Θα κατοχυρώσει τις 8.500 μονάδες ο Dow;

Διευρύνει τα κέρδη η αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να ”ψάχνει” τη σταθεροποίηση πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 8.500 μονάδων, το οποίο και διέσπασε ανοδικά, ενώ κλίμα ευφορίας επικρατεί στο Nasdaq. Σαφώς σε πιο ράθυμους ρυθμούς, κινήθηκε η Ευρώπη, με εξαίρεση το Λονδίνο.

Ο Dow και ο Standard&Poor’s 500 έχουν καταφέρει να διασπάσουν – ενδοσυνεδριακά έστω – τα μείζονος σημασίας επίπεδα αντίστασης που τους είχαν ”ταλαιπωρήσει” τόσο πολύ καιρό, οδηγώντας σε ένα εντυπωσιακό short-squeeze.

Από την άλλη, η Ευρώπη ακολουθεί ράθυμα, έως και απρόθυμα, αφού με εξαίρεση τον FTSE-100 τα κέρδη του οποίου στο κλείσιμο ανήλθαν στο 1,7%, τόσο ο Dax όσο και ο CAC σε καμία περίπτωση δεν είναι και ήταν – στη περίπτωση του δεύτερου – πρόθυμοι να δοκιμάσουν τα επίπεδα αντίστασης των 3.000 μονάδων, στα οποία θεωρητικά θα έπρεπε να βρίσκονται με βάση τη λογική της θετικής συσχέτισης.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 8558,94 μονάδες με άνοδο 1,24%, ενώ ο Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 1,65% στις 1496,80 μονάδες. Κέρδη κατά 1,22% καταγράφει και ο S&P, στις 927,44 μονάδες.

Παράλληλα, οι περιορισμένου εύρους εκροές από το ευρώ, δεν συνάδουν με την έννοια της επανατοποθέτησης κεφαλαίων στις ΗΠΑ.

Ίσως, εν τέλει, να μην χρειάζεται αφού βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα αμιγώς ”χρηματιστηριακό” φαινόμενο.

Εξηγούμαστε: Τόσο η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου (1,1250) όσο και οι τιμές των Ευρωομολόγων και δη του Γερμανικού Bund (114,9 με υψηλό στο 115,08 στο ΣΜΕ) είναι υψηλότερες από ότι όταν οι αμερικανικοί δείκτες ”έγραφαν” χαμηλά τον Οκτώβριο και το Μάρτιο.

Κι όμως, όλα μαζί έχουν κινηθεί ανοδικά. Γιατί;

Γιατί πολύ απλά, τα ”μαγαζιά” έχουν κάτι για όλους: Οι μεν ενασχολούμενοι με τα μακροοικονομικά δεδομένα ”ποντάρουν” στην επερχόμενη ύφεση, θεωρώντας πως σε περιβάλλον αποπληθωρισμού, τα προσφερόμενα επιτόκια στην Ευρωζώνη είναι άκρως ελκυστικά. Με δίδυμα ελλείμματα στις ΗΠΑ (εμπορικό, Κρατικού Προυπολογισμού), η Ευρωζώνη είναι μια ”όαση”. Εξού, άνοδος για ευρώ και ευρώ-ομόλογα.

Στον αντίποδα, οι ενασχολούμενοι με τις μετοχικές αγορές, ”ποντάρουν” σε περαιτέρω βελτίωση των εταιρικών μεγεθών, με δόσεις short-squeeze.

Μεσοπρόθεσμα, θα υπάρχει συγχρονισμός. Ένας από τους δύο κερδίζει, καθώς οι αγορές διέπονται από τη λογική του zero-sum game. Κάποιος πρέπει να κερδίσει, κάποιος πρέπει να χάσει. Το ποιος έχει δίκιο, δεν τολμούμε να το προβλέψουμε...

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v