Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρά κέρδη στη Wall λόγω πετρελαίου

Σημαντικά κέρδη αποκομίζει η Wall στην πρώτη συνεδρίαση του 2010, με ώθηση από την άνοδο πετρελαίου και μετάλλων, τις ευοίωνες ανακοινώσεις για την μεταποίηση και τα ευνοϊκά σχόλια για τα επιτόκια. Ανοδος στις ευρωαγορές.

Σημαντικά κέρδη αποκομίζει το αμερικανικό χρηματιστήριο στην πρώτη συνεδρίαση του 2010, με ώθηση κυρίως από την αισθητή άνοδο του πετρελαίου και των μετάλλων, αλλά και τις ευοίωνες ανακοινώσεις από τον τομέα της μεταποίησης και τα ευνοϊκά σχόλια για τα επιτόκια.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 1,56% στις 10.590 μονάδες, ο S&P 1,62% στις 1.133,18 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 1,76% στις 2.308 μονάδες.

Θετική επίδραση έχουν τα σχόλια στελεχών της Federal Reserve για τα επιτόκια. Ο διοικητής της Fed, Ben Bernanke, δήλωσε ότι «δεν ευθύνονται τα χαμηλά επιτόκια» για τις φούσκες της δεκαετίας, ενώ ο αντιπρόεδρος Donald Kohn δήλωσε ότι μια επιβολή αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής «ίσως αποδειχθεί δαπανηρή.»

Τα μεγαλύτερα κέρδη αποκομίζουν οι ενεργειακές μετοχές, που ακολουθούν την αναρρίχηση του πετρελαίου πάνω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι. Η αναρρίχηση των τιμών του μαύρου χρυσού οφείλεται στην παγωνιά στις ΗΠΑ αλλά και τη διακοπή παροχής μαύρου χρυσού από την Ρωσία προς την Λευκορωσία.

Σημαντική είναι η άνοδος και στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις, μετά την ανακοίνωση της καλύτερης βελτίωσης του δείκτη ΡΜΙ μεταποίησης στην Κίνα από τον Απρίλιο 2004. Ο δείκτης ΡΜΙ της Κίνας ανήλθε στο 56,1 σύμφωνα με τον δείκτη Markit Economics, που επίσης ανακοίνωσε ανάπτυξη και στην ινδική μεταποίηση.

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης ISM μεταποίησης βελτιώθηκε αισθητά τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στο 55,9 από 53,6 τον Νοέμβριο. Η δραστηριότητα στον κλάδο είναι η καλύτερη από τον Απρίλιο 2006.

Επιπλέον, η δραστηριοποίηση στον χώρο των εξαγορών και συγχωνεύσεων βελτιώνει την επενδυτική ψυχολογία.

Στις ευρωπαϊκές συναλλαγές η Nestle ενισχύθηκε 1,7% μετά την απόφαση της Novartis να ασκήσει δικαίωμα εξαγοράς τους μεριδίου της στην Alcon (+5%), την μεγαλύτερη επιχείρηση οπτικών στον κόσμο.

Προσθέτως, η Total ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει έως 2,25 δισ. δολ. για να αγοράσει το 25% των περιουσιακών στοιχείων της Chesapeake Energy (+5,7%) στο Τέξας, που έχει μερίδια σε κορυφαιο κοίτασμα σχιστολιθικού αερίου των ΗΠΑ

Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με κέρδη και ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού ενισχύθηκε 0,9%.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύθηκε 1,62% στις 5.500,34 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με άνοδο 1,53% στις 6.048,30 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 με κέρδη 1,97% στις 4.013,97 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v