Citigroup-SSSB φωτογραφίζουν το διεθνές portfolio

Τη δυνατότητα επιτυχούς διαφοροποίησης κινδύνου ακόμα και στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά μετοχικού χαρτοφυλακίου επισημαίνει σε έκθεσή της η Citigroup, ενώ τις προβλέψεις της για το περιβάλλον των διεθνών αγορών διατυπώνει η SSSB.

Citigroup-SSSB φωτογραφίζουν το διεθνές portfolio
Με τη γεωγραφική, και όχι μόνο, επιλογή του ιδανικού χαρτοφυλακίου ασχολούνται μεταξύ άλλων οι Citigroup και SSSB σε εκθέσεις τους με ημερομηνία 1 Μαΐου και 23 Απριλίου, αντίστοιχα.

Στο θέμα της διαφοροποίησης του μετοχικού κυρίως χαρτοφυλακίου αναφέρεται το εβδομαδιαίο report της Citigroup με τίτλο ”Ο θάνατος της διαφοροποίησης;”.

Ο οίκος εξετάζει το κατά πόσον η τριετής πτώση των μετοχικών αξιών και ο σκεπτικισμός που προκάλεσε στην επενδυτική κοινότητα τροποποίησαν τις επιλογές των επενδυτών.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης του οίκου, παλαιότερα το ”δίλημμα” αφορούσε στο ποια ακριβώς διαφοροποίηση θα παρουσίαζε το μετοχικό χαρτοφυλάκιο. Η παράλληλη πτώση όμως όλων σχεδόν των κλάδων προκάλεσε την αναζήτηση από τους επενδυτές και άλλων ”λύσεων”, όπως τα ομόλογα και τα εμπορεύματα.

Παρά το δεδομένο αυτό, η Citigroup αναφέρει ότι είναι νωρίς να μιλάμε για τον θάνατο της μετοχικής διαφοροποίησης (stock diversification), ενώ προβάλλει τα πλεονεκτήματά της. Η δυνατότητα επιτυχούς διαφοροποίησης, αναφέρεται χαρακτηριστικά, είναι πιθανό να αυξηθεί με το τέλος της ”bear εποχής”. Τότε, θα υπάρξει εκ νέου η δυνατότητα σύνθετων επιλογών, ακόμη και στο πλαίσιο ενός χαρτοφυλακίου που θα περιλαμβάνει μόνο μετοχές.

Αναφορικά με τη σύνθεση χαρτοφυλακίου, η Citigroup θεωρεί ότι πρέπει να περιλαμβάνει μετοχές σε ποσοστό 70%, κρατικά ομόλογα σε ποσοστό 27% και ρευστό σε ποσοστό 3%.

Σε ό,τι αφορά τις συστάσεις του οίκου ανά γεωγραφική περιοχή, η Citigroup εκτιμά ότι οι αμερικανικές και οι αναδυόμενες αγορές, όπως και οι αγορές της Ασίας (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας) θα εμφανίσουν αποδόσεις μεγαλύτερες του μέσου όρου (overweight).

Ουδέτερη στάση (neutral) κρατά έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, της Ιαπωνίας και των νοτιοαμερικανικών αγορών, ενώ χαμηλότερη του μέσου όρου (underweight) εκτιμάται ότι θα είναι η απόδοση της αγοράς στη Βρετανία.

Από τη μεριά της, η SSSB στην έκθεσή της ”Global economic outlook and strategy” με ημερομηνία 23 Απριλίου προέβλεπε underweight για την αγορά των ΗΠΑ, neutral για την Ιαπωνία και τις αγορές της ζώνης του ευρώ, ενώ και αυτή ήταν απαισιόδοξη (underweight) για τη Βρετανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v