Κέρδη στη Wall Street μετά τον Πάουελ

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τους Dow Jones και S&P 500 να πιάνουν νέα ιστορικά υψηλα. Άνοδος και για τους τρεις δείκτες τον Σεπτέμβριο. Στο 3,8% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Κέρδη στη Wall Street μετά τον Πάουελ

Κέρδη στη Wall Street μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ για την αμερικανική οικονομία.

Η Fed δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια και θα στηριχτεί στα οικονομικά στοιχεία, διεμήνυσε ο Πάουελ στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου θα έχουμε στη διάθεσή μας δύο ακόμα εκθέσεις για την απασχόληση και μία για τον πληθωρισμό, πρόσθεσε, λέγοντας ότι η Fed θα τα λάβει όλα υπόψη σε αυτή τη συνεδρίαση.

Αν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται αυτό θα σημαίνει δύο ακόμα μειώσεις επιτοκίων το 2024 που από κοινού θα ανέρχονται σε μια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κατά 50 μονάδες βάσης, τόνισε.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε μόλις 0,04% ή 17 μονάδες στις 42.330, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,42% στις 5.762 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,38% στις 18.189 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+1,8%) και Walmart (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-2,6%) και Intel (-2,3%).

Τον Σεπτέμβριο, ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,8%, ο S&P 500 2% και ο Nasdaq 2,7%.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγορές είχαν μια δύσκολη εκκίνηση τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας ότι ιστορικά είναι ένας αδύναμος μήνας, ωστόσο η Wall Street γρήγορα ανέλαμψε μετά την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε γενναία μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Στο μεταξύ, ο αξιωματούχος της Fed, Ράφαελ Μπόστιτς, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα ήταν ανοιχτός σε μια ακόμα μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Νοέμβριο αν τα επερχόμενα οικονομικά στοιχεία δείξουν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της απασχόλησης.

«Μια αρνητική έκπληξη θα με έφερνε ακόμα πιο κοντά στο να στηρίξω μια ακόμα δυναμική κίνηση» τόνισε ο Μπόστιτς σε συνέντευξή του στο Reuters.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,80% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,67%.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε 0,3% στα 71,76 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 0,1% στα 68,24 δολάρια. Η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,6% στα 2.650 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,1132 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v