Τεχνολογικά κέρδη στη Wall

Διαφορετικούς δρόμους ακολουθούν στο μέσον της συνεδρίασης της Wall οι δείκτες Dow και Nasdaq. Ο μεν πρώτος, μάλλον, συσσωρεύει δυνάμεις στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ ο δεύτερος ωθείται από την εκδήλωση έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος σε κολοσσούς του κλάδου. Στις 3.000 μονάδες Παρίσι και Φρανγκφούρτη, νέα άνοδος για ευρώ - ομόλογα.

Εδώ σας θέλω...

Είχαμε σήμερα τα ΣΜΕ επί των αμερικανικών δεικτών να κινούνται έντονα ανοδικά έως ότου άνοιξε η υποκείμενη αγορά. Λογικό, μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι Ευρωπαίοι να βρουν τα εναύσματα προκειμένου κι αυτοί με τη σειρά τους να υπερκεράσουν τα μείζονος σημασίας επίπεδα αντίστασης στα οποία είχαν ”κολλήσει”. 3000+ ο Dax, 3000+ ο CAC, o FTSE ”ανενεργός” λόγω αργίας.

Και μετά ήρθε το άνοιγμα της Wall, με τον Dow να υποχωρεί κάτω από το 8.530. Αυτόματη η προσαρμογή στα νέα δεδομένα, με τον Dax να περνάει σε αρνητικό έδαφος – έστω και οριακά – και τον CAC για καλό και για κακό να κλείνει οριακά κάτω από τις 3.000, προεξοφλώντας τα χειρότερα.

Κι εδώ τίθεται το μεγάλο ερώτημα: False break-out ή μια επιβεβαίωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος πριν από την απόπειρα καταγραφής νέων υψηλών; Ή μήπως εν τέλει απλά αλλάζουμε ”κλίμακα” στο εύρος διακύμανσης προς τα επάνω;

Δύσκολό να εικάσει κανείς πριν από την αυριανή ημέρα, καθώς έχει πολύ ”ψωμί” ακόμα. Ο Dow Jones κινείται στις 8558,03 μονάδες με απώλειες 0,29% ενώ και ο S&P υποχωρεί κατά 0,05% στις 929,60 μονάδες. Ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,77% στις 1514,51 μονάδες.

Θα επισημάνουμε μόνο κάτι από την τελευταία έκθεση μακροοικονομικών της Morgan Stanley, που πιθανόν να αιτιολογεί την παράλληλη ανοδική κίνηση ευρώ, ομολόγων και αγοράς. Παραθέτουμε:

”Εκτιμούμε πως κατά το β΄ ήμισυ του 2003 η υιοθέτηση ”συνθετικών” επενδυτικών στρατηγικών θα διατηρηθεί, όπου ενδεχομένως τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, και δη τα pension funds και τα αμοιβαία κεφάλαια θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται ως αγοραστές τόσο σε τίτλους κινητών αξιών όσο και σε ομόλογα, καταγράφοντας υπεραξία και από τα δύο. Κι αυτό γιατί τα ομόλογα και το ευρώ θα χρησιμοποιηθούν ως ”οχήματα” διαχείρισης διαθεσίμων, ενώ παράλληλα τα funds θα προεξοφλούν περαιτέρω ανάκαμψη των εταιρικών αποτελεσμάτων”.

Κι εμείς είχαμε πει πως τα ”μαγαζιά” έχουν κάτι για όλους: Οι μεν ενασχολούμενοι με τα μακροοικονομικά δεδομένα ”ποντάρουν” στην επερχόμενη ύφεση, θεωρώντας πως σε περιβάλλον αποπληθωρισμού, τα προσφερόμενα επιτόκια στην Ευρωζώνη είναι άκρως ελκυστικά. Με δίδυμα ελλείμματα στις ΗΠΑ (εμπορικό, Κρατικού Προϋπολογισμού), η Ευρωζώνη είναι μια ”όαση”. Εξ ου, άνοδος για ευρώ και ευρώ-ομόλογα.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, διαλέξτε και πάρτε. Μάλλον κερδισμένοι θα βγείτε, ούτως ή άλλως.

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v