Identity Solutions κατόπιν διαρροής πληροφοριών ότι επίκειται εξαγορά της από την γαλλική Safran.

Επιπλέον η ανακοίνωση ότι τερμάτισε οριστικά η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού ενίσχυσε τον τίτλο της BP 1,5% ενώ με άνοδο 6% αντέδρασε η κατασκευαστική Lennar Corp. στην κοινοποίηση των καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων γ΄τριμήνου 2010.

Σημειώνεται ότι αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση της Federal Reserve από την οποία αναμένεται να καθοριστεί η πιστωτική πολιτική της χώρας για το επόμενο διάστημα. Οι επενδυτές δεν αναμένουν εκπλήξεις όσον αφορά τον καθορισμό των επιτοκίων (σταθερά στα ιστορικά χαμηλά) ωστόσο προσμένουν ενδείξεις πιστωτικής χαλάρωσης από τη Fed προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Στον αντίποδα, τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές καθώς ο δείκτης κατασκευαστικής δραστηριότητας παρέμεινε αμετάβλητος τον Αύγουστο έναντι μικρής ανόδου που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στην αγορά εμπορευμάτων σε νέο ιστορικό υψηλό διαμορφώθηκε η τιμή του χρυσού στα 1.280,8 δολ./oz ενώ το πετρέλαιο σημείωσε αξιόλογη άνοδο 1,8% στα 74,80 δολ./βαρέλι.

Κέρδη για τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil, 2% και 1,5% αντίστοιχα.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε πτώση 2,9% στα 2,33 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της ενισχύεται 0,3% στα 24,9 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με άνοδο 1,37% στις 10.753,62 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 1,52% στις 1.142,71 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 1,74% στις 2.355,83 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η διατήρηση της αξιολόγησης «ΑΑΑ» της βρετανικής οικονομίας στήριξε την επενδυτική ψυχολογία και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν δυναμική άνοδο.

Αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE έκλεισε υψηλότερα 1,72% στις 5652,04 μονάδες, στη Φρανκφούρτη, ο DAX 1,37% στις 6.294,58 μονάδες και στο Παρίσι, ο CAC 1,77% στις 3.788,01 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v