Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία προβληματίζει τη Wall Street

Σημαντικές απώλειες εμφανίζει η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα στοιχεία από πληθωρισμό και κατοικίες, και το πετρέλαιο να ανακάμπτει. "Βουτιά" στις ευρωαγορές.  

Σημαντικές απώλειες εμφανίζει η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα στοιχεία από πληθωρισμό και κατοικίες, και το πετρέλαιο να ανακάμπτει προς τα 116 δολάρια. 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η αμερικανική αγορά υποχώρησε, αν και με ιδιαίτερα χαμηλό όγκο συναλλαγών, μετά από άρθρο της Barron’s που αναζωπύρωσε την ανησυχία για εθνικοποίηση των Fannie Mae και Freddie Mac.

Στη σημερινή συνεδρίαση, τη σκυτάλη παίρνουν οι οικονομικές ανησυχίες, με τα στοιχεία πληθωρισμού και νέων κατοικιών να προκαλούν νευρικότητα στην αγορά.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού διαμορφώθηκε υψηλότερα των εκτιμήσεων τον Ιούλιο καθώς "έτρεξε"με ρυθμό 1,2% έναντι εκτιμήσεων για άνοδο κατά 0,5%. Ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 0,7% έναντι προβλέψεων για άνοδο 0,2%.

Εν τω μεταξύ, οι ενάρξεις νέων κατοικιών υποχώρησαν 11% τον Ιούλιο και ανήλθαν στις 965.000 έναντι όμως προβλέψεων για ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση στις 955.000.

Σημειώνεται ότι οι ενάρξεις νέων κατοικιών βρέθηκαν τον Ιούλιο σε χαμηλά 17 ετών, ενώ το 2007 υποχώρησαν 29,6%.

Εν τω μεταξύ, η όποια στήριξη στην αγορά από το πετρέλαιο αντιστρέφεται, καθώς ο "μαύρος χρυσός" ανακάμπτει μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, κάνοντας πράξεις κοντά στα 116 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές περιμένουν νέα μείωση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων που ανακοινώνονται αύριο.

Στα της αγοράς, η Home Depot εμφάνισε μείωση των κερδών της κατά 24% στο β’ τρίμηνο. Ωστόσο, η μετοχή της ισχυροποιείται, καθώς διατήρησε τους στόχους κερδοφορίας της για το σύνολο της χρήσης.

Ισχυρές απώλειες άνω του 10% εμφανίζει ο τίτλος της Lehman Brothers μετά από έκθεση της JP Morgan που προειδοποιεί για νέες διαγραφές ύψους 4 δισ. δολαρίων στο γ' τρίμηνο, που θα αναγκάσει τον οίκο να προχωρήσει σε πώληση στοιχείων ενεργητικού ή αύξηση κεφαλαίου.

Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Hewlett Packard και της Analog Devices.

Ο Dow Jones κινείται στις 11.369 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,95%, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,09% στις 2.390 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διαμορφώνεται στις 1.268 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,78%.

Νωρίτερα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 2,38% στις 5.320,4 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη εμφάνισε απώλειες 2,34% στις 6.282,43 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έχασε 2,61% στις 4.332,79 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v