Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ford και macro ωθούν την Wall Street

Θετική αντίδραση μετά τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, εμφανίζει η Wall Street, με στήριξη από την ανέλπιστη κερδοφορία της Ford αλλά και τις πολύ καλές στατιστικές ανακοινώσεις της ημέρας.

Θετική αντίδραση μετά τις έντονες απώλειες της περασμένης εβδομάδας, εμφανίζει η Wall Street, αν και το κλίμα παραμένει επιφυλακτικό εν αναμονή κρίσιμων συνεδριάσεων για την πιστωτική πολιτική στις μεγάλες οικονομίες.

Εντονα θετική επίδραση έχουν τόσο η ανέλπιστη κερδοφορία της Ford Motor, που εκτινάσσεται 9,5%, όσο και οι ευοίωνες στατιστικές ανακοινώσεις της ημέρας. Ανακοινώθηκε αισθητή βελτίωση τόσο στον δείκτη μεταποίησης Οκτωβρίου όσο και στα προσύμφωνα πώλησης κατοικιών Σεπτεμβρίου.

Μετά τις έντονες απώλειες της περασμένης εβδομάδας, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 1,32% στις 9.836 μονάδες, ο S&P 1,24% στις 1.049 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,66% στις 2.058 μονάδες.

Οι επενδυτές περιμένουν το «σήμα» της λήξης της περιόδου μηδενικών επιτοκίων και άπλετης ρευστότητας από τις πολλές και κρίσιμες συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών και άλλων αρμόδιων, αυτή την εβδομάδα.

Την Τετάρτη ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της αμερικανικής Federal Reserve, ενώ την Πέμπτη η τακτική σύνοδος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και της Τράπεζας της Αγγλίας. Στην συνέχεια, ακολουθεί σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της G20.

Στο επίκεντρο όλων αυτών των συνεδριάσεων, τίθεται το μέλλον των προγραμμάτων παροχής ρευστότητας και υπερ-χαλαρής πιστωτικής πολιτικής, που επέβαλαν οι Αρχές για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης και θα πρέπει πλέον να ανατρέψουν, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν.

Επιπλέον, οι επενδυτές θα πρέπει να «χωνέψουν» και τα σημαντικά στατιστικά στοιχεία της εβδομάδας, με κορυφαίο τα μεγέθη για την ανεργία στις ΗΠΑ. Όλα αυτά, μέσα σε κλίμα χρηματιστηριακής κόπωσης, μετά την αναρρίχηση των διεθνών χρηματιστηρίων επί επτά μήνες.

Στον απόηχο της «βουτιάς» της Wall Street την Παρασκευή, στην Ασία επικράτησαν έντονα πτωτικές τάσεις, με τον δείκτη Nikkei να υποχωρεί 2,31%.

Πιέσεις επικράτησαν και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά η θετική εικόνα από την αγορά παραγώγων της Wall, δημιουργεί το μεσημέρι σταθεροποιητική εικόνα. Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,51%, ο DAX διαμορφώνεται πρακτικώς αμετάβλητος, ενώ ο CAC κερδίζει 0,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v