Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποδαρικό με το δεξί στη Wall

Με το …δεξί μπαίνει στο νέο έτος και η Wall Street, αντλώντας στήριξη από θετικά στοιχεία για την μεταποίηση και την δραστηριότητα σε εξαγορές. Στα εμπορεύματα τα μεγαλύτερα κέρδη. Υψηλό 15 μηνών στις ευρωαγορές.

Με το …δεξί μπαίνει στο νέο έτος και η Wall Street, αντλώντας στήριξη από θετικά στοιχεία για την μεταποίηση και την δραστηριότητα σε εξαγορές. Τα εμπορεύματα συνεχίζουν να αποκομίζουν τα μεγαλύτερα κέρδη, χάρη στην  άνοδο πετρελαίου και μετάλλων.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 1,3% στις 10.564 μονάδες, ο S&P 1,26% στις 1.129 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 1,48% στις 2.302 μονάδες.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με κέρδη και ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού ενισχύθηκε 0,9%.

Στην Ευρώπη οι βασικοί δείκτες κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα 15 μηνών. Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,95%, ο DAX 0,82%, ενώ ο CAC 1,21%.

Τα μεγαλύτερα κέρδη αποκομίζουν οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις, μετά την ανακοίνωση της καλύτερης βελτίωσης του δείκτη ΡΜΙ μεταποίησης στην Κίνα από τον Απρίλιο 2004.

Ο δείκτης ΡΜΙ της Κίνας ανήλθε στο 56,1 σύμφωνα με τον δείκτη Markit Economics, που επίσης ανακοίνωσε ανάπτυξη και στην ινδική μεταποίηση.

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης ISM μεταποίησης βελτιώθηκε αισθητά τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στο 55,9 από 53,6 τον Νοέμβριο. Η δραστηριότητα στον κλάδο είναι η καλύτερη από τον Απρίλιο 2006.

Επίσης, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 81 δολ. ανά βαρέλι εξαιτίας της παγωνιάς στις ΗΠΑ αλλά και της διακοπής παροχής μαύρου χρυσού από την Ρωσία προς την Λευκορωσία, στηρίζουν σε αισθητή άνοδο τις μετοχές των εταιριών ενέργειας.

Επιπλέον, η δραστηριοποίηση στον χώρο των εξαγορών και συγχωνεύσεων βελτιώνει την επενδυτική ψυχολογία.

Στις ευρωπαϊκές συναλλαγές η Nestle κερδίζει 1,7% μετά την απόφαση της Novartis να ασκήσει δικαίωμα εξαγοράς τους μεριδίου της στην Alcon (+5%), την μεγαλύτερη επιχείρηση οπτικών στον κόσμο.

Προσθέτως, η Total ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει έως 2,25 δισ. δολ. για να αγοράσει το 25% των περιουσιακών στοιχείων της Chesapeake Energy (+5,7%) στο Τέξας, που έχει μερίδια σε κορυφαιο κοίτασμα σχιστολιθικού αερίου των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v