Πτώση στη Wall Street μετά την ιρανική επίθεση

Πιέσεις ασκήθηκαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq (-1,5%) να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες. Στο 3,75% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Ισχυρή άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Πτώση στη Wall Street μετά την ιρανική επίθεση

Πτώση στη Wall Street καθώς επιστρέφουν στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, το Ιράν -όπως είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ο Λευκός Οίκος- εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Ισραήλ με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους. Πριν την επίθεση του Ιράν είχε προηγηθεί τρομοκρατική επίθεση από ενόπλους στο Τελ Αβίβ με τουλάχιστον οκτώ νεκρούς.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,41% ή 173 μονάδες στις 42.156, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,93% στις 5.708 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,53% στις 17.910 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+1,6%) και Visa (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (-3,8%) και Apple (-3%).

Επιπλέον αρνητικός είναι ο αντίχτυπος και από την απεργία λιμάνια στις ΗΠΑ που ενδεχομένως να επηρεάσει την εφοδιαστική αλυσίδα.

Οπως σχολιάζει στο Bloomberg ο Έρικ Κάντορ, αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Moelis και πρώην ηγέτης της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, «η απεργία μπορεί να προσθέσει νέες ανησυχίες και πληθωριστική πίεση στην οικονομία των ΗΠΑ»

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ κατέβασε ταχύτητα τον Σεπτέμβριο για έκτο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τον δείκτη μεταποίησης PMI του ινστιτούτου ISM.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο δείκτης διατηρήθηκε στις 47,2 μονάδες.

Παράλληλα, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,75% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,63%.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύθηκε 2,6% στα 73,57 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 2,5% στα 69,78 δολάρια. Η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,8% στα 2.680 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,6% έναντι του ευρώ, στο 1,1066 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v