Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταναλωτική "βουτιά" στη Wall Street

Με απώλειες άνω του 2% έκλεισαν οι δείκτες στη Wall συνέπεια του προβληματισμού, αναλυτών- επενδυτών για την δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης. Εβδομαδιαίες απώλειες για Dow, S&P και Nasdaq.

Με απώλειες άνω του 2% ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι δείκτες στη Wall συνέπεια του προβληματισμού, αναλυτών- επενδυτών για την δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ. Εβδομαδιαίες απώλειες για Dow, S&P και Nasdaq.

Απώλειες 2% τον Οκτώβριο για S&P και 3,6% Nasdaq. Στα ίδια επίπεδα παρέμεινε ο Dow.

Εβδομαδιαίες απώλειες 2,6% για Dow, 4% για S&P και 5,1% για Nasdaq.

Μαζικές ρευστοποιήσεις στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall μετά τα δυσμενή στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης και προσωπικών δαπανών. Επιστρέφουν οι ανησυχίες για την δυναμική της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.
 
Αναλυτικά και σύμφωνα με τον επενδυτικό αναλυτή Alan Gayle, “ το ποτήρι μπορεί να είναι μισογεμάτο αλλά αργεί να γεμίσει. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ισχυρή. Επιπλέον οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν σταθερή αναπτυξιακή πορεία. Βλέπω έντονη μεταβλητότητα’.

Πέρα όμως από το σχόλιο του Alan Gayle, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ υποχώρησαν μεν 0,5% το Σεπτέμβριο ωστόσο ή πτώση ήταν εντός των προβλέψεων των αναλυτών ενώ και τα προσωπικά εισοδήματα στις ΗΠΑ ουσιαστικά παρέμειναν αμετάβλητα αν και οι αναλυτές ανέμεναν οριακή πτώση 0,1%.

Επιπλέον καλύτερες των εκτιμήσεων είναι οι συνθήκες που επικρατούν για τον αμερικανικό κλάδο μεταποίησης τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον δείκτη Chicago PMI καθώς ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 54,2 έναντι 46,1 το Σεπτέμβριο.

Εντούτοις απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου που ανακοίνωσε η πετρελαική εταιρία Chevron καθώς τα έσοδα ήταν σαφώς κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Ισχυρές πιέσεις ευρύτερα για τον ενεργειακό κλάδο με την τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί άνω του 3%.

Παράλληλα, πτώση 24% για τον τίτλος της CIT καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενη κατάρρευση του ομίλου παρά το πρόγραμμα στήριξης και αναδιάρθρωσης.

Συνολικά και οι 30 τίτλοι του Dow υποχώρησαν με τις σημαντικότερες απώλειες να καταγράφουν οι Chevron, Exxon Mobil, 3M, IBM, American Express και JP Morgan.

Ισχυρές απώλειες και για τους τραπεζικούς τίτλους με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κοντά 5% λιγο πριν το πέρας της συνεδρίασης. Πτώση 5,1% για Citigroup και 7,3% για Βank of America.

Βουτιά 3,6% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 77,07 δολ./βαρέλι.

Το δικαίωμα της υποχώρησε 0,9% στα 26,34 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας με πτώση 0,9% στα 7,32 δολάρια. Απώλειες 5% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 8,54 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με πτώση 2,51% στις 9.712,73 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 2,81% στις 1036,18 μονάδες ενώ ο Nasdaq χαμηλότερα 2,5% στις 2.045,11 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,81% στις 5.044,55 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με απώλειες 3,09% στις 5.044,96 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 2,86% στις 3.607,69 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v