Γεωπολιτικές ανησυχίες έριξαν τη Wall

Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε η αμερικανική κεφαλαιαγορά κατά το τελευταίο μισάωρο της συνεδρίασης, λόγω ανησυχίας των επενδυτών για τις συλλήψεις τριών βρετανικών πλοιαρίων στα χωρικά ύδατα του Ιράν. Οι επενδυτές αγνόησαν την έντονη κινητικότητα στις εξαγορές, ενω ρόλο έπαιξε και η αναμονή αύξησης των επιτοκίων απο τη FED.

Σε αρνητικό έδαφος κατέληξε η χρηματιστηριακή συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στην επικείμενη αύξηση των επιτοκίων και τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, αδιαφορώντας για τις σημαντικές εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας.

Η ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα των εξαγορών και των συγχωνεύσεων πρόσφερε αρχικά, κάποια οριακά κέρδη για τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, τα οποία όμως εξανεμίσθηκαν την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, καθώς εντάθηκαν οι ανησυχίες λόγω και της σύλληψης τριών βρετανικών πλοίαρίων και των επιβατών τους, στο Ιράν.

Αιτία της σύλληψης σύμφωνα με τους ιρανούς, είναι οτι τα βρετανικά πλοιάρια πέρασαν στα χωρικά ύδατα του Ιράν στη περιοχή του Περσικού Κόλπου. Πρόκειται, λένε οι πρώτες πληροφορίες, για μικρά σκάφη περιπολίας από τη ζώνη των βρετανών στο Ιράκ.

Επίσης, σύμφωνα με αμερικανούς αναλυτές, η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος οφείλεται στην στάση αναμονής που τηρούν οι επενδυτές εν’ όψει της αύξησης του κόστους δανεισμού. Υπενθυμίζεται πως η Fed συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα για να καθορίσει τη νομισματική πολιτική.

Από τις μετοχές του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones, την μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Verizon και της Alcoa.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές του κλάδου των ημιεπεξεργαστών, με οδηγό την Broadcom Corp. μετά από είδηση πως οι αναλυτές της Citigroup Inc. διαβλέπουν σταθερή ζήτηση για τα εν λόγω προϊόντα. Ο κλάδος της τεχνολογίας ενισχύθηκε επίσης από την έντονη φημολογία συμμαχίας των Nortel Networks και Cisco Systems. Κέρδη σημείωσε και η μετοχή της Ιntel μετά από θετικά σχόλια από την J.P. Morgan.

Οι περιφερειακές τράπεζες της χώρας κινήθηκαν επίσης ανοδικά, στον απόηχο της εξαγοράς της SouthTrust από την Wachovia έναντι 14,3 δισ. δολ.

Η Εθνική υποχώρησε κατά 2,51% στα 5,83 δολάρια, κέρδη 1,09% κατέγραψε ο ΟΤΕ στα 6,47 δολάρια, ενώ η 3Ε ενισχύθηκε 1,79% στα 24,70 δολάρια.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 10.371,47 μονάδες με υποχώρηση 0,43%. Αντίστοιχες πορείες διέγραψαν και οι υπόλοιποι δείκτες, με τον Nasdaq να υποχωρεί κατά 0,62%, στις 1974,38 μονάδες και τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 0,41% στις 1130,32 μονάδες.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να υποχωρεί κατά 0,08%, στις 4502,2 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 στις 3740,28 μονάδες με μείωση 0,02% ενώ ισχυρότερες πιέσεις δέχτηκε το γερμανικό Χρηματιστήριο, με τον δείκτη Xetra Dax να σημειώνει απώλειες 0,26% στις 3989,31 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v